PREDSTAVNIK HRVATSKE

RIJEČKI JAZZER NA PUTU SVILE Elvis Stanić Group nastupa u Kini

Elvis Stanić
 Ivo Ravlić / HANZA MEDIA
 

ZAGREB - Na otvorenju 4. međunarodnog umjetničkog festivala Put svile, kao predstavnik hrvatske glazbene umjetnosti, od 7. do 9. rujna nastupit će Elvis Stanić Group te u kineskom gradu Xi'anu održati tri koncerta u prestižnim koncertnim dvoranama.

Stanić u priopćenju poručuje da mu je ukazana čast jer je, nakon dugotrajne selekcije međunarodnih umjetnika, odabran da sa svojom skupinom svira na svečanoj ceremoniji otvorenja 4. međunarodnog umjetničkog festivala Put svile.

Uz Elvisa Stanića će kao članovi njegova benda nastupiti pjevačica Meri Trošelj, klavijaturist Ivan Popeskić, basist Damjan Grbac i bubnjar Tonči Grabušić. Skupina je, na inicijativu udruge Liburnia Jazz, odabrana da kao predstavnik hrvatske glazbene umjetnosti sudjeluje u projektu China Central and Eastern European Countries - Cultural Season.

U gradu Xi'anu održat će tri koncerta u najprestižnijim koncertnim dvoranama - 7. rujna u Guangdian Grand Theatreu, dan kasnije u u Xi'an Concert Hallu, a 9. rujna u Symphony hall of Xi’an Conservatory of Music, najavljeno je. Projekt organiziraju Ministarstvo kulture NR Kine, Narodna vlada i Odjel za kulturu provincije Shaanxi.

Stanićeva karijera

Riječanin Elvis Stanić osnovao je jazz fusion skupinu Elvis Stanić Group, koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama. Dosad su snimili četiri albuma i osvojili gotovo sve nacionalne glazbene i diskografske nagrade, a osam puta i nagradu Porin za najbolje jazz skladbe, albume i instrumentalnu glazbu, stoji na web stranicama grupe.

Stanić je uvršten među najbolje hrvatske suvremene gitariste i harmonikaše te je najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije. Dva puta, 1998. i 2003., nastupio je kao jedini hrvatski predstavnik na najvećem svjetskom jazz festivalu u Montreauxu, a 2009. nastupio je i u njujorškom Lincoln Centru kao gost Lennyja Whitea, Bustera Williamsa i Georgea Calligana.

Kao gitarist i producent surađivao je s najznačajnijim hrvatskim jazz glazbenicima. Među njima su Boško Petrović, Big Band HRT-a, Neven Frangeš, Mario Mavrin, Tamara Obrovac, Matija Dedić... Gilberto Gil, Django Bates, Buster Williams, Lenny White, Scott Kinsey, Hadrien Feraud, Mike Baker, Katisse Buckingham, Martin Drew, Bobby Thomas Jr, Alwin Queen, Furio di Castri, Karen Asatrian surađivali su sa Stanićem na svjetskoj sceni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:40