"BOOT TO GECKO"

VIDEO Mozillin smartphone u prodaji do kraja godine

Iako je jezgra sustava bazirana na linuxu, kao i kod Androida, njegova glavna značajka i razlika od konkurenata je to što je baziran na HTML-u 5

Krajem godine u borbu s Androidom, iOS-om i Windows Phone 7 trebala bi se uključiti i Mozilla sa svojim softverom "Boot to Gecko".

Iako je jezgra sustava bazirana na linuxu, kao i kod Androida, njegova glavna značajka i razlika od konkurenata je to što je baziran na HTML-u 5.

Kako su web stranice na internetu bazirane na HTML-u, najjednostavniji opis Mozillinog projekta bi bio web stranica koja funkcionira kao operativni sustav.

Platforma nazvana "Boot to Gecko" trebala bi programerima omogućiti jednostavnu izradu aplikacija temeljenih na Javaskriptu i HTML-u 5, a s njenim izlaskom Mozilla je najavila i dućan aplikacija koja bi se trebao zvati Marketplace.

Inače, partneri o ovom projektu su španjolski telekomunikacijski div Telefonica i proizvođač mobilnih čipseta i procesora Qualcomm.

Ono najzanimljivije za krajnjeg korisnika je da bi se uređaji zasnovani na ovoj platformi mogli prodavati već za dvadesetak dolara.

Sazrijevanjem HTML5 standarda i platforme "Boot to Gecko" u Mozilli očekuju da bi u budućnsti ovaj koncept mogao biti sasvim ravnopravan Androidu i iOS-u.

Kako izgleda mobitel kojeg pokreće platforma "Boot to Gecko" pogledajte u videu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:13