PREMIJERA NA LJETNIM IGRAMA

EKSKLUZIVNA KAZALIŠNA VIJEST TJEDNA Anja Šovagović Despot zaigrat će barunicu Castelli-Glembay na Dubrovačkim ljetnim igrama

Anja Šovagovic Despot
 Neja Markicevic / HANZA MEDIA

Ekskluzivna kazališna vijest tjedna: Anja Šovagović Despot zaigrat će barunicu Castelli-Glembay ovo ljeto na Dubrovačkim ljetnim igrama. Najpoznatiju dramu Miroslava Krleže režirat će Zlatko Sviben, a premijera je zakazana za 6. kolovoza u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku.

Još se ne zna cijela podjela, ali redatelj predstave potvrdio je za Jutarnji još neke uloge. Leonea Glembaya, sina Ignjatova, zaigrat će Živko Anočić a moguće je da će se uloga “disperzirati”, pa će neke dionice igrati Amar Bukvić.

Raspjevani Glembayevi

U Krleže su uvijek na djelu ljubavni trokuti, od prve jednočinke pa do ove složene, glembajevske kompozicije. Treći vrh glavnog trokuta ljubavnog, uloga bankara Ignjata Glembaya pripala je Predragu Ejdusu, veoma zaposlenom srpskom kazališnom, filmskom i televizijskom glumcu, čija dob od 69 godina točno odgovara dobi lika koji igra. Još je definirano da će sestru Angeliku Glembay tumačiti Bojana Gregorić Vejzović.

Kad je posrijedi autorski tim redateljev, Sviben otkriva da glazbu sklada Zlatko Tanodi, scenu će osmisliti Stefano Katunar, ovisno o rokovima, ako stigne, kostime će kreirati Bjanka Adžić Ursulov, a scenski pokret Staša Zurovac.

“Scensko zbivanje počet će rep­likom dr. med. Paula Altmanna: ‘Mrtvaci sami kreću od kuće do groba’. Dakle, krećemo od kraja, od smrti i mrtvaci će se naći na sceni. Mnoge uloge još nismo definirali jer teško je glumcima uskladiti termine. Svakako će zaigrati i neki mlađi dubrovački glumci. Režija se neće toliko izravno utjecati društvenom, socijalnom momentumu drame, ma koliko god upravo on ovih dana bio posebno aktualan. Napravit ćemo možda ponešto makabričnu predstavu, a zapravo o ljubavi i životu, o životu i smrti. Birao sam glumce među ostalim i po tome znaju li pjevati. Glazba i pjevanje bit će važan dio predstavljanja. Tekst drame, pogotovo ti poetičniji dijelovi, proviđen je ulomcima, rečenicama iz glembajevske proze”, objašnjava redatelj.

Bela Krleža igrala je barunicu Castelli debelo u sedmom desetljeću života: uloga je zahvalna ako je glumica sofisticirana.

Barunicu Castelli već šest sezona u zagrebačkom HNK suvereno igra Alma Prica, donedavno ju je u privatnoj produkciji igrala odlična Vesna Tominac Matačić. U Beogradu ju je zaigrala, ponešto plošno, Anica Dobra. U Ljubljani, ponešto pretvrdo, Nataša Barbara Gračner. Igrala je barunicu, lijepo i opušteno, i Severina Vučković.

Izazov

Pamtim i srčanu Kseniju Prohasku 2001. u splitskom HNK, melankoličnu Rimante Valiukaite iz Litvanskog narodnog kazališta (u režiji Ivice Buljana) a, dakako, prije svih, senzacionalnu, strasnu, kapricioznu Enu Begović.

Pred još jednom glumicom je dakle izazov: umije li proniknuti u složenu psihologiju ovoga jakog ženskog lika, erotski bujnog i psihološki naivnog istodobno, racionalnog i kompulzivnog u istom potezu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:07