PARADISE PAPERS

RUSIJA JE FINANCIRALA INVESTICIJE U TWITTER I FACEBOOK Novac je tekao kroz investicijske tvrke koje je kontrolirao poslovni suradnik Trumpovog zeta

Vladimir Putin, Donald Trump
 REUTERS

Dvije ruske državne institucije blisko povezane s Vladimirom Putinom financirale su značajne investicije u Twitter i Facebook preko poslovnog suradnika Jareda Kushnera, zeta američkog predsjednika Donalda Trumpa, piše The Guardian.

Investicije su realizirane preko ruskog tehnološkog magnata Jurija Milnera, inače vlasnika udjela u tvrtki čiji je suvlasnik Kushner.

Ovo će otkriće dodatno pojačati brigu zbog ruskog utjecaja na američku politiku i uloge društvenih medija u prošlogodišnjim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama. Neminovno je da će Kushner, Twitter i Facebook morati odgovoriti na pitanja vezano za ove spoznaje.

Alexander Veršbov, bivši američki ambasador u Rusiji za vrijeme mandata Georgea W. Busha i NATO-u za vrijeme Billa Clintona, rekao je da su se ruske državne institucije često koristile kao alati za Putinove "političke projekte". Veršbov je dodao da su ova otkrića zabrinjavajuća s obzirom na to da se Moskva često spominje kao akter u ometanju javnog političkog diskursa u SAD-u."Evidentno je da je postojao širi plan, unatoč tome što Putin to niječe", rekao je.

Investicije su otkrivene među milijunima procurenih dokumenata zbirnog imena Paradise Papers.

Milner tvrdi da Facebooku i Twitteru nije rečeno da su sredstva za investicije došla od VTB banke i financijske podružnice tvrtke Gazprom. Glasnogovornik Jareda Kushnera nije želio komentirati.

U dokumentima se može vidjeti da je VTB 2011. godine u Twitter investirao 191 milijun dolara. Gotovo istovremeno, Gazprom Investholding financirao je netransparentnu offshore tvrtku koja je kasnije financirala privatnu investicijsku tvrtku koja je u svojem vlasništvu držala Facebookove dionice u vrijednosti od jedne milijarde dolara.

Novac je tekao kroz privatne investicijske tvrtke koje je kontrolirao Milner. Ruski je tehnološki magnat također uložio u startup tvrtku Cadre čije je suvlasnik Kushner. Trumpov zet prilikom preuzimanja savjetničke uloge u Trumpovoj administraciji nije naveo da je suvlasnik tvrtke Cadre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:08