HDZ-ov VETERAN

ŠEKS 'Istraga o Perkoviću dokaz je izigravanja uhidbenog naloga. Vidjet ćemo što će reći Njemačka'

 Goran Mehkek/CROPIX

Medijske informacije o pokretanju predistražnih radnji protiv bivšeg dužnosnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića Vladimir Šeks (HDZ) danas je protumačio kao scenarij s ciljem izigravanja europskog uhidbenog naloga.

Mediji su izvijestili da je Državno odvjetništvo pokrenulo predistražne radnje protiv Perkovića te da je riječ o pripremi za istragu nakon donošenja ustavnih promjena kojima bi se ukinula zastara za kaznena djela teškog ubojstva.

EKSKLUZIVNO Hrvatska pokrenula proces protiv bivšeg šefa Udbe Perkovića

"U komentarima se govori da su se, eto, kao pronašle neke nove činjenice, koje su već jako, jako stare, da se sve to radi kada su započele ustavne promjene o nezastarijevanju ubojstava počinjenih iz političkih motiva te se u sklopu toga slavodobitno najavljuje da će se suđenje održati u Zagrebu. Kakve nove činjenice", upitao je Šeks, podsjetivši da je Krunoslav Prates za Đurekovićevo ubojstvo osuđen još prije dvije godine, kao i da je ključni svjedok Vinko Sindičić već davno pred javnim bilježnikom povukao svoje svjedočenje.

Šeks je novinarima u Saboru kazao kako je o predistrazi javnost trebao izvijestiti DORH, a ne branitelj osumnjičenoga, što smatra neprimjerenim.

"Za mene je neshvatljivo da otvaranje tih pretkaznenih izvida ne objavljuje službeno DORH. Ne znam kako je iskliznulo. Vjerojatno se netko dokopao te informacije pa je brže-bolje stavio u optjecaj", rekao je Šeks.

Tumači da je riječ o "scenariju s ciljem izigravanja europskog uhidbenog naloga".

KOMENTAR DAVORA BUTKOVIĆA Ovo društvo ne smije sebi dopustiti da mirno živi s ubojicama

"Počelo je s donošenjem zakona o pravosudnoj suradnji s vremenskim ograničenjem europskog uhidbenog naloga, uklopile su se i ustavne promjene o nezastarijevanju kaznenih djela ubojstava, s osnivanjem istražnog povjerenstva... Dakle, ta jedna trijada govori kako se želi izigrati europski uhidbeni nalog i hrvatski pravni poredak. Vidjet ćemo kako će na to reagirati Europska komisija i Njemačka", rekao je Šeks.

Da bi se DORH trebao očitovati o informacijama objavljenim u medijima smatra i laburist Dragutin Lesar.

"Bilo bi jako dobro da Državno odvjetništvo službeno hrvatsku javnost izvijesti o navodima u medijima. Dok nemamo službenog očitovanja, teško je komentirati", rekao je Lesar.

Nije želio odgovoriti ni hoće li pokrenute predistražne radnje utjecati na glasovanje laburista o ustavnim promjenama kojima SDP predlaže nezastarijevanje politički motiviranih ubojstava, a Vlada nezastarijevanje svih teških ubojstava.

"Nagađanja je u političkom smislu nezahvalno komentirati. Radi se o izuzetno ozbiljnoj temi i pitanju, i bilo bi dobro da DORH što prije da službeno priopćenje", kazao je.

Grbin odbio tumačenja o izigravanju europskog uhidbenog naloga

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP) odbio je danas tumačenja HDZ-a da vladajući rade sve kako bi izigrali europski uhidbeni nalog kojim Njemačka traži Josipa Perkovića.

"Mi doista činimo sve, ali sve na tome da za Državno odvjetništvo stvorimo zakonodavni okvir u kojem će moći nesmetano raditi svoj posao, a to je proganjanje onih koji su činili kaznena djela na području RH, protiv RH i njezinih građana. To je ono što činimo", rekao je Grbin novinarima u Saboru.

Nije želio komentirati medijske informacije da je DORH pokrenuo određene predistražne radnje, pripremajuči se za ustavne promjene koje bi trebale ukinuti zastaru za kaznena djela teškog ubojstva i omogućiti Perkovićevo procesuiranje u Hrvatskoj.

"Ni na koji način nećemo to komentirati. Radi se o nečemu što je u nadležnosti Državnog odvjetništva, a DORH je, kao što u Ustavu stoji, samostalan u svom radu. Neka rade svoj posao", poručio je Grbin.

Na pitanje je li osigurana potrebna dvotrećinska potpora u saboru za izglasavanje ustavnih promjena odgovorio je: "To je postupak koji je u tijeku."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:39