INTERVJU

KULTNI ROCK-BEND U SUBOTU NASTUPA U HRVATSKOJ The Kills u Tvornici: 'Kad čujem koliko nas ovdje vole, uhvati me trema pred nastup'

Alison Mosshart i Jamie Hince
 Kenneth Cappello
 

Engleski gitarist Jamie Hince i američka pjevačica Alison Mosshart prije 16 godina osnovali su The Kills, a nakon što su objavili pet megauspješnih studijskih albuma, uključujući i lanjski aktualni 'Ash & Ice', kultni rock-bend napokon prvi put dolazi u Tvornicu kulture, gdje će, na oduševljenje mnogobrojnih obožavatelja, nastupati u subotu, 19. kolovoza.

Tom prigodom razgovarali smo s Hinceom koji se, kaže, itekako veseli prvom koncertu pred zagrebačkom publikom.

Potpuni stranci

- Ni sam ne znam zašto nam je trebalo ovoliko vremena da dođemo u Hrvatsku. Puno puta prošao sam kroz vašu zemlju, godinama o njoj slušam samo lijepe i pozitivne stvari, što od kolega glazbenika što od prijatelja, a sad, prije koncerta, moram priznati da imam tremu. Polako postajem svjestan koliko nas ljudi ovdje vole. Predivan je osjećaj prvi put svirati u novoj državi, ali pritisak je neizbježan jer jednostavno ni na koji način ne želiš razočarati fanove. Fenomenalno je vidjeti potpune strance kako uživaju u pjesmama koje si napisao prije desetak godina, kako se u njima pronalaze i s njima poistovjećuju… Nadam se da će tako biti i u Zagrebu - rekao nam je Jamie. Legendarni 48-godišnji roker, koji je prije The Killsa svirao u bendovima Fiji, Scarfo i Blyth Power, s tim istim fanovima ima i više nego prijateljski odnos - prije i nakon koncerata voli se, kaže, družiti s njima, sjesti za šank i popiti koje piće jer biti rock-zvijezda, objašnjava, ne znači biti nedostupan ljudima od kojih doslovce živiš.

- Sjećam se kako sam kao klinac obožavao The Clash, kako sam poslije postao opsjednut s PJ Harvey… Zbog njih sam se i poželio početi baviti glazbom, oni su bili moji idoli. I dandanas mi je pomalo čudno čuti da sam ja nekome idol. Kad su mi, primjerice, članovi benda XX, koje iznimno cijenim i čije pjesme obožavam, rekli da su im The Kills velika inspiracija, nisam mogao vjerovati - smije se skromni Hince.

Za “bolju polovicu” benda, 38-godišnju Alison, koja mu je u privatnom životu bila i kuma na vjenčanju sa sad već bivšom suprugom, supermodelom Kate Moss, kaže kako su njih dvoje srodne duše i zauvijek će biti zahvalan svemiru što ih je spojio.

- Mi smo, bez imalo patetike, najbolji prijatelji i partneri, sve je podređeno tome. Savršeno se nadopunjujemo. Moje mane njezine su vrline i obrnuto. Nikada se nismo posvađali, u našem odnosu nema ni trunke natjecateljskog duha, valjda zato i funkcioniramo ovako savršeno. Kad malo bolje razmislim, u ovih 16 godina koliko smo zajedno nismo imali nijednu krizu, što je prilično nevjerojatno za jedan bend. Kad se i pojavi neki problem, jednostavno se moramo suočiti s njim i riješiti ga. Samo nas je dvoje i nema tu izlaza, prostora za bijeg… U većim bendovima je drugačije i teže, znam iz iskustva jer sam sve to osjetio na vlastitoj koži. Kad počnete pričati jedni drugima iza leđa, samo je pitanje vremena kad ćete se razići. Alison i ja smo, nasreću, cijepljeni protiv toga - kaže nam Jamie.

Uvijek vedar i optimističan, Hince se nije prepustio očaju čak ni nakon bizarne nesreće koja ga je umalo stajala glazbene karijere. Naime, kad su mu prije sedam godina vrata automobila slučajno prikliještila lijevu ruku, gitarist The Killsa izgubio je osjet u srednjem prstu, koji se do dandanas, nažalost, nije vratio.

Kako opstati

- Naravno da sam se bojao budućnosti, ali znao sam da od glazbe nipošto neću odustati. Gitaru sam učio svirati ispočetka. Ozlijeđeni prst više ne koristim, ali snalazim se, imam novu metodu rada, a moj takozvani hendikep zapravo se i ne čuje kad nastupamo, a to je, na kraju krajeva, i jedino bitno - rekao nam je Hince, koji se, osim glazbom, bavi i fotografijom. Alisonin i svoj The Kills naziva antikomercijalnim tour bendom, a na kompromise, koje diktira moderna glazbena industrija, dvojac ne pristaje, bez obzira na posljedice.

- Teško je opstati u svijetu glazbe. Svi te žele imati ‘za džabe’, danas su pjesme svima dostupne i besplatne, a zaboravlja se da i glazbenici moraju zaraditi i od nečega živjeti. Zato ih sve više glumi, piše knjige, dizajnira…

Brendiraju se kako bi ostali na sceni. The Kills se i dalje opire tome, ne želimo i nećemo se predati komercijali. Stalno radimo na sebi, trudimo se ne biti isti, poput Nicka Cavea. Upravo tome težimo Alison i ja. Nas dvoje smo jedno srce i duša i sve dok naša publika to prepoznaje, sigurni smo - zaključio je Hince.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:35