NA METI HAKERA

OTKRILI PRIJETNJU ZA ČAK 900 MILIJUNA MOBITELA Ako ste vlasnik jednog od ovih modela, oprez!

Ilustracija
 Jure Mišković / HANZA MEDIA

Gotovo 900 milijuna mobitela koji koriste operativni sustav Android potencijalna su meta napadača koji bi mogli dobiti potpuni pristup svim podacima koji se na njima nalaze, piše BBC.

Grešku u operativnom sustavu otkrili su ljudi iz CheckPointa koji su promatrali kako Android radi na elektroničkim komponentama koje proizvodi američka tvrtka Qualcomm, a koji se nalaze u gotovo 900 milijuna mobitela. Srećom, zasad još uvijek nema dokaza da se te greške u sustavu koriste za hakerske napade:

- Prilično sam uvjeren da će se ranjivost sustava iskoristiti u napadima za nekih tri, četiri mjeseca. Uvijek se radi o utrci tko će prvi pronaći bug u sustavu, dobri ili loši momci - kazao je šef odjela za mobitele u CheckPointu, Michael Shaulov.

On je također otkrilo da im je trebalo više od šest mjeseci rada da otkriju ove greške u sustavu, a koje bi potencijalnim napadačima mogle omogućiti da postupno preuzmu potpunu kontrolu nad nečijim mobitelom i svim podacima koje sadrži.

Iz CheckPointa su podijelili svoja saznanja s Qualcommom koji je počeo s ispravljanjem grešaka u starim sustavima te je navodno u proizvodnji počeo koristiti novije verzije, koje nemaju bug. Također su proizvođačima koji koriste njihove komponente proslijedili modifikacije kojima se greška može ispraviti.

Srećom, CheckPoint je kreirao i besplatnu aplikaciju QuadRooter Scanner koja može provjeriti je li vaš mobitel ranjiv na napade tako da provjeri jesu li na operativni sustav skinute i instalirane modifikacije koje ispravljaju grešku.

- Ako nisu, nazovite onoga tko vam je prodao mobitel i zamolite ih da vam učine dostupnima te modifikacije, kaže Shaulov.

Inače, mobiteli koji koriste komponente Qualcomma i koji su potencijalno ranjivi u slučaju napada:

  • BlackBerry Priv
  • Blackphone 1 i Blackphone 2
  • Google Nexus 5X, Nexus 6 i Nexus 6P
  • HTC One, HTC M9 i HTC 10
  • LG G4, LG G5 i LG V10
  • Motorolin New Moto X
  • OnePlus One, OnePlus 2 i OnePlus 3
  • Američke varijante Samsung Galaxyja S7 i Samsunga S7 Edge
  • Sony Xperia Z Ultra
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 13:04