KONTROVERZNA LIČNOST

'DUCE' KOJI SE PROGLASIO DIKTATOROM RIJEKE Život protofašista Gabrielea D'Annunzija na daskama HNK

 Wikipedia
Marin Blažević kazao je da su Oliver Frljić i on, otkad su se počeli pripremati za upravljanje HNK Ivana pl. Zajca, temu Gabrielea D'Annunzija držali nezaobilaznom u programu HNK

RIJEKA - Glazbena komedija "Cabaret D'Annunzio" Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, koja u formi kabarea govori o životu talijanskog pjesnika, ratnika, političara i protofašista Gabrielea D'Annunzija, premijerno će se izvesti na sceni riječkoga HNK 17. ožujka, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.

Predstavu po tekstu Fabrizija Sinisija režira talijanski redatelj Gianpiero Borgia, a on je ujedno autor njezinog idejnog koncepta. Kako je naveo, D'Annunzio je kontroverzna figura na sličan, ali ne i identičan način u Italiji i Hrvatskoj. U obje zemlje se izrazito povezuje s fašizmom te ima mnogo onih za koje je on isključivo negativac, dok su s druge strane njegovi ljubitelji, i to njegove književnosti, pa i životnog stila, kazao je Borgia. Upravo zbog kontroverzi smo i željeli ostvariti ovu predstavu i smatrat ćemo da smo uspjeli ako ona ne bude po ukusu ni njegovih izrazitih ljubitelja, niti oponenata, kazao je. Uspjeh predstave će biti izvrstan ako ponukamo gledatelje da se bolje upoznaju s likom i djelom D'Annunzija i okolnostima njegova vremena, rekao je Borgia.

Redatelj je ustvrdio da je D'Annunzio cijeli život posvetio stvaranju svoje slike u javnosti te je svaki trenutak pretvarao u spektakl. On je bio djelomice Lady Gaga, a djelomice papa Ivan Pavao II. svoga vremena.

Wikipedia
Lik Gabrielea D'Annunzija na poštanskoj marci Rijeke 1920.

Intendant riječkoga HNK Marin Blažević kazao je da su Oliver Frljić i on, otkad su se počeli pripremati za upravljanje HNK Ivana pl. Zajca, temu Gabrielea D'Annunzija držali nezaobilaznom u programu HNK te je sada došlo vrijeme za postavljanje odgovarajuće predstave. Kabare se smatra kazališnim žanrom u kojem se očekuje pjesma, ples i skečevi, ali on sadrži i dimenzije groteske pa time i tragedije, rekao je.

U ulozi D'Annunzija nastupit će talijanski glumac Fabrizio Coniglio, a u ostalim ulogama su Ivna Bruck, Rosanna Bubola, Elena Cotugno, Giuseppe Nicodemo, Anton Plešić, Sabina Salamon, Mirko Soldano, Leonora Surian Popov i Valerio Tambone. Autor glazbe je Aleksandar Valenčić, scenografija Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović a oblikovatelj svjetla Ivan Bauk.

Predstava se izvodi na pozornici HNK, gdje će biti i gledatelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:17