POTPISANO

PREKRETNICA Ove godine programe nakladnika i knjižara finanirat će dva ministarstva

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Mišo Nejašmić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministrica gospodarstva Martina Dalić
 Marko Todorov / HANZA MEDIA
Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Mišo Nejašmić ustvrdio je kako je potpisivanje sporazuma prekretnica u onome što su Zajednica nakladnika i knjižara zadnjih mjeseci radili zajedno s Ministarstvom kulture

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek potpisale su u srijedu Odluku o zajedničkom financiranju programa poduzetništva u kulturi za područje nakladništva i knjižarstva u 2017. godini.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je da će tijekom srijede biti objavljeni rezultati dvaju natječaja. To su redoviti natječaj za poduzetništvo u kulturi za koji su redovito bila osigurana 2 milijuna kuna i poseban natječaj za poduzetništvo u kulturi za nakladnike i knjižare za koji smo zajednički Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo kulture osigurali 4 milijuna kuna u ovoj godini, rekla je.

Podsjetila je kako je program poticanja poduzetništva u kulturi pokrenut kao pilot projekt 2008. godine te dodala da je u prvoj godini svako ministarstvo izdvojilo po milijun kuna. Zbog velikoga interesa već smo sljedeće godine svotu podignuli na četiri (2+2) milijuna kuna, rekla je ministrica.

Napomenula je kako je to trajalo do 2013. kada se, kako je rekla, Ministarstvo gospodarstva, nažalost, povuklo pa je samo Ministarstvo kulture nastavilo provoditi taj program.

"Mi smo se na razini Vlade dogovorili, a ovaj program za nakladnike i knjižare samo je prvi korak da taj program nastavimo razvijati zajednički i to pokušavajući alocirati što veći iznos sredstava koja su nam na raspolaganju iz fondova EU", rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Po njezinim riječima ovim natječajem su željeli reagirati na krizu velikih knjižarskih lanaca, čime žele potaknuti povećanje zanimanja za knjigu.

Najavila je kako će zajedno sa Zajednicom nakladnika i knjižara razraditi kriterije o definiranju knjižare kako bi u suradnji s lokalnom upravom i nekim prostorima koji su im na raspolaganju kroz državnu imovinu omogućili potporu onim poduzetnicima koji će biti spremni ulagati u nove knjižare.

Najveći dio programa financirat će se u primjenu novih tehnologija, marketinga i zapošljavanja, napomenula je dodavši kako je za poduzetništvo u kulturi za nakladnike i knjižare za koje su upravo potpisali sporazum u vrijednosti od 4 milijuna pristigla 81 prijava te da je povjerenstvo odobrilo 45 projekata.

Naglasila je kako su sredstva odobrena u nekoliko ključnih kategorija - za nabavu tehnologija oko 30 posto sredstava, među kojima su inicijative za pokretanje web knjižara.

U kategoriji ostalih djelatnosti, istaknula je, kako su u prvom redu tehničko-materijalni troškovi za uređenje prostora, odnosno renoviranje postojećih knjižara u Zagrebu, Osijeku, riječkih antikvarijata te otvaranje novih knjižara u Bjelovaru, Zagrebu i nabava opreme za novootvorenu knjižaru u Varaždinu.

Oko 24 posto sredstava namijenjeno je zapošljavanju u novopokrenutim knjižarama, a 12 posto sredstava za promidžbene aktivnosti, napomenula je.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva poduzetništva i obrta Martina Dalić ocijenila je kako je ministrica Obuljen Koržinek prepoznala problem koji je mogao rezultirati nestankom knjižarske mreže u cijeloj zemlji.

Izrazila je nadu da će ovaj program od 4 milijuna kuna osigurati stabilnu mrežu u cijeloj Hrvatskoj. "Knjižara je mjesto u kojem se živi i provodi dio vremena te odvija društveni život", napomenula je dodavši kako su knjižare posebno važne za manje gradove te za očuvanje kulture čitanja i hrvatskoga jezika, kao i knjiga na hrvatskom jeziku.

Pozvala je poduzetnike u kulturi, nakladništvu i knjižarstvu da intenzivnije koriste i sredstva europskih fondova.

Najavila je razvoj suradnje Ministarstva gospodarstva i Ministarstva kulture u slijedećem razdoblju.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Mišo Nejašmić ustvrdio je kako je potpisivanje sporazuma prekretnica u onome što su Zajednica nakladnika i knjižara zadnjih mjeseci radili zajedno s Ministarstvom kulture.

Natječaj je pravodoban jer će do kraja mjeseca 90 posto kapaciteta koji stradali u krizi ponovno početi raditi, rekao je Nejašmić.

Nejašmić smatra da se, onda kada institucije u politici prema knjizi krenu proaktivno, može zaustaviti kriza pa i iskoristiti da se preokrene negativni smjer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:29