NOVE TEHNOLOGIJE

BISTE LI RADIJE IMALI ČIP U RUCI ILI NOSILI IDENTIFIKACIJSKU KARTICU? Belgijska tvrtka radnicima želi implantirati čip za ulazak u zgradu u kojoj rade

 CC

Belgijska marketinška tvrtka NewFusion ponudila je svojim zaposlenicima besplatnu implantaciju mikročipa kao alternativu nošenju identifikacijskih karica na posao, javlja Daily Mail.

Na RFID čipovima, koje bi usadili radincima između palca i kažiprsta, nalazili bi se podaci o radniku, te bi čipovi služili za ulazak u zgradu i pristup računalima.

Radi se o malim implantima, veličine zrna riže, gotovo identičnim onima koji se redovito usađuju u pse, a jedan čip košta oko 100 eura.

NewFusion nije prva tvrtka koja je ponudila usadnju RFID implanata svojim zaposlenicima. Švedska tvrtka Epicenter usadila je svojim radnicima implante koji su im omogućavali pristup fotokopirki, otvarali sigurnosna vrata, pa čak i omogućavali plaćanje ručka.

Hannes Sjoblad, jedan od direktora švedske tvrtke BioNyfiken koja se bavi takozvanim 'bio-hakiranjem', rekao je za Times kako 'smo ionako već cijelo vrijeme u interakciji s tehnologijom'.

- Danas je još malo neuredno - trebaju nam pinovi i lozinke - zar ne bi sve bilo jednostavnije samo s dodirom ruke? - rekao je Sjoblad.

- Želimo razumijeti ovu tehnologiju prije nego što velike tvrtke i vlade kažu kako svi moramo imati čipove - čip porezne uprave, Googleov čip ili Facebookov čip, kazao je Sjoblad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:47