RAT BEZ MILOSTI NA TRŽIŠTU

Hoće li baterija koja se zapalila odlučiti pobjednika u sukobu divova

U svom dugogodišnjem ratu za potrošače Samsung i Apple koriste svakojake metode, a jedna koju je u posljednje vrijeme forsirala južnokorejska kompanija, ovih joj se dana obila o glavu s osvetom: povlačenje s tržišta više od 2,5 milijuna već prodanih primjeraka njihova flagship pametnog telefona Galaxy Note 7 rezultat je preranog izbacivanja modela na tržište, uz zanemarivanje rizika povezanog s tom strategijom.

Samsung je prvo za otprilike mjesec dana uranio s predstavljanjem modela Galaxy S7, s kojim je sve prošlo i te kako dobro jer je upravo taj telefon zaustavio strmoglavi pad prodaje i zadržao tvrtku na poziciji najprodavanijeg proizvođača pametnih telefona na svijetu, sa 22 posto globalnog tržišta. U kvartalu koji je okončan u lipnju Samsung je zabilježio najveći profit u posljednje dvije godine, ali i natovario strahovit pritisak na svoj dostavni i proizvodni lanac.

pomutiti planove

Tako je pomicanjem lansiranja Notea 7 također za mjesec dana, kako bi telefon bio u trgovinama prije današnjeg predstavljanja njegova glavnog konkurenta - nove generacije iPhonea, Samsung sam sebi nehotice pucao u nogu. U petak, samo dva tjedna nakon predstavljanja, Samsung je povukao Galaxy Note 7 s deset tržišta, jer je utvrđeno oko 35 slučajeva samozapaljenja baterija prilikom punjenja, i obustavio prodaju 800 eura vrijednog uređaja. Dokad, još se ne zna.

Tako je potez koji je trebao pomutiti planove Appleu sada doveo do suprotnog efekta - sutrašnje predstavljanje iPhonea proteći će uz dojam da je najveći konkurent na tržište izbacio manjkav proizvod, iako se već mjesecima nagađa da će novi iPhone tragično razočarati kupce jer se očekuje da neće donijeti ništa novo u dizajnu, nego će samo ostati bez utora za slušalice i nadograditi unutarnje komponente. Pravi novi iPhone očekuje se tek dogodine pa Samsungova žurba iz te perspektive još više zbunjuje.

“Samsung se možda malo prenapregnuo u pokušaju da preduhitri Apple jer se dobro znalo da će iPhone biti predstavljen u rujnu. To je prilično nesretna okolnost. Čini se da je Samsung previše požurio i moguće je da je to dovelo do toga da i dobavljači požure s proizvodnjom”, rekao je za Reuters Chang Sea-Jin, profesor ekonomije na Korea Advanced Institute of Science and Technology.

laboratorijski testovi

Samsung je priznao da je identificirao problem u proizvodnom procesu dobavljača baterija (kojeg nisu imenovali) i poručio kako “rade na tome da poprave proces kontrole kvalitete”. Ovaj opoziv bi, procjenjuje se, mogao Samsung koštati gotovo milijardu dolara i dovesti do sličnih problema kakve su već jednom proživjeli s razočaravajućom prodajom modela Galaxy S6, što je također velikim dijelom bio rezultat problema u dostavnom lancu.

Naime, problemi s proizvodnjom zakrivljenih zaslona i metalnih obruba za kućište modela Galaxy S6 Edge doveli su do nedostatka uređaja u prodaji, zbog čega Korejci nisu uspjeli kapitalizirati izvanredne kritike koje je taj smartphone dobio, pa tako niti ispuniti prihodovne planove. Ove je godine Samsung preduhitrio LG s njihovim modelom G5 tako što su Galaxy S7 počeli prodavati mjesec dana ranije, uz golemu i agresivnu marketinšku kampanju.

“Vjerujem da su probali postići sličan efekt izlaskom na tržište oko mjesec dana prije Applea. Često se laboratorijska testiranja skraćuju i požuruju kako bi se što prije dobilo zeleno svjetlo za ključne uređaje. Moguće je da jednostavno nisu testirani svi mogući scenariji punjenja baterije”, smatra analitičar Counterpointa Jeff Fieldhack.

I dok povremeni slučajevi zapaljenja telefona i nisu tako rijetki, povlačenja cijele linije telefona s tržišta jesu. Problem za Samsung je tim veći što korisnici ne mogu sami zamijeniti baterije na Noteu 7, nego to mogu učiniti samo u servisu ili, pak, proizvođač. Samsung je sve do modela Galaxy S6 imao izmjenjive baterije, a na integrirane se odlučio kako bi dobio uređaje koji su tanji i vodootporniji. Korejski burzovni mešetari srezali su procjene za operativni profit Samsunga za ovu godinu za 749 milijuna dolara, a Galaxy Note 7, za koji se očekivalo da će biti prodan u šest milijuna primjeraka, sada bi mogao stati na tri milijuna. Tržišna vrijednost Samsunga zbog ove se sramote strmoglavila za vrlo bolnih sedam milijardi dolara.

Možda najgore od svega, opoziv Notea 7 mogao bi dati vjetar u leđa novom iPhoneu. Umjesto da Samsungov novi “ubojica iPhonea” dobije mjesec dana prednosti u trgovinama, sada će u boljoj poziciji biti Appleova uzdanica. Iako prodaja iPhonea ove godine postojano tone, vrlo je velik broj vlasnika iPhonea koji čekaju novi model (za koji nije sigurno hoće li se zvati iPhone 7 ili nekako drugačije). Samsung je čekao dvije godine da izbaci novi Galaxy Note, a problem s tim modelom sada bi mogao odvratiti mnoge potencijalne kupce i pogurnuti ih prema iPhoneu. Wall Street smatra da će Samsungov opoziv povećati prodaju iPhonea.

pravi trenutak

Za Apple Samsungovi problemi nisu mogli doći u boljem trenutku. Naime, upravo je iPhone njihov najvažniji proizvod, onaj koji ih je doveo do pozicije najvrednije kompanije na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji. Apple je u prva tri kvartala prošle godine prodao jednak broj iPhonea kao u prethodnih pet godina zajedno i iPhone čini gotovo dvije trećine prihoda kompanije.

Međutim, medeni mjesec potrošača i modela s većim ekranima, predstavljenih u rujnu 2014., već je davno završio. Prihodi od iPhonea pali su 23 posto u drugom kvartalu ove godine, a u posljednjih 12 mjeseci vrijednost dionice Applea pala je 4,9 posto. Te su informacije zabrinule ulagače, a i ljude u tvrtki, ali oni su ubrzo objavili kako nema mjesta zabrinutosti jer će uskoro izbaciti nove proizvode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:51