ŠTO JE IN, A ŠTO OUT

STYLING KANDIDATA ZA PREDSJEDNIKA 'Kolinda treba mijenjati sve osim punđe, a Đapić izgleda kao Sicilijanac'

Sinj, 030814.Uoci 299. Sinjske alke u Sinj su dosli mnogobrojni nasi politicari i javne osobe.Na fotografiji: Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarovic stizu na alkarsko trkaliste.Foto: Nikola Vilic / CROPIX
 Nikola Vilić/ CROPIX

Nekih davnih godina, u svojoj poslovično duhovitoj kolumni u tadašnjem ženskom magazinu, Tanja Torbarina se propitivala koliko mogu biti uspješni naši poslovni ljudi koji putuju po zapadu pokušavajući sklopiti posao odjeveni totalno demode, u hlačama zvoncarama sa “španjolskim” strukom.

Onda su takve hlače o onome tko ih nosi govorile da nema pojma o modi, a ako se ne razumije u modu, razumije li se uopće u posao? Torbarina je tako davno, još u ona socijalistička vremena kad su se generacije odgajale pod motom “odijelo ne čini čovjeka”, postavila pitanje budućnosti za balkanske krajeve, ali odonda do danas rijekama je proteklo mnogo vode, a promijenilo se i poimanje odijevanja, pa smo došli do toga da odijelo ne čini čovjeka, ali puno govori o njemu.

Od socijalizma do danas

Nije da je odjeća važna, ali Bože moj, čak i tada su i učiteljice pred prvaše nastojale doći pristojno odjevene radi dobrog dojma, kad se išlo na razgovor radi posla odijevalo se ono najbolje u ormaru, procjenjivali smo svaku pjevačicu i spikericu na televiziji...

Od socijalizma do danas smo u tom smislu zbilja jako napredovali, troši se na odjeću i više nego što se može, a svaku javnu osobu “važemo” po istim mjerilima po kojima je Torbarina vagala sposobnost naših poslovnjaka.

Evo, ovih dana procjenjujemo predsjedničke kandidate koji su već morali dobro promisliti o kompletnom nastupu u javnosti. Odjeća je važna gotovo koliko i ono što govore. To sigurno znaju, naučili su tijekom ovih godina demokracije i ne smiju se ljutiti ako im netko spočitne loš styling ili bezveznu gestikulaciju.

Jedina kandidatkinja u utrci za predsjedničko mjesto našla se sada u nezgodnoj poziciji jer su sve oči baš u nju uprte zato što je jedina žena među šestoricom, uglavnom modno nezanimljivih kandidata.

Hitno joj treba stilska pomoć

To, međutim, ne znači da je Kolinda Grabar-Kitarović modno zanimljiva, nego prije da joj moda baš i nije jača strana. Ona ima image dobrodržeće gospođe u godinama, ali sveukupno gledajući - ipak bi se morala s nekim posavjetovati oko odjeće.

Patent-zatvarač na Kolindinim leđima izgleda prostački

Primjerice, njezino nedavno javno pojavljivanje u crnoj haljini sa žutim metalnim patent-zatvaračem niz leđa jednostavno bode oči jer nije primjereno za ženu njezinih godina i položaja u predsjedničkoj utrci. Uočljivi patent-zatvarači su već dugo prisutni kao modni detalj, ali u nekim kombinacijama izgledaju prostački, pa tako i na Kolindinim leđima.

Početkom mjeseca je u sklopu kampanje u Slavonski Brod stigla u sakou na kojem su po rukavima i džepovima visjeli - dukati! Ozbiljan stilski savjetnik mogao joj je i prošlog ljeta kazati da su joj haljina i bolero na Sinjskoj alci totalni promašaj. Čisti neukus od kroja, šarenila... i tog malog bolera kakve začudo vole nositi žene jačih grudi. Kakva greška!

U Slavonskom Brodu se obratila u sakou na kojem su po rukavima i džepovima visili - dukati?!

Kolinda Grabar-Kitarović rado nosi male, za nju prekratke sakoe sa suvišnim detaljima. Ili su jedva zakopčani jednim botunom ispod grudi ili su im rukavi široki i kratki, ili “viču” s crno-bijelim kockama na tkanini grube teksture, ili joj je na sako “prince de galles” zelenkasto-sive nijanse netko našio crne volančiće (!?) ili je sve totalno bez veze.

Josipović sve moderniji

Nitko od Kolinde ne očekuje totalnu ozbiljnost u odijevanju, ali ljepše bi je bilo gledati uz samo malo više stila i profinjenosti. Primjerice, mora voditi računa o kroju svojih haljina, sakoa naročito, odbaciti kičaste detalje, paziti na kombinaciju čarapa i odjeće i svakako u dućanu potražiti malo modernije cipele. Jedino što ne bi trebala mijenjati jest njezina uredna punđica.

Gledajući unazad ne može se zanemariti koliko je aktualni predsjednik Ivo Josipović napredovao u svojem kompletnom imageu. Od početka mandata je poboljšao frizuru, promijenio naočale, a i odijela mu zadnjih dana imaju malo moderniji mot.

Josipović je poboljšao frizuru, promijenio naočale, a i odijela mu zadnjih dana imaju malo moderniji mot

Uglavnom se pojavljuje u tamno-sivom ili crnom odijelu, oba prate liniju tijela i naglašavaju struk (i to je moguće), a onda je predsjednik samo malo razigra s bojama kravata. Mogli bismo ga lako smjestiti tik uz zapadne iskusne političare s izgrađenim imageom.

Nakon Ive Josipovića u trci su još trojica sličnog ili istog imena, još tri Ivana sasvim različitog stila, mada najfriškijeg kandidata Ivana Bavčevića tek trebamo upoznati. Ivana Grubišića dobro poznajemo.

On nikad ne odskače i reklo bi se da je od prvih pojavljivanja u politici do dana današnjeg ostao vjeran istoj kombinaciji odijela i kravate, toliko da bi netko mogao pomisliti da i ima samo jednu kombinaciju.

No, to zapravo i nije važno, jer Grubišić zapravo ima sasvim jasan stil koji ne provocira i drugo se od njega očekuje.

Šminkeri u utrci

Treći Ivan među “trkačima”, Ivan Rude, dosad nam jasno pokazuje da njeguje prihvatljiv, urbani casual stil, osim kad izlazi iz sudnice, ali i u takvoj situaciji mu se nema što zamjeriti. On voli profinjenu mušku ležernost, ljeti lanena odijela, na prijelazima samtane sakoe s kontrastnom košuljom i za razliku od ostalih nema uvijek crne cipele, što ga čini drugačijim i moglo bi se čak reći “šminkerom” među kandidatima.

Ivan Rude njeguje prihvatljiv, urbani casual stil, bit će zanimljivo vidjeti kako će ga oblikovati tijekom kampanje

Bit će zanimljivo vidjeti kako će svoj ležerni stil oblikovati tijekom kampanje.

Među “šminkere” bismo mogli svrstati i Milana Kujundžića. Nije baš da se prečesto pojavljivao u medijima - valjda će se to tek zahuktati - no svejedno je svaki njegov “izlaz” bio promišljen od glave do pete.

Kujundžić ima bolju liniju od protukandidata i modernija odijela, ali bi se morao ošišati

Kujundžić ima bolju liniju od konkurenata, pa tako i malu prednost što se tiče izgleda, a pokazalo se i da s odijelima prati modu. Njegovi su sakoi točno toliki koliki trebaju biti, krojevi u trendu, onako po mjeri, ali s malo mladolikog štiha. Strukirani, pažljivo birane boje tkanine i kravate. Možda još jednio da se ode ošišati, jer mu je šiška previše raščupana za jednog predsjedničkog kandidata.

’Sicilijanac’ Đapić

Ako želi predsjedničku fotelju, u modnom smislu Anto Đapić bi s nekim stručnjakom - a možda i s Kolindom u društvu - trebao sjesti i smisliti strategiju “kako izgledati u kampanji”. Recimo, Đapić bi zauvijek morao izbaciti bijelu kravatu iz kombinacije s crnim odijelom i crnom košuljom.

Đapić bi zauvijek morao izbaciti 'sicilijanski look': bijelu kravatu s crnim odijelom i crnom košuljom

To je previše... sicilijanski, da ne kažemo drukčije. Ne ostavlja dobar dojam, baš kao ni obična majica ispod odijela. Čak ni tamne košulje s dezenčićem ili bez njega. Predsjednički kandidat ležernost gradi drukčijom odjećom. Sve će mu to kazati neki ozbiljan stilist.

Modni osvrt Olgice Ivić Grizelj za Slobodnu Dalmaciju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:03