PRVE FOTOGRAFIJE

FOTO: NOVA BEBA U ZOOLOŠKOM VRTU U ZAGREBU Na svijet stigao morski lavić: Mama Edit ljubi svog mladunca dok tata Zagi stražari u bazenu

 Željko Puhovski / CROPIX

Nakon povratka s vikenda djelatnici zagrebačkog Zoološkog vrta primijetili su nešto neobično u bazenu s morskim lavovima.

Kada su bolje pogledali, imali su što vidjeti: na obali, tik do vode, uz majku Edit stisnulo se malo crno mladunče! Beba se okotila u ponedjeljak u ranim prijepodnevnim satima. Majka tijekom ova dva dana gotovo da i nije zaplivala u bazenu, već je po čitave dane ljubila i zaštitnički promatrala svoju bebu.

Kako doznajemo, tata Zagi tijekom poroda plivao je u bazenu čuvajući stražu. Cijelo je vrijeme budno promatrao kako se odvija situacija, dok se njegova odabranica kotila na kopnenom dijelu, baš kao što rade i u prirodi.

Velika opasnost

Tom je prizoru svjedočio dežurni timaritelj. Je li riječ o curici ili dečku morskog lava, za sada nije poznato. Naime, malcu se nitko od djelatnika ne smije približiti barem još idućih nekoliko dana. Osim što se majka, što je normalno za sve majke ovoga svijeta, u prvim danima nakon poroda ponaša izrazito zaštitnički pa bi mogla ozlijediti timaritelja, postoji opasnost da zbog uznemiravanja ljudi napusti bebicu, koja bi, prestane li sisati majčino mlijeko, brzo uginula. Može se, istina, uzeti majci i othraniti masnijim mlijekom u prahu, no to nije humano. Sa životinjama uvijek postoji rizik da nešto pođe po zlu, što zna rezultirati uginućem mladunca, no u prvih se 24 sata ova bebica, govore nam timaritelji, ponašala zdravo i izgledala zadovoljno.

- Pred njom je još nekoliko kritičnih dana. Beba je cijelo vrijeme pod budnim okom majke i nije se pomaknula s mjesta na kojem je došlo na svijet sve do jučer poslijepodne, kada su se zavukli u unutrašnji dio nastambe. Beba je odmah počela normalno sisati majčino mlijeko, a ubrzo će morati naučiti i plivati, za što će se pobrinuti njegova brižna majka. Budući da je pred bebom još nekoliko vrlo kritičnih dana, ZOO vrt je organizirao nadzor stručnih službi 24 sata te se ništa ne prepušta slučaju - rekao nam je Damir Skok, direktor Zoološkog vrta. U pripravnosti su timaritelji, veterinari, biolozi i nutricionist, a posjetiteljima je onemogućen prilaz samoj nastambi kako bi se barem ovih prvih dana nakon poroda smanjio stres za majku i kako bi beba ostala dobro.

Traže razumijevanje

- Nadamo se da će posjetitelji imati razumijevanja za to, a morske lavove i bebu mogu promatrati s veće udaljenosti - istakli su Zoološkom vrtu.

Inače, ovo je već peti mladunac morske lavice Edit, a prva četiri bili su mužjaci. Prvi se, davne 2007. godine, okotio Simba, koji je 2010. otišao u ZOO vrt Rhenen u Nizozemskoj. Majka ga je napustila nakon okota pa su ga othranili djelatnici ZOO vrta.

No, ostale je mladunce majka Edit uspješno othranila. Podsjetimo, 2008. rodio se Kan, koji je sad u Skoplju. Dvije godine kasnije stigao je Abi, a Pepi, zadnje mladunče, okotilo se 2012. i sad je u Barceloni. Edit rođena je 2002. u Amsterdamu, a u Zagreb je stigla 2004. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:16