VRIJEME JE ZA PREKID

NE MOŽETE BEZ CHROMEA? Ova četiri internet preglednika mogli bi pekinuti vašu ovisnost

 Pichi Chuang / REUTERS

Ratovi browsera su manje više gotovi, piše Wired. Googleov Chrome zauzima više od 60 posto tržišta, dok Firefox i Internet Explorer drže svaki po 15 posto. Safari koristi svega četiri posto korisnika. Reklo bi se da nema baš puno prostora za neke alternative, no to bi bila pogrešna pretpostavka.

Chrome je ukupno gledajući jako dobar pregledanik, a uz pomoć ekstenzija može biti uistinu moćan saveznik u organizaciji internetske svakodnevice. Međutim, njegova glad za memorijom je dobro poznata. Možda vas brine 'atak' na privatnost koji dolazi s korištenjem Googleovih proizvoda. Možda vam je jednostavno dosadio.

Ove četiri Chrome alternative svakako su vrijedne vaše pažnje:

1) Vivaldi

Za one koji vole svoj preglednik prilagoditi sebi, nekoliko mjeseci star Vivaldi je odlično rješenje. Kada ga prvi puta otvorite moći ćete birati šest načina prikaza sadržaja, četiri pozicije za tabove te osam pozadinskih slika za vašu startnu stranicu. I to sve prije nego ste ijednu stranicu otvorili. Drugim riječima, mikro menadžeri će uživati. Sve što možete zamisliti je podesivo, od zabrane učitavanja fotografija do kratica na tipkovnici.

Negativne strane su da neke ekstenzije na koje ste navikli u Chromeu neće raditi te da trenutno nema mobilne verzije.

2) Opera

Praktički prastar prema modernim standardima, Opera je odlična alternativa premda će korisnicima Chromea biti dosta poznata. Opera je izgrađena na Blinku, kao i Chrome i Vivaldi, no ono što Operu čini primamljivom alternativom je pregršt opcija koje stavljaju vašu privatnost na prvo mjesto. Blokiranje oglasa je automatsko, a uskoro bi Opera trebala nuditi i VPN klijenta kojem pristupate s jednim klikom.

Negativna strana prelaska na Operu je da promjena neće biti toliko osjetna, no ako vrednujete svoju privatnost i želite sigurnost koju nudi VPN, pređite na Operu.

3) Brave

Budući da je Brave još uvijek u fazi beta testiranja teško je reći hoće li po izlasku biti prava alternativa drugim browserima. Brave će svoj uspjeh pokušati temeljiti na vašem odnosu prema oglasima blokirajući one koji vam smetaju te će vam umjesto njih pokazivati one koje želite te oni koji vas neće pratiti.

Braveov osnivač Brendan Eich tvrdi da će njegov preglednik biti dva do četiri puta brži od drugih mobilnih browsera te 50 posto brži od drugih stolnih varijanti. Brave se očekuje krajem ljeta.

4) Edge

Unatoč čestim osporavanjima i posprdnim šalama, Internet Explorer je još uvijek jedan od najpopularnijih preglednika na svijetu. Njegova inačica na Windowsima 10, Edge, je brza i učinkovita, a Cortana će vam pomoći sa svime što ne možete sami riješiti.

Edge će vam sačuvati bateriju na mobitelu bolje od Chromea i Firefoxa, a Windows 10 korisnici će posebno uživati budući da je njegova integracija u operativni sustav odlična. Edge možda je malo oskudan sa sadržajima, no to vas ne bi trebalo omesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:19