APLIKACIJE ZA MALE PODUZETNIKE I POTROŠAČE

Pametni telefon je više od računala, on je i osobni trener, tajnica ili računovođa

Najčešća uporaba pametnih telefona nije za linkanje na Facebook i ostale društvene mreže ili pak shoping nego “JA” vrijeme.

Najnovije istraživanje pokazalo je da se čak 68 posto vremena provedenog na pametnom telefonu konzumira u kući, a 46 posto svih interakcija otpada upravo na to osobno vrijeme koje korisnik neće potrošiti na e-mail, slanje sms poruka ili razgovore, nego na sadržaj koji ga opušta ili zabavlja. Na društvene mreže odlazi 19 posto interakcija, shoping 12 posto, a četiri posto na prelistavanje najnovijih vijesti.

Kompjutor u džepu

Svaki sedmi stanovnik na zemlji danas već ima pametni telefon. Procjenjuje se da od više od pet milijuna korisnika pokretnih mreža u Hrvatskoj oko 16 posto ima pametni telefon. S rastom broja korisnika pametnih telefona povećava se i broj korisnika različitih aplikacija bez kojih mnogi danas više ne mogu zamisliti život.

- Volim mobilnu tehnologiju, puno je više mobitela u svijetu nego laptopa. Kad se odmaknete u neke daleke kutove svijeta, neki ljudi nikad neće imati kompjutor, ali će imati pametni telefon, kompjutor u svom džepu - rekao je nedavno za Jutarnji list Jon Bradford, direktor londonskog TechStarsa, jednog od dva najjača svjetska akceleratora za start-up biznise.

I potvrdio da je sve što se događa s pametnim mobitelima danas potencijalni biznis. U suradnji s portalom Netokracija odabrali smo 15 aplikacija koje olakšavaju svakodnevni život, mogu pomoći malim poduzetnicima ili nas jednostavno zabaviti.

Prilagođene potrebama

- U Hrvatskoj postoje brojne kvalitetne domaće mobilne aplikacije i korisnici ih sve više koriste, posebno povećanjem broja iPhone i Android uređaja. Najuspješnije hrvatske mobilne aplikacije čine one prilagođene potrebama korisnika, poput CTW-a ili pak Režija, aplikacija koje ne postoje na svjetskom tržištu, a da su tako dobro prilagođene prilikama i potrebama korisnika iz Zagreba, Splita ili Osijeka. Upravo je to najočitija lekcija za one koji se bave razvojem: stvorite rješenja koja su korisnicima potrebna, ne samo ona koja biste željeli da koriste - objašnjava Ivan Brezak Brkan, osnivač i urednik internetskog magazina Netokracija.

TOP 5 aplikacija za zabavu, lifestyle i shopping

Ebay

Ako kupujete putem interneta, zašto to ne biste radili i putem svog pametnog telefona?

Ova aplikacija za shoping je jednostavna za korištenje, a omogućuje sve opcije kao i web stranica: pretraživanje proizvoda, nadmetanje i na kraju kupovanje proizvoda.

Cijena: besplatno

Runkeeper

Popularna aplikacija koja pretvara pametni telefon u besplatnog osobnog trenera. Putem GPS-a mobilnog telefona može se pratiti trčanje, bicikliranje, pješačenje i druge fizičke aktivnosti, a aplikacija će ponuditi i razne statistike koje se mogu podijeliti s prijateljima.

Cijena: besplatno

Evernote Food

Ima funkciju fotografiranja hrane, no putem nje mogu se otkriti i odlični recepti te restorani. Možemo dokumentirati i ono što smo sami pripravili te uz fotografije i bilješke to podijeliti s ostalima. Odlično za one koji koriste Evernote jer sve što se zabilježi bit će dostupno na svim uređajima na kojima korisnik koristi Evernote.

Cijena: besplatno

Spotie

Aplikacija koja pomaže korisnicima da pronađu zanimljive događaje u svom gradu kao što su koncerti, predstave i sl. Daje upute kako doći do lokacije događaja, raspored, a možete provjeriti i tko je već na događaju ili tek dolazi. Tijekom događaja, moguća interakcija s drugim sudionicima - razgovor, fotografije i sl.

Cijena: besplatno

GetGlue

Društvena mreža za ljubitelje televizije. Otkriva trenutačno najgledanije televizijske sadržaje, posebno serije, a pri gledanju nekog programa, korisnici se mogu čekirati i zabilježiti što gledaju. Možete pratiti što gledaju vaši prijatelji i komentirati sadržaj. Osim toga, čekiranjem se osvajaju razne nagrade.

Cijena: besplatno

TOP 5 aplikacija koje olakšavaju svakodnevni život

M-prenosivost

HAKOM-ova aplikacija putem koje se može provjeriti u kojoj je mreži određeni broj i na taj način kontrolirati cijenu poziva. Budući da predbroj više nije pokazatelj mreže, ako ne uključimo glasovnu poruku koja će nas obavještavati o tome, teško je provjeriti u kojoj je mreži nalazi osoba koju kontaktiramo.

Cijena: besplatno

M-banking aplikacija

Većina ih banaka ima i uglavnom su besplatne. Ovakve aplikacije omogućuju bolju kontrolu nad svim transakcijama bez obzira je li riječ o gotovini ili kreditnim karticama. Dakako, putem njih možete platiti i račune, odvajati iznos za štednju, kupovati bonove teleoperatera… Ovisno o banci i aplikaciji.

Cijena: besplatno

Cro Traffic & Weather

Korisna aplikacija koja sadrži nekoliko modula, a najosnovniji prikazuje trenutačno vrijeme. Aplikacija nudi informacije o cijenama cestarina, stanju u prometu, vremenskoj prognozi, cijeni goriva, važnim telefonskim brojevima, slobodnim mjestima za parkira-nje. Odnedavno se može i chatati s drugim korisnicima.

Cijena: 2,99 USD

PhotoPay

Najlakši način plaćanja računa mobitelom. Kamera telefona usmjeri se prema papirnoj uplatnici i u roku od nekoliko sekundi iz slike uplatnice pripreme se podaci za plaćanje. I do 10 puta ubrzava plaćanje računa u aplikacijama internet bankarstva za mobilne telefone, a zasad je mogu koristiti korisnici Erste i Hypo banke.

Cijena: besplatno

Couple

Aplikacija za parove. S partnerom se kreira timeline putem kojega možete chatati, slati slike, videozapise, glasovne poruke ili podijeliti shopping listu. Ono što je čini posebnom je opcija Thumb kiss - kada partner prisloni prst na ekran, vidite otisak njegova prsta i možete i sami dodirnuti isto mjesto na ekranu.

Cijena: besplatno

TOP 5 aplikacija za male poduzetnike

Dragon Dictation

Koliko ste se puta našli u situaciji da neku misao ili poruku treba brzo zapisati? Ova aplikacija podržava hrvatski jezik te poprilično precizno bilježi vaše riječi. Bilješka se može uploadati kao status na društvenim mrežama, poslati e-mailom, spremiti kao podsjetnik. Odlično za organiziranje u pretrpanom rasporedu.

Cijena: besplatno

Scanner mini

Jednostavno i brzo pretvara vaš pametni mobilni uređaj u skener.

Možete skenirati račune kako biste bo-lje pratili troškove, poslovne dokumente, bilješke, časopise - sve što vam padne na um.

Cijena: besplatno

Režije

Aplikacija omogućuje kontrolu potrošnje električne energije, plina i vode na mjernim mjestima: u poslovnom prostoru ili kući. Korisnik sam odlučuje u kojem razdoblju želi mjeriti potrošnju i kontrolirati financijski trošak, prikazan u kunama i tako kontrolirati potrošnju, ali i naplatu distributera.

Cijena: besplatno

Xe Currency

Ako želite preračunati iznos iz valute u valutu, idealna za korištenje je ova jednostavna i besplatna aplikacija. Odlično je što ju možete koristiti i dok ste offline - aplikacija pamti posljednji dostupan tečaj.

Cijena: besplatno

Toshl Finance

Ova aplikacija nudi veću kontrolu nad financijama.

Iznimno je jednostavno u nju unositi sve svakodnevne troškove, a mogu se odrediti i budžeti za određenu namjenu, namjestiti podsjetnici za plaćanje računa i još mnogo toga.

Cijena: besplatno

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:40