EVENT U CUPERTINU

APPLE PREDSTAVIO NOVE VERZIJE SMARTPHONEA iPhone X dobio funkciju prepoznavanja lica svog vlasnika, ali na prezentaciji nije baš dobro radila

 Stephen Lam / REUTERS
 

>>> NOVO 20:50 I naposljetku, cijena: 999 dolara za osnovnu verziju sa 64 GB, postoji i verzija sa 256 GB. Narudžbe počinju 27. listopada, isporuke kreću od 3. studenog.

-------------

20:46 Kamera: dvojni 12 MP senzori, jedna leća je širokoutna, f/1.8 i f/2.4 su otvori blende. Obje leće imaju optičku stabilizaciju (OIS). Quad LED True Tone bljeskalica. I iPhone X podržava portretne načine rade s iPhonea 8 Plus.

Kamera je također kalibrirana za AR. Prednja TrueDepth kamera takođerpodržava portretne fotografije i opciju Portrait Lighting. iPhone X pogoni čip A11 Bionic. Baterija bi trebala trajati 2 sata dulje nego kod iPhonea 7, također podržava bežično punjenje. Apple će ipak napraviti uređaj za bežično punjenje AirPower. Radit će na standardu Qi, puni ne samo iPhone, nego i Apple Watch Series 3 te Air Pods (s novom kutijom). Punjač AirPower doći će sljedeće godine.

Apple Senior Vice President of Worldwide Marketing, Phil Schiller, introduces the iPhone x during a launch event in Cupertino, California, U.S. September 12, 2017. REUTERS/Stephen Lam
Stephen Lam / REUTERS

-------------

20:39 Craig Federighi demonstrirao je mogućnosti iPhonea X. Nije mu uspjelo otključavanje prepoznavanjem lica iz prve. Oiphone X se otključava tako što se pogleda u uređaj i povuče prstom po zaslonu od dolje prema gore. Kao što se očekivalo, s desne i lijeve strane "poluotoka" se nalaze vrijeme, razina baterije, snaga signala i Wi-Fija...

Control Center se poziva povlačenjem s vrha zaslona. Postoje i opcije za AR s prednje kamere, poput poboljšanih filtera i maski na Snapchatu. Novi su i emojiji koji kopiraju pokrete lica koje radi vlasnik telefona pred kamerom i mogu se poslati izravno preko aplikacije Message.

--------------

20:25 Za otključavanje telefona koristi se prepoznavanje lica, a značajka se zove Face ID. Poluotok koji ulazi u vrh zaslona se zove True Depth Camera System i sadrži brojne senzore koji naprave matematički model lica vlasnika i potom ga prepoznaju za otključavanje.

REFILE - CORRECTING TYPO - Apple Senior Vice President of Worldwide Marketing, Phil Schiller, introduces the iPhone X during a launch event in Cupertino, California, U.S. September 12, 2017. REUTERS/Stephen Lam
Stephen Lam / REUTERS

Face ID-ju ne smetaju ni naočale, ni brada, ni kape, radi po danu i noći i ne može se prevariti fotografijom, tvrdi Apple. Čak ni maske koje su napravili stručnjaci iz Hollywooda nisu ga uspjele prevariti.

---------------

20:24 Zaslon podržava HDR, Dolby Vision, HDR10, ima kontrast 1.000.000:1, ima 3D Touch, True Tone značajku... iPhone X se može probuditi samo pritiskom na zaslon. Nema tipke Home, naravno, jer je zaslon raširen do svih rubova. Za ulazak, odnosno povratak, u home zaslon, samo se povuče od dna prema gore, a to radi u cijelom sistemu, iz bilo koje aplikacije.

REFILE - CORRECTING TYPO - Apple Senior Vice President of Worldwide Marketing, Phil Schiller, introduces the iPhone X during a launch event in Cupertino, California, U.S. September 12, 2017. REUTERS/Stephen Lam
Stephen Lam / REUTERS

Za multitasking se također povuče od dolje i malo zaustavi prst. Za pozivanje Siri se pritisne tipka sa strane.

-----------------

20:21 Stakleni stražnji panel je ojačan metalom kao kod modela 8, metalni okvir je od nehrđajućeg čelika. Postoje dvije boje: svemirsko siva i srebrna. Zaslon je Super Retina. Dijagonala je 5,8 inča, 2436 X 1125 piksela, 458 piksela po inču. Zaslon je OLED.

---------------

20:20 iPhone X (izgovara se TEN, deset) izgleda točno onako kako je predstavljen na renderima.

------------------

20:19 Imamo još jednu stvar, rekao je Tim Cook.

------------------

20:14 iPhone 8 podržava Bluetooth 5.0 i, napokon, bežično punjenje. Punjenje radi na poznatom i raširenom stadardu Qi, što znači da će svi punjači koji rade na tom standardu raditi s iPhoneom.

To ujedno znači da neće biti Appleovog bežičnog punjača. Opcije memorije su 64 GB i 256 GB, cijena od 699 dolara. iPhone 8 Plus 64 i 256 GB, od 799 dolara. Narudžbe od rujna 15, isporuke od 22 rujna. iOS 11 od 19. rujna.

Apple Senior Vice President of Worldwide Marketing, Phil Schiller, introduces the iPhone 8 during a launch event in Cupertino, California, U.S. September 12, 2017. REUTERS/Stephen Lam
Stephen Lam / REUTERS

-------------------

20:13 Predstavljena je AR igra studija Directive Games - The Machines.

-------------------

20:05 U iPhoneu 8 je novi čip - A11 Bionic - navodno najjači čip ikad na smartphoneu te Appleova grafička jedinica dizajnirana za 3D igre.

Novi procesor slika. Kamera ima novi 12-megapikselni senzor s novim filterom boje, širim diinamičkim rasponom. iPhone 8 Plus ima dva nova 12 MP senzora, jedna leća je širokokutna, jedna ima blendu f/1.8, druga f/2.2.

Portretni način rada za 8 Plus trebao bi biti još bolji. Sada je dodana nova opcija na tom tragu koja ima veze s osvjetljenjem, Portrait Lightning: može se napraviti slika u portretnom načinu, objekt se odvoji od pozadine te se zatim može mijenjati osvjetljenje na licu objekta, odnosno osobe.

Ta opcija je zasad beta, ali će izaći s iPhoneom 8 Plus. Što se tiče videa, slow motion se sada može snimati u 1080p sa 240 sličica u sekundi. Uvedena je mogućnost proširene stvarnosti, kamere su već u tvornici kalibrirane za AR, novi je žiroskop i akcelerometar.

Iako iz Applea tvrde da je "dizajn iPhonea 8 potpuno novi", to naravno nije baš tako. Dizajn je, u osnovi, gotovo pa isti kao kod iPhonea 6, iste su dimenzije, isti je oblik, isti su bridovi oko zaslona. Nova je staklena poleđina.

--------------------

19:57 Prvo se predstavljaju iPhone 8 i 8 Plus, o kojima govori Phil Schiller. Staklo je sada na poleđini, boje su srebrna, svemirsko siva i nova zlatna boja.

Staklo ima 7 slojeva boje i ojačano je metalnom strukturom. Navodno je najotpornije ikad na pametnim telefonima. Otporni su na vodu i prašinu. 4,7-inčni i 5,5-inčni Retina HD zasloni. Zvučnici su 25 posto glasniji i imaju jači bas.

Tim Cook, CEO of Apple, introduces the iPhone 8 during a launch event in Cupertino, California, U.S. September 12, 2017. REUTERS/Stephen Lam
Stephen Lam / REUTERS

------------------

19:55 iPhone!

Tim Cook govori o utjecaju i snazi iPhonea. "Prvi iPhone je zauvijek promijenio kako komuniciramo s uređajima. Promijenili smo način na koji ljudi komuniciraju. Uz Siri smo naše glasove učinili moćnijima. iPhone je revolucionarizirao i sigurnost i privatnost, postao je i najpopularnija kamera na svijetu. Sve to vodilo nas je do ovog trenutka. Imamo ogromne novosti o iPhoneu!"

-----------

19:55 Apple TV 4K će koštati 179 dolara sa 32 GB, 199 sa 64 GB

Tim Cook, CEO of Apple, speaks about Apple TV during a launch event in Cupertino, California, U.S. September 12, 2017. REUTERS/Stephen Lam
Stephen Lam / REUTERS

------------

19:47 Apple TV predstavlja Eddy Cue. Osim 4K rezolucije, Apple TV 4K ima i podršku za HDR10. Radi uz pomoć procesora A10X (kakav je u iPadu Pro), grafika je 4 puta brža, novi je i operativni sustav tvOS.

--------------

19:40 Sljedeći proizvod na redu je Apple TV - Tim Cook najavljuje Apple TV 4K.

......................

NOVO 19:37 Apple Watch Series 3 dobit će brojne nove narukvice u raznim bojama, nova je srebrna boja, uz crnu i zlatnu. Dolazi i keramički model u crnoj boji. Koštat će 329 dolara bez mrežne povezanosti, 399 dolara s opcijom SIM kartice, potonji prvo dolazi u devet zemalja, zatim u još šest.

Jeff Williams, Apple COO, speaks as product images are shown behind him during a launch event in Cupertino, California, U.S. September 12, 2017. REUTERS/Stephen Lam
Stephen Lam / REUTERS

Model bez SIM kartice dolazi prvo u 26 zemalja. Zadržan je i Apple Watch Series 1 za 249 dolara. Isporuke počinju 22. rujna.

Jeff Williams, Apple COO, speaks as product images are shown behind him during a launch event in Cupertino, California, U.S. September 12, 2017. REUTERS/Stephen Lam
Stephen Lam / REUTERS

-----------------

NOVO 19:34 Apple Watch Series 3 ima ugrađenu opciju za bežičnu mrežu, što znači da se više ne mora nositi smartphone kako biste ostali povezani. Broj je isti kao onaj kod telefona. Mogu se koristiti Maps, Find My Friends, a moći će se streamati i glazba (na tržištima koja to podržavaju).

Unutra je dvojezgreni procesor W2, što znači 70 posto brže performanse. Siri će moći govoriti na Apple Watchu. Wi-Fi će biti 75 posto brži, dodan je barometarski visinomjer. Sam zaslon je antena, a umjesto klasičnog SIM-a, dodan je elektronički.

Tim Cook, CEO of Apple, speaks as product images are shown behind him during a launch event in Cupertino, California, U.S. September 12, 2017. REUTERS/Stephen Lam
Stephen Lam / REUTERS

Što se tiče dizajna, nema značajnih promjena, osim crvene boje na krunici. Veličina kućišta ostaje ista, osim što je stražnji kristal malo povećan kako bi se smjestila sva nova tehnologija.

------------------

19:24 Novosti o Apple Watchu, odnosno o softveru Watch OS 4, koji će biti dostupan 19. rujna, iznijet će Jeff Williams. Uvodi se kompletno redizajnirana aplikacija za vježbanje. Nove su značajke za fitness i plivanje. Senzor za otkucaje srca je najkorišteniji takav na svijetu. Poboljšava se aplikacija za otkucaje, koji će se vidjeti na home zaslonu. Računat će se otkucaji u odmornom stanju i recovery otkucaji. Apple Watch će upozoravati korisnika na previsoke otkucaje dok nisu aktivni. Uvodi se Apple Heart Study - koristit će podatke iz Apple Watcha i pratiti srčani ritam kako bi se proučavala aritmija.

Jeff Williams, Apple COO, speaks as product images are shown behind him during a launch event in Cupertino, California, U.S. September 12, 2017. REUTERS/Stephen Lam
Stephen Lam / REUTERS

-----------------

19:18 Prvi je na redu Apple Watch.

Apple Watch je doživio ogroman rast, 50 posto u odnosu na godinu ranije nakon lansiranja Apple Watcha 2, kaže Tim Cook, dodajući da je Apple Watch sat broj 1 na svijetu, ispred Rolexa, Omege...

-----------------

19:08 Tim Cook govori o novoizgrađenom Appleovom kampusu, Apple Park, u koji se upravo useljavaju radnici kompanije. Službeno otvorenje kampusa upravo je ovaj događaj u Steve Jobs Theatreu.

"Imamo izvanredan centar za posjetitelje, koji će biti otvoren kasnije ove godine i u kojemu ćete naći nevjerojatno iskustvo proširene stvarnosti. Naći ćete i veliki Apple Store.

To je uvod u izlaganje o novitetima u prodajnoj strani Appleova biznisa, koje drži Angela Ahrendts, šefica za taj dio biznisa. Apple Storeovi se više ne zovu tako, nego Town Squares (gradski trgovi). Najveći dućani ubuduće će imati upravo male trgove, zatim poluzatvorene sobe za kreativce te takozvane avenije u kojima će se nalaziti proizvodi.''

-----------------

19:03 Događaj je počeo snimkom staroga govora Stevea Jobsa, na pozornicu dvorane Steve Jobs Theatrea je izašao CEO Applea Tim Cook, koji drži govor o pokojnom suosnivaču Applea.

Tim Cook, CEO of Apple, speaks as a tribute video to the late Apple co-founder Steve Jobs plays behind him during a product launch event in Cupertino, California, U.S. September 12, 2017. REUTERS/Stephen Lam
Stephen Lam / REUTERS

"Trebalo je proći nešto vremena, ali sada ga se možemo prisjećati s radošću, umjesto s tugom. Njegov najveći dar nije jedan proizvod, nego sam Apple. Posvećujemo ovu dvoranu Steveu, jer smo ga voljeli i jer je on volio dane poput ovih, kada možemo podijeliti naše nove ideje i proizvode sa svijetom".

-----------------------------------

19:00 Počinje Appleov keynote u Cupertinu, na kojemu će biti predstavljen novi iPhone.

-----------------------------------

Apple, tvrtka poznata po gotovo manijakalnoj tajnovitosti, doživjela je jedno od najtežih curenja podataka u svojoj povijesti, i to samo par dana uoči predstavljanja jednog od najvažnijih proizvoda u svojoj povijesti - nove generacije svoga najprodavanijeg uređaja, iPhonea.

Iako se većina toga o novom iPhoneu - koji Apple predstavlja danas u 19 sati po hrvatskom vremenu u svom novom kampusu u kalifornijskom Cupertinu - znala već neko vrijeme, ono što se nije pouzdano znalo bilo je ime tog uređaja.

Premium verzija

Prema informacijama do kojih je došao irski programer Steven Troughton-Smith kopajući po navodno najnovijoj verziji Appleova mobilnog operativnog sustava iOS 11, ime telefona bit će iPhone X. Iako još nije jasno je li riječ o rimskom broju 10 ili o slovu X, prva opcija je mnogo vjerojatnija jer se Appleov računalni softver zove OS X i izgovara kao brojka 10, a ujedno je riječ o desetoj obljetnici predstavljanja prvog iPhonea.

Troughton-Smith također tvrdi da je pronašao potvrdu da će iPhone X biti premium verzija telefona, dok će uz njega biti predstavljeni i tek lagano osvježeni iPhone 8 i iPhone 8 Plus, koji bi već četvrtu godinu zaredom trebali zadržati gotovo isti dizajn.

iPhone X zato bi napokon trebao postati dijete svoga doba: umjesto LCD zaslona koji ostaje prisutan kod modela 8, imat će superiornu OLED tehnologiju ekrana koji će se protezati gotovo preko cijelog prednjeg dijela uređaja. Dijagonala zaslona trebala bi biti 5,8 inča, uz svojevrsni poluotok na vrhu u kojem će se nalaziti prednja kamera, zvučnik i senzori.

Jedan od tih senzora trebao bi omogućiti navodno revolucionarnu 3D tehnologiju prepoznavanja lica za koju se nagađa da bi mogla potpuno zamijeniti otisak prsta kao sustav za biometrijsko otključavanje telefona. Očekuje se da iPhone X uopće neće imati tipku Home - u kojoj je dosad bio smješten senzor za otisak prsta - kako bi se napravilo mjesta za veći zaslon, a svi pokušaji implementacije tog senzora ispod zaslona nisu urodili plodom na vrijeme.

Cijena

iPhone bi napokon trebao dobiti bežično punjenje i trebao bi imati tri gigabajta RAM-a (toliko će imati i iPhone 8 Plus, dok će manji model ostati na dva gigabajta). Svi će imati Appleov moćni procesor A11, a iPhone X će imati dvostruku stražnju kameru s 12-megapikselnim senzorom.

Zna se otprilike i cijena novog iPhonea: nažalost, neće biti manja od 1000 dolara. Oko datuma početka prodaje puno je konfliktnih podataka: prema jednim izvorima, u trgovinama će se naći vrlo brzo, a prema drugima neće ni do početka 2018. godine.

Brojni analitičari navode da će se za prvi val isporuke proizvesti mali broj uređaja. No, za precizne će informacije ipak trebati pričekati današnju službenu objavu novog iPhonea.

Watch će raditi i bez uparivanja s telefonom

Kod unutar Appleova softvera otkrio je i da bi danas trebali biti predstavljeni i novi Apple Watch - ovaj put s podrškom za LTE, što znači da će moći raditi bez uparivanja s telefonom - te nova generacija bežičnih slušalica AirPods. Appleov epohalni događaj počinje danas u 10 sati ujutro po lokalnom vremenu, odnosno 19 sati po hrvatskom, u dvorani Steve Jobs Theatrea u sklopu novog Appleova kampusa u Cupertinu. Neslužbeno se doznaje, novi iPhone, jedan od globalno najpopularnijih i najprodavanijih pametnih telefona otkako postoji, u Hrvatskoj bi se, kao i dosad, u prodaji mogao naći mjesec do dva nakon službenog predstavljanja u Americi.

Neki od specijaliziranih svjetskih, pa i domaćih ICT portala smatraju da će Apple tim uređajem postaviti nove trendove te da će, unatoč visokoj cijeni, ostvariti dobre prodajne rezultate. U drugom kvartalu ove godine, po analitičkoj kući Strategy Analytics, najprodavaniji pametni telefon na svijetu bili su Appleovi modeli iPhone 7 i 7 Plus s više od 30 milijuna isporučenih uređaja. Slijede Samsungovi S8 i S8 Plus kojih je isporučeno oko 19 milijuna. Na godišnjoj razini prodaja iPhonea prelazi i više od 80 milijuna primjeraka te čini oko dvije trećine ukupne Appleove prodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:05