MOBILNI INTERNET

MISLILI STE DA OVOG LJETA POČINJE JEFTINI ROAMING? Dvije tvrtke otkrile nevjerojatnu rupu u propisima, svi operateri mogu i dalje derati korisnike

Ilustracija
 Profimedia, Wavebreak

Iako se većina građana Europske unije veselila novim pravilima prema kojim bi mobilni roaming trebao znatno pojeftiniti ovog ljeta, dvije irske tvrtke već su otkrile rupu u propisima koje će im omogućiti da nastave sa starom praksom, piše Independent.ie.

Dva od tri najveća irska mobilna operatera, Three i Meteor, izmijenili su pravila korištenja svoje usluge koje će ograničiti korištenje podatkovnog prometa u inozemstvu.

Iako u Irskoj nude 'neograničeni internet' (koji je sitnim slovima u ugovoru ograničen na maksimalno 60GB prometa), u promijenjenim uvjetima korištenja tu su opciju prozvali 'dodatnom koristi usluge', te tvrde kako se ne radi o temeljnom dijelu ugovora.

'Temeljni dio ugovora' obećavat će između 1 i 7GB prometa, koji će biti dostupan i u drugim državama, dok će se svaki sljedeći gigabajt naplaćivati po cijeni od 60 eura.

Three je uvjeren kako će irski regulator Comreg dopustiti ovakve uvjete korištenja, što bi značilo da će svi Europski mobilni operateri nekažnjeno moći nastaviti naplaćivati internet promet po napuhanim cijenama, bez obzira na prihvaćena pravila o roamingu.

Radi se o velikom propustu EU regulative, koja izrijekom spominje pozive i SMS poruke, no uopće se ne dodiruje podatkovnog prometa, koji je za većinu korisnika mobilnih uređaja danas najbitnija stavka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:32