10. VIP ZAGREB JAZZ FESTIVAL

GARY BURTON Kako zvuči najbolji vibrafonist svih vremena

 Goran Šebelić / Cropix
U svojoj sedamdeset i prvoj godini hodajuća je povijest jazza druge polovice dvadesetog stoljeća

Večeras u ZeKaeM-u u sklopu 10. VIP Zagreb Jazz Festivala nastupa, po mišljenju mnogih, najbolji vibrafonist svih vremena, Gary Burton, sa svojim kvartetom.

Ovaj doajen časnih sjedina, u svojoj sedamdeset i prvoj godini hodajuća je povijest jazza druge polovice dvadesetog stoljeća.

Amerikanac, školovan na prestižnom Berkleeju, već je s dvadesetak godina svirao u kvartetu Stana Getza, da bi dvije-tri godine kasnije osnovao svoj prvi sastav u kojem su zasvirali gitarist Larry Coryell, basist Steve Swallow i bubnjar Roy Haynes.

Svirao s najvećima

Tada je bio jedan od prvih koji je zasvirao fusion jazz, tražeći poveznice s country i rock glazbom. U toku svoje karijere svirao je sa svim najvećim jazz glazbenicima, radeći pri tome i publici vrlo privlačne albume (najpoznatija je njegova suradnja na čudesnom, danas već legendarnom albumu koji je snimio u duetu s Chickom Coreom - Cristal Silence, ranih 70-ih godina, davnoj preteči ambijentale i new age glazbe).

Gary Burton snimio je 63 samostalna albuma i još nebrojeno kao gost, dobio sedam Grammyja (u rasponu od 1972. do 2012!), da bi i prošle godine po anketi kritičara i čitatelja časopisa Downbeata opet bio proglašen najboljim vibrafonistom na svijetu.

Utjecaj u razvoju jazza

Njegov utjecaj u razvoju jazza i njegova muzikalnost i svježina, kao i glazbenici s kojima dolazi, sve su to razlozi da se večerašnji koncert u ZeKaeM-u nikako ne smije propustiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:06