ZA LJUBITELJE PUTOVANJA

Mladić koji je proputovao svih 196 zemalja svijeta savjetuje: 'Ovih 10 mjesta morate posjetiti'

 cc/Flickr

Henrik Jeppesen, 28-godišnjak iz Danske, najmlađa je osoba na svijetu koja je proputovala baš svaku državu na Zemlji.

S posljednjeg putovanja došao je u travnju kada je bio u Eritreji.

Iako je nekih stotinjak zemalja proputovao uz pomoć sponzora, Henrik tvrdi da je moguće ostvariti njegov cilj ako unaprijed razmišljate o troškovima:

- Na početku nije lako, pogotovo kada se radi o ideji u koju vjeruje da ćete ostvariti samo nekoliko ljudi. Moj savjet je da budete uporni i ne odustajete. Uglavnom sam uspijevao putovati s malo novaca tako što sam letio niskobudžetnim aviokompanijama, stopirao, jeo jeftinu hranu iz supermarketa (uglavnom voće, većina ljudi se na putovanjima udeblja, ja sam smršavio), i odsjedao kod lokalnog stanovništva - kazao je Jeppesen.

Dok će Danska zauvijek ostati njegov dom, Henrik smatra da je Južnoafrička republika još jedna zemlja u kojoj bi mogao živjeti, a tamo je proveo i zadnjih nekoliko mjeseci.

Ovo su zemlje, savjetuje Jeppesen, koje vrijedi posjetiti:

1. Južnoafrička republika - Najdraža zemlja zbog puno razloga. Zbog različitosti, ljudi, hrane, gradova, sela, prirode, životinja i zbog pristupačnosti. To su samo neke stvari koje mi sada padaju na pamet.

cc

2. Novi Zeland - Vjerojatno bi Novi Zeland bio na prvom mjestu da nije tako daleko. Nevjerojatno sigurna zemlja koju volim i u kojoj sam bio nekoliko puta.

cc

3. Italija - Najdraža europska država. Fantastična hrana i kultura. U Italiji sam proveo mjesece i očekujem da ću se tamo vraćati neprestano.

4. Maldivi - Najbolje mjesto na svijetu za opustiti se. Privatna odmarališta na otoku s fantastičnim vilama i nevjerojatnim morem su nevjerojatno iskustvo.

5. Australija - Fantastična zemlja u kojoj je jedini minus visok životni standard.

6. Vanuatu - Moj najdraži, od mnogo ljupkih otoka Pacifika, s druželjubivim stanovništvom i predivnim plažama. Privatni otok Ratua ne smijete propustiti.

cc

7. Ruanda - Najveće iznenađenje. Ruanda je sigurna i dobro vođena država s iznenađujuće dobrom infrastrukturom koja čini putovanje kroz zemlju s tisuću brda pravim izazovom.

8. Palau - Jedna od najmanjih država na svijetu i vjerojatno najsigurnija. Najjednostavnija zemlja za stopiranje. Ima predivne plaže, prirodu i zato spada u top 10.

9. Sejšeli - Zemlja kojoj se volim vraćati, no vrlo je skupa i mnogi resorti su precijenjeni. Da je jeftinije, bila bi pri vrhu liste jer su Sejšeli jedno od najljepših mjesta na svijetu.

10. Tajland - Zemlja tisuću osmijeha u top 10 spada zbog stanovništva. Ima previše turista za moj pojam, no jako mi se sviđaju pojedini dijelovi zemlje i stalno se vraćam.


Sve Henrikove pustolovine možete pratiti na njegovoj stranici gdje bilježi sva putovanja, kao i na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:17