INOVATIVNA METODA

VIDEO: TVRTKA ZA DOSTAVE ZABRANILA SVOJIM ZAPOSLENICIMA DA SKREĆU ULIJEVO Rezultati ovog neobičnog eksperimenta bili su zapanjujući!

 Screenshot YouTube

Iako će se to možda nekima učiniti čudnim, djelatnici američkog UPS-a, jedne od najvećih tvrtki koja se bavi dostavom paketa, ne koriste uvijek najbrže puteve prilikom dostave. Naime, u tvrtki dobiju specijalne upute koje moraju poštovati, a jedno se odnosi i na zabranu skretanja ulijevo, osim kada je to zbilja neophodno.

To znači da dostava ponekad traje više od uobičajenog, no zašto to rade? U UPS-u su odustali od načina kako pronaći najkraći put i okrenuli su se drugim kriterijima.

Jedna od njihovih metoda jest i izbjegavanje velikih gužvi, pogotovo na iznimno prometnim raskrižjima. Dakle, iako to ponekad znači da idu suprotno od smjera svoje krajnje destinacije, to također znači i izbjegavanje potencijalnih nesreća, ali i golemih gužvi, što, naravno, troši gorivo.

UPS je razvio software koji eliminira što je više moguće lijevih skretanja,a iz tvrtke poručuje da im je to uštedjelo gotovo 40 milijuna litara goriva godišnje, pritom u okoliš ispuštaju 22 tone manje štetnog ugljičnog dioksida, a i dalje isporuče preko 350.000 paketa godišnje. Također, iz tvrtke su priopćili kako im je ovo pomoglo i da smanje broj kamiona koji koriste, a smanjili su i kilometražu pri dostavi, iako ne koriste prečice.

Mnogi su sumnjali da zabrana skretanja ulijevo može dovesti do tolikih ušteda, pa su i u kultnoj televizijskoj emisiji Mythbusters testirali ovu ideju.

I pokazalo se da su u UPS-u bili u pravu. E sad se postavlja pitanje zbog čega onda svi ne vozimo na ovaj način? Jer, osim što štedimo gorivo, ujedno i ne zagađujemo okolinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:09