ODVJETNIK S 20 GODINA ISKUSTVA

STRUČNJAK ZA TROVANJE HRANOM OTKRIVA 'Ovih šest namirnica nikada ne jedem'

 Getty Images

Nakon što je proveo više od 20 godina radeći na sudskim sporovima vezanim uz trovanje hranom, odvjetnik Bill Marler jednostavno je prestao jesti određenu hranu.

Nakon što je u parnicama za svoje klijente koji su se razboljeli od pokvarene hrane dobio više od 600 milijuna dolara, Marler je u časopisu Food Poisoning Journal u subotu objavio članak objašnjavajući koju je hranu maknuo iz svog jelovnika.

Tvrdi kako su ga njegova iskustva uvjerila da ove namirnice nisu vrijedne rizika:

1. Sirove kamenice - Bolesti vezane uz konzumaciju školjki sve su češće, a razlog tome je zagrijavanje mora. Kako se more zagrijava, mikroorganizmi rastu i talože se u kamenicama koje potrošači vole jesti.

2. Prethodno razrezano ili oprano voće i povrće - Maler kaže kako ove namirnice izbjegava 'kao kugu'. Praktičnost može biti dobra, no što više ljudi je uključeno u proizvodnju hrane, veće su šanse za zarazom, te ne vrijedi tog rizika.

3. Sirove klice - Klice su čest uzrok zaraze, a često prenose salmonelu i escherichiu coli.

- Bilo je više od 30 bakterijskih epidemija u posljednjih 20 godina, previše da ne bi obraćali pozornost na rizik od zaraze. Klice ja uopće ne jedem - pojasnio je Marler.

4. Slabo pečeno meso - Marler je kazao kako u restoranu nikada ne bi naručio meso manje od srednje pečenog. Meso se treba pripremati na 160 stupnjeva kako bi se uništile bakterije.

5. Nekuhana jaja - Svatko tko se sjeća epidemije salmonele u 1980-im i ranim '90-im, ovo nije opcija.

Marler kaže kako su šanse da se otrujete od sirovih jaja puno manja nego li je to bilo prije 20 godina, no da još uvijek ne želi riskirati.

6. Nepasterizirano mlijeko ili sok - Trend je piti nepasterizirano jer pasterizacija uništava enzime, smanjuje sadržaj vitamina i ubija korisne bakterije. No, Maler tvrdi, pasterizacija nije opasna - no 'sirova' pića mogu biti. Preskačući postupak pasterizacije povećava se rizik od zaraze bakterijama, virusima i parazitima, kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:39