EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

SKYE EDWARDS UOČI ZAGREBAČKOG NASTUPA: 'Kad obožavatelji dođu na nastup, jasno im je da je sve isto kao i kod Morcheebe samo se sad zovemo Skye|Ross'

 Getty Images
Uoči zagrebačkog nastupa u subotu, 26. studenog, karizmatična pjevačica govori o Morcheebi, solo karijeri i budućnosti Skye | Rossa

Nakon rasprodanog koncerta ovog ljeta na šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila, Skye|Ross iz grupe Morcheeba ponovno su se odlučili nastupiti u Hrvatskoj.

Tako će u subotu 26. studenog u zagrebačkoj Tvornici kulture svoju publiku, u punom sastavu, počastiti nekim od najvećih hitova, ali i promovirati nekoliko najnovijih pjesama s debitantskog albuma “Skye and Ross”. Uoči koncerta u intervjuu koji je za Jutarnji list dala osebujna pjevačica Skye Edwards, osvrnula se na promjenu imena benda, svoj povratak u Morcheebu nakon godina solo karijere, ali i oduševljenje Hrvatskom gdje su odlučili snimiti i spot.

- Što se tiče pjesama za zagrebački koncert, napravit ćemo show prepun Morcheebinih klasika poput “The Sea”, “Other­wise” i “Blood Like Lemonade”. Naravno, svirat ćemo i nekoliko novih pjesama s našeg posljednjeg Skye|Ross albuma, a tu je i naslovna pjesma pokojnog Davida Bowieja - otkrila je karizmatična Skye.

Šibenski spot

Nakon fantas­tičnog ljetnog koncerta u Šibeniku na bajkovitoj tvrđavi Svetog Mi­hovila nastao je i videospot za pjesmu “Light of Gold” s njihova novog albuma, koju su snimili u poznatom šibenskom odmaralištu Jadrija. A za glavne glumce u spo­tu odabrali su mladi šibenski par.

- Bili smo pozvani da sviramo na šibenskoj tvrđavi. Kad smo ugledali takav zapanjujuće lijep prizor, odmah smo znali kako bi bila jako dobra ideja da tamo snimimo i naš video. Za moj četvrti solo album “In a Low Light” napravila sam spot s redateljem Tomom Merilionom za pjesmu naziva “Said and Done”. Rossu se taj video jako svidio, pa sam mu predložila da ponovno surađujemo s Tomom za pjesmu “Light of Gold”. Njegova je ideja da se radnja vrti oko mladog ljubavnog para. Poslali smo poruku na svojim društvenim mrežama i tako smo došli do preslatkog para iz Šibenika, Sare i Daniela. Tom ih je snimio na različitim lokacijama po gradu tijekom cijelog dana koji je završio uvečer na našem nastupu - objasnila je Skye.

A kad je u pitanju njezina iz­nim­na karijera, Skye to vrlo jed­nostavno komentira.

- Naš najveći uspjeh je u tome što smo još u stanju, i nakon 20 godina, ići na turneje po cijelom svijetu i stvarati novu glazbu. To je veliko postignuće. Jednako sam ponosna na karijeru Morcheebe, kao i svoju solo karijeru i sadašnju kao Skye|Ross - ističe.

Povratak Morcheebi

Baš kao i po svom prekrasnom glasu, Skye je poznata po svojim osebujnim scenskim kostimima koje kreira sama.

- Studirala sam modni dizajn davnih dana dok sam išla na koledž. Srećom, mogu iskoristiti sve vještine koje sam tada naučila i danas dizajniram i šivam svu svoju odjeću za scenu. Svakih nekoliko godina napravim novu kolekciju i tako putujem s nekoliko različitih kreacija. Obično odlučim što ću odjenuti na dan koncerta, kad vidim mjesto na kojem nastupam - rekla je.

Nakon šest godina samostalne karijere, Skye se odlučila vratiti u Morcheebu, iako je bila sigurna da je ta priča završena. Premda joj ta odluka nije bila laka, njezin suprug Steve, inače Morcheebin basist, dao joj je vjetar u leđa.

press
Morcheeba 2014.

- Moj suprug je imao veliki utjecaj na moj povratak u Morcheebu. Kad se bend raspao 2003., bilo je to za mene veliko olakšanje jer se već neko vrijeme nisam osjećala sretno kao dio tima. Naravno, bila sam nervozna kad se trebalo vratiti. Ali s jakom podrškom supruga, susrela sam se s braćom 2009. i odlučili smo napraviti novi zajednički album - prisjetila se Skye.

U punom sastavu

Iako nast­upaju u punom sastavu, koji uz Skye i Rossa čini većina članovi nekadašnje Morcheebe, to je ime, otkriva Skye, dio prošlosti koja je ostala iza njih. Sada su jednostavno Skye and Ross jer je odnos s Rossovim bratom Paulom u jednom trenu bio potpuno uništen i on je napustio bend. Na koncertima već nekoliko godina nema ni nekad nezaobilaznog DJ-a. No, na stvaranju albuma Skye|Rossa sudjelovali su Skyein suprug kao basist jer je godinama bio i basist Morcheebe. A bubnjeva se prihvatio njihov sin koji je tek nedavno napunio 18 godina. Također su ugostili i Rossovu suprugu Amandu kao pratećeg vokala, pa je nova priča, baš poput i Morcheebine - obiteljska.

- Ross i ja imat ćemo u Zagrebu cijeli bend na okupu, kao i u Šibeniku. Inače, mislim da se dosta naših obožavatelja čudilo i pitalo zbog čega smo promijenili ime. No, kad dođu na nastup, jasno im je da je sve isto kao i kod Morcheebe samo se sad nazivamo Skye|Ross - zaključila je Skye.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:21