ODLUKA ŽIRIJA

GORANOV VIJENAC Najuglednija domaća nagrada za ukupan prinos hrvatskoj poeziji ove godine pripala Dorti Jagić

 Nikola Vilić / CROPIX

Ovogodišnja dobitnica Goranova vijenca je pjesnikinja srednje generacije Dorta Jagić, koja se, prema mišljenju žirija, afirmirala kao jedan od najsnažnijih i najzanimljivijih glasova suvremenog hrvatskog pjesništva, kako javlja Culturenet.

Nesputana imaginacija, nadrealistički smjele metafore, duhoviti apsurdizam i posve neortodoksno, vrlo osobno poimanje kršćanstva neke su od dominantnih osobina njezine poezije, stoji u obrazloženju.

"Riječ je o nezaobilaznom opusu u hrvatskoj poeziji, o pjesništvu u naponu snage, koje upravo zato želimo nagraditi i potaknuti ovogodišnjim Goranovim vijencem", obrazložio je žiri kojeg su sačinjavali Ana Brnardić, Miroslav Kirin, Branislav Oblučar, Marko Pogačar i Ivica Prtenjača.

Goranov vijenac najuglednija je domaća pjesnička nagrada koja se dodjeljuje za ukupan prinos hrvatskoj poeziji, a sastoji se od Vijenca kipara Vojina Bakića i novčane nagrade.

Nagradu Goran za mlade pjesnike dobila je Monika Herceg.

Ovogodišnje Goranovo proljeće, 54. po redu, unatoč drastično smanjenim sredstvima ipak će se održati, i to u Zagrebu i Splitu, a svoje će zatvaranje imati u Lukovdolu, u lipnju ove godine. Manifestacija će ugostiti petnaestak stranih gostiju, te tridesetak domaćih pjesnika.

Trodnevna manifestacija će ugostiti petnaestak stranih gostiju, te tridesetak domaćih pjesnika, a započinje svečanim otvorenjem u subotu, 18. ožujka u 19 sati u zagrebačkom Kinu Europa. Nastavlja se splitskim čitanjima autora, nastupima u sklopu Versopolisa i završava nastupom laureata i stranih gostiju u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:41