ZVIJEZDA MILANSKE SCALE

JEDAN OD NAJVEĆIH SVJETSKIH BALETANA DANAS U ZAGREBU Roberto Bolle: Za vas sam pripremio nešto posebno

 Giovanni Gastel
 

Jedan od najslavnijih svjetskih baletana Roberto Bolle danas i sutra nastupit će u zagrebačkom HNK.

Publika će ga moći vidjeti na koncertu “Roberto Bolle i prijatelji”, programu koji je uspostavio prije gotovo deset godina. Zagreb je samo jedan od gradova koje će ovaj plesač i koreograf vidjeti u sklopu ovogodišnje turneje, koja uključuje, među ostalim, Tokio, Milano, London i New York. S njim na svakoj od scena nastupaju Alena Kovaleva, Jacopo Tissi, Adiarys Almeida, Taras Domitro, Maria Eichwald, Ljudmila Konovalova i Dinu Tamazlacaru. U Zagrebu izvode dijelove iz “Labuđeg jezera”, “Romea i Julije”, “Don Quijotea” i “Karnevala u Veneciji”, kao i modernijih “Dijamanata”, “Protoype reloaded”, “Wunderland”, “Mono Lise”, “Les Bourgeois” i “Recontrea”.

- Svaki program je kreiran posebno za određeni grad. Htio sam da publika vidi različite balete koje izvode neki od najboljih plesača na svijetu. Za ovu sam turneju pozvao neke mlade i talentirane plesače, kao i one koje dugo poznajem i već su nastupali sa mnom - kaže nam Bolle.

Savršene uloge

Ovaj je plesač našoj publici itekako poznat. Imali smo ga priliku vidjeti u “Labuđem jezeru” Dinka Bogdanića, gdje mu je partnerica bila Edina Pličanić. Plesao je i u “Giselle”, čiju su koreografiju potpisivali Bogdanić i Iraida Lukašova, a gdje mu je partnerica bila Irena Pasarić. Bila je to, uzgred budi rečeno, predstava na kojoj je ona proglašena nacionalnom baletnom prvakinjom. Obje su mu uloge savršeno odgovarale - Bolle je, naime, poznat kao liričan plesač i vrlo često je plesao upravo uloge princa.

- Da, dugo sam godina bio princ i te glavne role su nekako uvijek bile moje. No, onda sam se približio neoklasici i modernom baletu, tako da sam sad oboje uvrstio na repertoar - kaže Bolle, koji je u našoj zemlji prvi put bio u dobi od 15 godina, kada je nastupao na Visu.

Roberto Bolle, 2014
Luciano Romano

On je slobodni umjetnik, koji je ugovorom vezan uz milansku Scalu, u kojoj je prvak baleta. Zadnji nastup prije dolaska u Zagreb bio je u baletu “Onjegin”, u Scalli, gdje je plesao s Marinaelom Nunez, zvijezdom Royal Balleta u Londonu. Ona nije jedina zvijezda s kojom je plesao - među njima su bile i Sylvie Guillem, Altynai Asylmuratova, Aleksadra Ferri i Darcey Brussel.

Vježbe na štapu

Na samom početku karijere, u milanskoj Scali, primijetio ga je Rudolf Nurejev, koji je tada 15-godišnjeg dječaka zamolio da napravi nekoliko vježbi na štapu. Zadovoljan onim što je vidio, dao mu je ulogu u baletu “Smrt u Veneciji”, no Scala ga nije pustila na gostovanje u London. Kasnije je Bolle rekao kako je rad s tim slavnim plesačem i koreografom imao ogroman utjecaj na njegov život. Isticao je kako su on i Mikhail Barišnjikov plesači koji su ga najviše inspirirali.

Bolle je u karijeri napravio mnogo toga: osim u kazalištima diljem svijeta, plesao je pred britanskom kraljicom Elizabetom, papom Ivanom Pavlom II, kao i na otvorenju zimskih Olimpijskih igara 2006. godine. Posao je UNICEF-ov ambasador dobre volje, a jedna od prvih stvari koje je učinio je pokretanje akcije prikupljanja sredstava za pomoć djeci u Sudanu.

Što se privatnog života tiče, Bolle je uvijek bio vrlo tajnovit. S medijima je bez problema podijelio svakodnevne sitnice - tako znamo da za doručkom umjesto kave pije vodu, svakog dana vježba pet do šest sati i da ne izlazi često u noćne provode. No, o ozbiljnim se stvarima dugo ništa nije znalo, tako da je mnoge iznenadilo kada je 2009. godine priznao da je gay. Do prošle godine bio je u vezi s plastičnim kirurgom Antoniom Spagnolom, čak se nagađalo da je par zaručen, no Spagnolo je objavio kako je njihovom odnosu došao kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:42