PREMIJERA

Štefica Cvek premijerno na kazališnim daskama

Svečana premijera komada u režiji Nine Kleflin bit će održana 19. travnja u zagrebačkom kazalištu glumačke družine Histrion

ZAGREB - Kultni roman Dubravke Ugrešić “Štefica Cveka u raljama života” iz 1981., prema kojem je tri godine poslije Rajko Grlić snimio film “U raljama života”, prvi put će biti postavljen kao kazališni komad. Svečana premijera predstave u režiji Nine Kleflin zakazana je za 19. travnja u kazalištu glumačke družine Histrion, kada će mlada nesigurna službenica s viškom kilograma koja traga za emotivnim i seksualnim ispunjenjem zaživjeti pred zagrebačkom publikom.

Uloga glavne junakinje Štefice koja živi u svijetu ljubavnih romana i ženskih magazina te traga za pravim muškarcem, a koju je u filmskoj verziji utjelovila Vitomira Lončar, povjerena je Dori Polić, dok će Goran Navojec glumiti Trokrilnog, kojeg je kod Grlića igrao Bata Živojinović, zapamćen u prvome redu po legendarnoj rečenici iz filma “Sad ću da te kar...”.

Širenje u roman

Hrvoju Klobučaru dodijeljen je lik Šofera, kojeg je “U raljama života” tumačio Miki Manojlović, a Svenu Šestaku Intelektualca (Rade Šerbedžija). U glumačkoj postavi je i Branka Cvitković, koja je bila i u onoj Grlićevoj, no sada je dobila ulogu tete iz Bosanske Krupe, Nela Kocsis, koja će tumačiti sve Štefičine prijateljice, a mlade glumice Tara Rosandić i Dinka Vuković angažirane su kao pripovjedačice - Pisaća i Šivaća mašina.

- Još otkako sam sudjelovala u amaterskoj predstavi, koju je tada prema noveli Dubravke Ugrešić postavio novinar Darko Brdarić, znala sam da će ovo biti odličan kazališni komad. Tek nešto poslije autorica je novelu objavljenu u novinama proširila u roman, prema kojem je poslije Grlić snimio film. To je odličan duhoviti sadržaj, prava ženska proza i prethodnica chik lit literature. Mi smo eto imali svoju Bridget Jones gotovo 15 godina prije - objasnila je Nina Kleflin.

Neobičan dan za premijeru

I u predstavi će se naći “škakljivih” scena baš kao i u filmu, no Kleflin objašnjava da će te scene će biti osmišljene na teatarski način.

Svečana premijera “Štefice Cvek u raljama života” održat će se u ponedjeljak, što je malo neobičan dan za kazališne premijere. Razlog tome su obaveze glumaca u njihovim matičnim kazalištima, a predstava bi trebala biti na repertoaru Histriona kroz travanj, svibanj i lipanj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:55