JOZEF VAN WISSEM

AVANGARDNI GLAZBENIK Jarmuschev svirač lutnje nagrađen u Cannesu dolazi u Močvaru

Nadahnuće nalazi na brojnim glazbenim putovanjima diljem svijeta, a Hrvatsku je posjetio 90-ih na turneji s Laibachom

Dobitnik Zlatne palme filmskog festivala u Cannesu za originalnu glazbu iz prošlogodišnjeg filma "Only Lovers Left Alive" kultnog redatelja Jima Jarmuscha i autor glazbe za videoigru "The Sims Medieval", avangardan nizozemski glazbenik Jozef Van Wissem dolazi u Močvaru.

Prilika je to za razgovor s gostom o filmskoj glazbi, uživanje u majstorskoj izvedbi na lutnji te ekskluzivnoj projekciji filma Partir to Live , eksperimentalnog dugometražnog filma redatelja Dominga García-Huidobra, gitariste čileanskog kraut-psychodelic rock benda Föllakzoid.

Jozef Van Wissem studirao je, živi i radi u New Yorku. Predaje kolegij Oslobođenje lutnje. Skladanjem se bavi od najranijih dana. Surađuje s Jim Jarmuschom, Tildom Swinton i Zolom Jesus na filmskim projektima, a nadahnuće nalazi, prema vlastitim riječima, na brojnim glazbenim putovanjima diljem svijeta - Hrvatsku je prvi puta posjetio 90-ih na turneji s Laibachom.

Minimalistička i direktna glazba koja hipnotički i emocionalno oblikuje transcendentalan pastoralan svijet ono je što Jozef Van Wissema čini najzanimljivijim i najtraženijim sviračem lutnje u ovom trenutku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:06