NARODNO & MEĐUNARODNO

Riječki HNK kreće u novu sezonu pod neobičnim sloganom 'Međunarodno narodno kazalište'

 Davor Žunić / HANZA MEDIA
Slogan je odabran je jer će se aktivnosti, projekti i procesi usmjeriti prema Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture

RIJEKA - Kazališna sezona 2016/2017 Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca odvijat će se pod sloganom 'Međunarodno narodno kazalište' te programski neće bitno skretati s dosadašnjeg puta, nego će samo ići nešto drukčijim taktom, rekao je intendant HNK Marin Blažević na konferenciji za novinstvo održanoj u petak.

Slogan 'Međunarodno narodno kazalište' odabran je jer će se aktivnosti, projekti i procesi usmjeriti prema Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture, potom zbog nastavka suradnje s europskim kazalištima, umjetničkim skupinama, gostovanjima na međunarodnim festivalima, dovođenja vrhunskih inozemnih umjetnika u HNK i zato što je dio identiteta HNK Talijanska drama, a u orkestru i Baletu riječku kulturu oblikuju i predstavnici drugih naroda, pojasnio je Blažević.

Premijerne naslove Hrvatske drame predstavila je ravnateljica Jelena Kovačić najavivši 'Majstora i Margaritu' Mihaila Bulgakova prema adaptaciji Dine Pešuta i u režiji Selme Spahić, predstavu 'Naše nasilje i vaše nasilje' redatelja Olivera Frljića i dramaturga Marina Blaževića, 'Jesenja sonata' Ingmara Bergmana koju prema dramatizaciji Vuka Ršumovića i Olge Dimitrijević režira Ana Tomović te Moliereovu 'Kritiku škole za žene' u režiji Igora Vuka Torbice.

Za mlade će se prirediti predstava 'Put oko svijeta u 80 dana' po romanu Julesa Vernea te u režiji Matjaža Pongraca, a za djecu zajednički projekt Hrvatske i Talijanske drame 'Čuvaj se vuka ili Crvenkapica' koju režira Giorgio Amodeo.

Operni i koncertni program predstavio je Marin Blažević, najavivši premijerne izvedbe 'Werthera' Julesa Masseneta u režiji Fabrizija Melana, Gotovčeva 'Eru s onoga svijeta' kojeg režira Lary Zappija i Verdijeva 'Otella' u režiji Marina Blaževića. Tu je još i poseban program nazvan 'Giorgio Surian predstavlja Seviljskog brijača', s komornom izvedbom ove popularne opere. U koncertnom programu bit će najpopularnije Beethovenove simfonije, 3, 5, 7, i 9, izvest će se koncertna inačica Gounodova 'Fausta' sa solistima Carlom Colombarom, Marjukkom Tepponen, Luciom Gallom, Dianom Haller i drugima te koncertno predstaviti CD s djelima Papandopula i Šostakoviča, snimljen za njemačku kuću CPO.

Balet će, kako je najavio ravnatelj Balazs Baranyai, premijerno izvesti cjelovečernju baletnu predstavu sastavljenu od dva dijela, modernog baleta 'Šah-mat' temeljenog na noveli Stefana Zweiga u koreografiji Raza Hammada te apstraktnog baleta 'Dogma' koji koreografira sam Baranyai. Vrhunac baletne sezone bit će premijera neoklasičnog baleta 'Labuđe jezero' P. I. Čajkovskog koreografa i redatelja Loranda Zachara.

'Racconti di costa e di mare (Priče s obale i mora)' u režiji Franca Peroa, predstava prema tekstovima više autora postavit će se premijerno u Talijanskoj drami u koprodukciji s Rossetti-Teatro stabile del Friuli Venezia Giulia povodom 70. godišnjice djelovanja Talijanske drame i Zajednice Talijana u Rijeci. Tim povodom premijerno će se izvesti i Goldonijev klasik 'La locandiera (Gostioničarka Mirandolina)' u režiji Paola Magellija. Talijanska drama premijerno postavlja i glazbenu komediju 'Cabaret D'Annunzio' redatelja Gianpiera Borgije, predstavu za djecu i obitelji 'Anche le pulchi hanno la tosse (I buhe kašlju)' po tekstu Fulvija Tomizze i u režiji Carla Rossija te projekt scenskog čitanja teksta Martine Gamboz 'Le donne di Tomizza (Tomizzine žene)' koje na scenu postavlja redatelj Marco Artusi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:19