DEBATA

TREBAMO LI VLASTITU DJECU LJUBITI U USTA? Hrvati su podijeljeni, a naša ugledna psihologinja otkrila nam je zašto svojoj djeci to nikad ne bi učinila

 Instagram

Britanski nogometaš David Beckham (42) posljednjih je dana na meti kritika zbog fotografije koju je objavio na svojem Instagram profilu, a na kojoj s 5-godišnjom kćerkicom Harper izmjenjuje nježnosti. Nogometaš i njegova mezimica se, naime, na fotografiji koja je u šest dana prikupila gotovo dva milijuna lajkova ljube u - usta.

- Nema nikakve koristi od toga da očevi ljube kćeri u usta. Kada planira s time prestati? Kada joj bude 9, 12, 16? Usne su erogena zona. Jadna djevojčica... - jedan je od brojnih zabrinutih komentara osvanulih pod fotografijom, a velika većina takvih negativnih kritika usmjerena je na seksualno zbunjivanje mališana. Je li ovdje riječ o sasvim uobičajenom načinu pokazivanja privrženosti i nježnosti mališanima ili je to za djecu zbunjujuće te bismo to mogli povezati s romantičnom vrstom odnosa?

Nevina pusa?

- Djeca će biti zbunjena isključivo ako takav obrazac ponašanja ne postoji u njihovoj kulturi. U Americi je, primjerice, ljubljenje djece u usta sasvim uobičajena pojava, dok je naše podneblje nešto konzervativnije - govori psihologinja Kristina Bačkonja te ističe kako ne podupire tezu da nevin “cmok” u usta može izazvati traumu kod djeteta, pogotovo u nižoj kronološkoj dobi.

- Djeca do neke četvrte, pete godine nisu svjesna svojeg spola pa im samim time ni činjenica da ih mama ili tata ljube u usta ne predstavlja ono što predstavlja nama odraslima. S druge strane, nije neuobičajeno da roditelji od dragosti ljube bebe u guzu pa ne vidim razloga zašto bi ovo bilo drugačije. Osobno svoju djecu ne bih ljubila u usta, no ne zato što mislim da s tim postoji neki problem, nego zato što nemam naučen taj obrazac ponašanja, kod mene u obitelji to nije bila praksa - smatra Kristina Bačkonja, a sličan stav ima i splitski glumac Robert Kurbaša (39), otac 4-godišnjeg Marka Ilije i 1,5-godišnjeg Emanuela.

Različiti običaji

- Smiješno mi je da se na takav negativan način komentira iskazivanje privrženosti između oca i kćeri. Svaka kultura ima svoje običaje, negdje je to normalno, negdje nije, no daleko od toga da smatram da bi tako nešto moglo traumatizirati klince ili da se radi o nekom tipu zlostavljanja. Vjerujem da mi kao nešto konzervativniji narod na takav tip iskazivanja nježnosti reagiramo drugačije nego Amerikanci ili neki drugi, liberalniji narod. Ni u mojem domu ljubljenje djece u usta nije običaj, no ne vidim nikakav problem u obiteljima kod kojih jest - smatra Robert Kurbaša, a s njegovim se stavom slaže i sociolog Bruno Šimleša.

- Svoju sedmogodišnju kćer nikada nisam poljubio u usta i vjerujem da nikada ni neću. Imam prijatelje kojima je to potpuno normalno i smatram da to ne mora imati negativne posljedice za njihovu djecu jer kod ogromne većine roditelja nema baš nikakvu seksualnu komponentu. No, supruga i ja odlučili smo tu povući crtu. Cijelo društvo je već toliko seksualizirano da smo odlučili biti prilično konzervativni kod ovog pitanja. Poljubac u lice i zagrljaji su nam prirodan način izražavanja bliskosti s kćeri, ali ako postoji i natruha mogućnosti da joj gesta roditeljskog poljupca u usta daje neke zbunjujuće signale kada bude još zrelija, želimo to izbjeći. Ljubav ćemo joj pokazati drugačije - objasnio je Šimleša.

Odnos s djecom

Upravo je “zbunjivanje” koje navodi Šimleša jedan od glavnih argumenata protivnika ovakvog odnosa s djecom, no profesorica psihologije dr. sc. Marina Grubić smatra da se takvih posljedica ne treba pribojavati, ali i da treba poštovati želje svoje djece.

- Ne postoji dob u kojoj treba staviti “veto” na prisnost tog tipa. Isto tako, blizak odnos s djecom ne znači da bi ih trebalo ljubiti u usta, no niti da ne bi trebalo. Kada je vrijeme za pružiti prostor djeci, odlučit će ona sama, a to će se najvjerojatnije dogoditi u nekim pretpubertetskim godinama - naglašava Marina Grubić.

Ovo nije prvi put da se obitelj Beckham našla na udaru zbog “pretjerane” bliskosti sa svojom djecom. Slično se dogodilo nogometaševoj supruzi, dizajnerici Victoriji Beckham (43), kada je u povodu 5. rođendana svoje kćeri na društvenim mrežama podijelila fotografiju na kojoj se bivša spajsica i njezina kći grle i ljube u bazenu. Nakon što ju je napala dr. Charlotte Reznick, američka psihologinja te autorica knjige “Snaga mašte vašeg djeteta”, zastupajući stav kako je ljubljenje u usta rezervirano za partnere, u obranu su joj priskočile brojne majke, među kojima i holivudska glumica Jessica Alba.

- Postoje ljudi koji svojim psima dopuštaju da ih ljube u usta - izjavila je glumica, ističući tako bizarnost ograničavanja poljubaca na određene dijelove lica, pogotovo kada je vlastito dijete u pitanju, a slično misli i glazbenik Saša Lozar.

- Vjerujem da je ljubav između roditelja i djeteta nešto posebno i siguran sam da ni jedan otac ni majka, ljubeći dijete u usta, ne rade to s ikakvom lošom namjerom. Smatram da je bitnije da se poljubac dogodi nego gdje se dogodi. Mi se doma ljubimo gdje stignemo i to što je češće moguće. Ne ciljamo na usta, ali ako tamo pusa završi, bože moj - ističe Saša Lozar.

Je li u redu da mame i tate svoju djecu ljube u usta?

1. Da, to je sasvim uobičajen način pokazivanja privrženosti i nježnosti mališanima - 47%

2. Ne, to je zbunjujuće i djeca bi to mogla povezati s romantičnom vrstom odnosa - 53%

*izvor: anketa, portal Jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:40