POVRATAK ISHODIŠTU

EVANĐELJE U HNK Nakon više od 90 izvedbi na svjetskim pozornicama, predstava redatelja Pippa Delbona vraća se na scenu na kojoj je praizvedena

 HNK Zagreb

Predstava Evanđelje Pippa Delbona nakon više od 90 izvedbi na svjetskim i europskim pozornicama, vraća se na scenu na kojoj je praizvedena. U zagrebačkom Hrvatskome narodnom kazalištu Evanđelje će biti izvedeno u ponedjeljak, 20. studenoga.

Dramsko – glazbena predstava Evanđelje za koju je glazbu skladao poznati talijanski skladatelj Enzo Avitabile vraća se ishodištu vjere, osvrće se na obespravljene i drugačije, govori o našoj suvremenosti jezikom arhetipskih slika i pritom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Dosada je Evanđelje izvedeno na svjetski poznatim pozornicama poput: Teatro Argentina Roma (Italija), Teatro Comunale di Bologna (Italija), International Theatre Baltic Festival (Saint Petersburg, Rusija), Teatro Strehler Milano (Italija), Net Festival (Moskva, Rusija), Theatre du Rond Point Paris ( Francuska), Bonlieu Scene Nationale, (Annecy, Francuska), International Theatre Festival (Sibiu, Rumunjska), Teatro Nacional D. Maria II (Lisabon, Portugal), Teatro Bellini (Napulj, Italija), Festival Euroscene (Leipzig, Njemačka). U većini gradova i festivala izvedbe su bile rasprodane i ispraćene sjajnim kritikama.

Redatelj, glumac i glazbenik Pippo Delbono kazališnim radom uporno pomiče granice kazališta ulazeći u izravan dijalog sa stvarnošću koji živimo, a njegova metoda rada je veoma specifična. Tako je za Evanđelje Alma Prica sama birala tekst, tijekom proba Pippo Delbono radio je i film istog naziva, dijelovi teksta nastali su nakon posjete zagrebačkom Muzeju prekinutih veza, video snimke korištene u predstavi je snimio sam Delbono u centru za izbjeglice u Italiji dok se u bolnici oporavljao od problema s očima.

U prvoj izvedbi (2015.) sudjelovale su Zrinka Cvitešić, Iva Mihalić, Alma Prica, Vlasta Ramljak, Nina Violić, Mirta Zečević uz članove Opere i Baleta zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta. Na dramskoj izvedbi 20. studenoga nastupat će članovi Drame zagrebačkoga HNK: Nina Violić, Alma Prica i Mirta Zečević zajedno s dugogodišnjim članovima Kazališne skupine Pippa Delbona.

Projekt je nastao u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta iz Zagreba i Emilia Romagna Teatro Fondazione te koprodukciji sa švicarskim kazalištem Vidy iz Lausanne, Maison de la Culture d’Amiens i belgijskim Théâtre de Liege.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:00