KAZALIŠNA PROVOKACIJA

FOTO: NACIONALISTI U VARŠAVI U PROSVJEDU PROTIV FRLJIĆA Optužuju ga za poticanje mrženje, oskrvnuće križa i vrijeđanje pokojnog Pape Poljaka

 Goran Mehkek / CROPIX

Poljski institut Ordo Iuris zatražio je od Vijeća Europe da reagira na "poticanje mržnje" u slučaju predstave redatelja Olivera Frljića koja je u subotu premijerno izvedena u Varšavi.

Navedeni institut također je ponudio besplatnu pravnu pomoć svim gledateljima "čija su vjerska uvjerenja bila povrijeđena".

Šef te ustanove je Aleksander Stepkowski, inače autor inicijative o apsolutnoj zabrani abortusa, što je prošle godine izazvalo masovne ulične prosvjede žena u Poljskoj.

Frljićeva nova predstava 'Kletva' adaptacija je drame poljskog pisca Stanisława Wyspiańskog iz 1899. godine, koja govori o suši u malom gradiću koju je lokalni svećenik proglasio Božjom osvetom zbog grijehova mještana. No, oni su pak krivnju za sušu svalili na svećenika koji je imao dvoje djece i živio s njihovom majkom.

Visoki predstavnik Katoličke crkve u Poljskoj kazao je da je kršćanski simbol križa bio oskrvnut tokom predstave, a da je vrijeđan i pokojni papa Ivan Pavao II, "što je Poljacima naročito bolno", kako prenosi Poljski radio.

Kritičari su se obrušili na predstavu zbog scena u kojima su strojnice izrađene u obliku religijskih simbola, te se pojavljuju prizori seksa s liderom Katoličke crkve, koji je prikazan kao da će biti smaknut.

Jučer se ispred kazališta Teatr Powszechny u Varšavi okupilo stotinjak nacionalista koji su prosvjedovali protiv predstave za koju smatraju da vrijeđa poljsku tradiciju i kršćanske vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 23:32