JUTRO POSLIJE

JELENA LOVRIĆ Zveckanje vojskom: Izbjeglička kriza nije podijelila RH na lijeve i desne, nego na ljude i neljude

 Dragan Matić/CROPIX

Šaljite vojsku na granicu ili će se dogoditi narod! - zavapio je pun panike ili straha od izbjegličke rijeke koje se valja s istoka saborski zastupnik Damir Kajin, tvrdeći da se sigurnosni sustav Hrvatske raspao te da vojskom treba zaustaviti nekontrolirani ulazak nesretnika ili će se građani sami organizirati da to učine. Narod se već dogodio, ali ne onako kako Kajin to zamišlja! Ljudi u Hrvatskoj samoinicijativno se organiziraju u pomaganju izbjeglicama. Umjesto da svojim tijelima zatvore granicu, kako sanjaju dileri histerije, moru onih koji bježe od rata otvaraju svoja srca.

Ali, njegova je izjava svejedno važna. Nema boljeg dokaza da podjela nastala oko tretmana problema izbjeglica nije klasična lijevo-desna polarizacija. Ovdje nije riječ o političkim, pa čak ni svjetonazorskim razlikama. Desnica je sklonija čvrstim rješenjima, ali ljubitelja uniformi i ksenofobnih scenarija može se naći i na drugim stranama. Koaliciju onih koji bi armijom na granici napravili zid pred izbjeglicama čine HDZ i mediji pod njegovom kontrolom, zatim predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović te evo, Damir Kajin, koji sam sebe voli predstavljati autentičnim ljevičarom.

Na drugoj strani također dosad neviđena kombinacija. Aktualna Vlada, zatim Crkva, koja izričito upozorava da je zatvaranje granice suprotno kršćanstvu te - vrlo važno, zbog njegova ugleda u javnosti! - general Ante Gotovina, koji je i ovom prilikom uobičajeno lapidaran ali jasan: „Ne možete biti zatvoreni, kako zatvoriti“, rekao je, izričito podržavajući Vladin pristup rješavanju novonastalog problema. Tako su predsjednica države i HDZ ostali bez saveznika na koje su računali, pa su i sami malo reterirali, odnosno zašutjeli.

Vladi Zorana Milanovića mnogo se toga može prigovoriti. Nije se pripremila na izbjegličku krizu, u nekim se trenucima činilo da ne kontrolira situaciju. Ali zbog načina na koji je privatila izbjeglice Hrvatska danas može biti ponosna. Pokazala je humanost i plemenitost. A za one koji su spremni militarizirati i jedno prvenstveno humanitarno pitanje legendarna poruka koju je devedesetih, pred tadašnjom JNA utvrdom usred Zagreba, izgovorio veliki Vlado Gotovac: Umrijet će u pustoši svog mrtvog srca! Izbjeglička kriza dijeli Hrvatsku na ljude i neljude!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:17