GUDALO PROTIV TRZALICE

JAZZ NA TAMBURI Filip Novosel, Tihomir Hojsak i Zagrebački orkestar mladih izvode nešto posebno

Koncert u četvrtak održava se neposredno uoči turneje Novosela i Hojsaka po SAD-u, Njemačkoj i Italiji

U maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u četvrtak 9. lipnja u 20 sati nastupa Zagrebački orkestar mladih, s dvojicom hvaljenih glazbenika nove generacije, Filipom Novoselom na tamburi/braču i Tihomirom Hojsakom na kontrabasu.

Filip Novosel završio je njujoršku prestižnu New School for Jazz and Contemporary Music, a svirao je između ostalih i u kvartetu Corona (tri tambure i klavir) koji je izvodio njegove skladbe i aranažmane.

Tihomir Hojsak kontrabas je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, stalni je član bandova Jazziana Croatica, Matija Dedić trio, Davor Križić experiment, te voditelj vlastitog ansambla s kojim je snimio 2014. i album Jazz Room.

Novosel i Hojsak skladaju i izvode mješavinu stilova, od etno glazbe do jazza, a začudnost svojega zvuka temelje na spoju odnosno suprotstavljaju vlastitih glazbala, kontrabasa sviranog gudalom i tambure, svirane nekonvencionalnom, pravokutnom trzalicom.

Ovaj dvojac snimio je ove godine i album pod nazivom Bow vs Plectrum (gudalo protiv trzalice) na kojem se nalazi osam pjesama, od čega su četiri autorske, a četiri tradicionalni ili jazz standardi. Na albumu gostuju poznata glazbena imena kao što su Matija Dedić, Vlatko Stefanovski, Theodosii Spassov i Žan Tetičkovič.

Koncert u četvrtak održava se neposredno uoči turneje Novosela i Hojsaka po SAD-u, Njemačkoj i Italiji, a u Zagrebu će nastupiti sa Zagrebačkim orkestrom mladih i pod ravnanjem Igora Tatarevića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:18