TELEFONIJA

POSTAVITE SVOJOJ DJECI GRANICE Ovih pet pravila korištenja mobitela mora znati svaki roditelj

 Ivo Ravlić / CROPIX

Svaki roditelj zna da djeci u nekim stvarima treba postaviti granice. Od slatkiša do vremena za igru, odnosno učenje nije lako odrediti sredinu i pronaći savršenu ravnotežu u kojoj će dijete zadovoljiti svoje potrebe za igrom, kreativnost i zabavu, a istovremeno će dio vremena ispuniti korisnim znanjima.

Taj je problem sa svojom 14-godišnjom kćeri prošao novinar portala Mashable, a radi se o pametnom telefonu.

Kako piše, njegova je kći odmalena imala mobitele, ali starije modele dovoljne za slanje SMS poruka i hitne pozive. Za 13. su joj rođendan roditelji poklonili iPhone i - požalili. Naime, kći se ne odvaja od svog pametnog telefona te više nema interesa ni za povremena druženja s roditeljima.

U pokušaju da svoje iskustvo podijeli s drugima, Lance Ulanoff donosi nekoliko savjeta i upozorava: ‘Kad bih mogao vratiti vrijeme četiri ili pet godina, neke stvari bih napravio drugačije. Zato želim pomoći onima koji imaju bebe, malu djecu ili klince u nižim razredima osnovne škole. Sad je trenutak da preuzmete kontrolu, a za to nema boljeg vremena od ljeta!’

1. Odredite osnovna pravila

Kad netko dobije ključeve od svog prvog automobila, može se voziti kamo god želi, no mora poštovati prometna pravila. Osim što treba paziti na prometne znakove, povremeno mora i izaći iz automobila koliko god bio sretan što ga ima.

Kad dijete na poklon dobije pametni telefon, pravila nema. Koliko se stvarno roditelja potrudi koristiti takozvanu ‘roditeljsku zaštitu’ i postaviti ograničenja na mobitelu djeteta? Osim toga, smirivanje djeteta telefonom ne može biti dobro jer će, prema nekim istraživanjima, dijete tako teže shvatiti svijet oko sebe i naučiti se nositi s njm.

‘Pokušajte ograničiti vrijeme djetetu koje smije provesti na telefonu. Ako je dijete malo, nema potrebe da ga koristi dulje od pola sata dnevno. Ako je veće i zna koristiti pametni telefon, porazgovarajte, objasnite mu posljedice pretjeranog korištenja telefona (kako financijske tako i psihološke), a ako treba potpišite ugovor o ograničenju korištenja.

2. Ponudite zamjenu

Ako vaše dijete želi sat vremena ili više provesti na telefonu, recite mu da isti period vremena provede čitajući knjigu ili baveći se fizičkom aktivnošću. Tu možete uklopiti i domaću zadaću i poslove koje treba obavljati po kući. Ništa ne motivira dijete kao kad mu kažete da može dobiti upravo ono što želi kad završi sa svojim poslom.

3. Za sve postoji mjesto i vrijeme

Odredite period u obitelji kad nitko, a to se odnosi i na vas, neće koristiti svoje mobilne telefone. Primjerice, zabranite mobitele za stolom, no to znači da se i vi morate ostaviti napasti na neko vrijeme. Zapamtite, roditelji su najbolji uzor i ako sami ne provedete u djelo ono čemu učite dijete, teško da će vas shvatiti ozbiljno. Osim toga, uvijek će imati argument ‘zašto ja moram, a ti ne’?

4. Kad ste već zajedno, iskoristite to

Život pretrpan obavezama jednostavno ne dozvoljava obiteljima da zajedno provode vremena koliko bi htjeli. Premda je pametni telefon izvrsna zabava u automobilu za vrijeme višesatnog putovanja, ako idete na obiteljski odmor, dogovorite se oko korištenja mobitela. Na putu uvijek možete stati i pojesti zajedno, komentirati gradove i sela koje prolazite, igrati igre itd. Ne zaboravite da jednom kad se vratite u stvarnost, vratit će se i obaveze zbog kojih opet nećete imati vremena za druženje s najbližima.

5. Miran odlazak na spavanje

Ako ste među onima koji mobitel nosi sa sobom u krevet, vjerojatno to radite iz dva razloga - ili vam služi kao budilica ili ste ovisni o njemu. Vaše dijete, barem ako je mlađe od 13 godina, vjerojatno nema potrebu postavljati alarm jer mu vi služite kao budilica, a svaki drugi razlog je izlišan. Ne želite djetetu priuštiti ovisnost o mobitelima, igrama ili bilo čemu drugom.

Najbolje bi bilo postaviti pravilo gašenja mobitela prije spavanja, osim jednog koji služi kao budilica.

U konačnici, važno je naučiti djecu čemu služi mobitel te da može jednako biti odličan izvor informacija i zabave kao i nužni komunikacijski kanal. Također, naučite ih da izvan mobitela postoji čitav svijet koji može biti jednako zabavan i poučan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:38