VICTORIA'S SECRET

NAJGLAMUROZNIJA REVIJA NA SVIJETU DOŽIVJELA POTPUNI KRAH Najplaćenije manekenke svijeta upale u dosad neviđen skandal koji trese poznati modni brend

 
Lily Aldridge, Candice Swanepoel, Doutzen Kroes i Alessandro Ambrosio na reviji Victoria's Secret 2014.
 Profimedia, Everett

Za manje od dva tjedna trebala bi se održati tradicionalno najglamuroznija revija na svijetu – Victoria’s Secret revija donjeg rublja koju od njezina početka 1995. godine nose samo najljepše i najbolje plaćene manekenke na svijetu poput Heidi Klum, Gisele Bündchen, Allesandre Ambrosio, Adriane Lime, Mirande Kerr i Tyre Banks.

No, prvi put lokacija revije nije neka od velikih modnih prijestolnica poput New Yorka, Londona i Pariza. Inače, spektakularna se revija polako pretvarala u potpuni promašaj koji se u posljednji čas sprečavao PR trikovima.

Nakon 22 godine tradicije organizatori najočekivanije revije donjeg rublja odlučili su ovogodišnju modnu pistu smjestiti u Šangaj kako bi osvojili golemo kinesko tržište i kupcima približili svoje proizvode.

Ipak, samo nekoliko dana prije snimanja revije, koja se treba održati 28. studenoga u Mercedes-Benz Areni, nižu se problemi. Dok se svjetski mediji bave modnom aferom na azijskom tržištu, mnogi modni znalci strahuju za budućnost Viktorijinih anđelica iz više razloga. Vjeruju da će ovogodišnji, dosad neviđeni skandal u povijesti brenda donijeti veliku štetu Victoria’s Secretu koja se neće zadržati samo na financijskim gubitcima već je moguća i destabilizacija tržišta kroz prijetnju konkurencijom, a upitno je hoće li anđelice sljedeće godine htjeti riskirati i ponovno surađivati s poznatim brendom.

Milijuni dolara

Utjecajni modni blogeri koji su trebali iz prvih redova pratiti reviju vrijednu milijune dolara otkazuju svoja putovanja jer im kineska Vlada ne odobrava vize. Zarada od prijenosa revije inače donosi desetke milijuna dolara, no sada se televizijski producenti bore s kineskim birokratima oko dozvola za snimanje izvan same arene u kojoj će se održati revija, koje je potrebno kako bi se u televizijskom prijenosu dočarala Kina. Djelatnici Victoria’s Secreta koji komuniciraju s medijima diljem svijeta ne mogu iz Kine poslati priopćenje za javnost jer ga prije slanja moraju odobriti dužnosnici kineske Vlade. Strani mediji javljaju da su organizatori “na rubu živčanog sloma”, a to čak nisu ni najveći problemi.

Victoria’s Secret u međuvremenu je ostao bez pjevačke zvijezde. Naime, pjevačici Katy Perry zabranjen je ulazak u Kinu zbog ranijeg koncerta na kojem se pojavila u haljini sa suncokretima. Ti su žuti cvjetovi, naime, zaštitni znak antikineskih prosvjednika koji su se bunili protiv Vlade u vrijeme kad je Perry nastupala u Kini.

Umiješanost politike

Organizatori, očigledno, nisu znali da kineska Vlada ima praksu istražiti medijske napise i društvene mreže svakog umjetnika koji želi nastupiti u njihovoj zemlji kako bi se uvjerili da nisu učinili ništa što vrijeđa njihovu zemlju. Zbog toga je i bendu Maroon 5 prije nekoliko godina zabranjen nastup. Jedan njihov član čestitao je Dalaj-Lami rođendan na Twitteru i time zapečatio sudbinu cijelom bendu.

Posebno je pogubno za Victoria’s Secret što je kaos iza kulisa ubrzo postao javna noćna mora, a k tome neka od najvećih imena revije ne mogu doći ni blizu Šangaja. Bez manekenki nema ni revije, a sve više Viktorijinih anđelica ove godine neće “poletjeti” pistom.

Najpoznatija među anđelicama koje su ove godine ostale bez krila jest popularna Gigi Hadid, ujedno jedna od najvećih zvijezda revije koja je posljednje dvije godine oduševljavala na reviji Victoria’s Secret, a prošle je godine proglašena manekenkom godine na međunarodnoj razini. Kineska Vlada navodno joj je odbila izdati vizu, zbog uvredljivog videa koji je stavila na svoj Instagram u veljači, a na kojem se izrugivala s kolačem u obliku Bude. Taj je post pokrenuo lavinu negativnih komentara na društvenim mrežama, a Kinezi su joj očito zapamtili ovu neugodnost. Hadid je na Twitteru objavila da nažalost neće moći prisustvovati ovogodišnjoj reviji, iako je za nju bila bukirana u kolovozu ove godine.

Zamjena za Katy Perry

No, Hadid nije jedina ostala bez vize. Ruskim i ukrajinskim manekenkama Juliji Belyakovoj, Kate Grigorievoj, Irini Sharipovoj i Dashi Khlystun odbijene su vize zbog država iz koje dolaze. Muke s vizom zbog “diplomatskih problema” posljednjih je dana prolazila i jedna od najpoznatijih Viktorijinih anđelica – Adriana Lima, čiji bi izostanak u Šangaju za Victoria’s Secret značio veliku katastrofu jer je Lima jedno od najprepoznatljivijih lica brenda, ujedno i veteranka koja je nosila gotovo svaku reviju od 1999. Prema posljednjim informacijama, Lima je ipak izbjegla diplomatski skandal i viza joj je odobrena, no tek nakon što su svi vodeći mediji prenijeli dramu koja traje već danima.

Zbog brojnih problema koje su inače spektakularnu reviju bacile u drugi plan, organizacijski tim Victoria’s Secreta morao se okrenuti očajničkim potezima i kriznom PR-u. Veliki je problem bio manjak manekenki, naknadno se kontaktiralo veći broj manekenki koje inače nisu dio prve postave Viktorijinih anđelica. Bilo je samo važno da su manekenke i da mogu dobiti vizu.

Na kraju je došlo do PR-ovskog spina – revija koja je umalo potpuno propala pretvara se u najveću koja će se ikada održati. Šangajskom pistom trebalo bi, ako više ne bude novih kontroverzija, prodefilirati 55 manekenki iz 17 zemalja. A imat će glazbenu pratnju. Kao zamjenu za Katy Perry organizatori su pozvali Harryja Stylesa, člana britanskog boybanda One Direction koji se prošle godine raspao, američkog pjevača i dobitnika Grammyja Miguela, glumca i pjevača s Broadwaya Leslieja Odoma Jr. i kinesku pop senzaciju Jane Zhang. Revija će zasigurno zauzeti posebno mjesto u povijesti poznatog brenda donjeg rublja, a znači li to početak kraja Victoria’s Secreta tek treba vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:39