NAJOŠTRIJA PANDŽA U PLAVOM

MAČAK NA PRVOJ LINIJI Novi suradnik australske policije: Ulični mačak Ed u lovu na lopove u Sydneyju

 Facebook

Ed je zaposlenik australske policije i svakoga dana savjesno obavlja svoje dužnosti, odjeven u prepoznatljivu plavu uniformu. Ozbiljno i predano obavi sve što se od njega traži, no ako na poslu zaspi, nitko ga se ne usudi probuditi.

Doduše, za svoj posao nije plaćen, ali dobiva ono što mu je važnije od novca - hranu. Ako zbrojimo redovne obroke, uniformu i slobodno muvanje po zemljištu policijske postaje u New South Walesu, čini se da Ed ima fantastičan život. Posebno ako se uzme u obzir da je on ipak samo - mačak.

Eda je na privremeni dom iz skloništa uzeo prijatelj jednog od policajaca, koji mu je tražio trajni dom. Spletom okolnosti mačak je nedugo nakon toga počeo raditi u državnoj službi. Naime, policijska postaja ima konjušnice u kojima su smješteni njihovi konji. Dugo su muku mučili s miševima i štakorima, kao i ostalim vrstama glodavaca, a onda su prepoznali Edove kvalitete i zaposlili ga.

Miševi i štakori

- Shvatili smo da trebamo mačku da nam pomogne u rješavanju problema. Jednostavno smo zaključili da, ako već imamo policijske konje, možemo imati i policijsku mačku. I tako je Ed došao k nama i moram vam reći da smo njime jako zadovoljni - rekao je lokalnim medijima zapovjednik Kylie Riddell.

Facebook

U opisu posla mačku ne stoji da lovi kriminalce, ali i on daje svoj doprinos tome pa nitko u postaji ne podcjenjuje ozbiljnost njegovih zadaća. Naime, redovito kontrolira štale, a u slučaju da vidi nekog miša ili štakora, obračuna se s njim. Nakon toga je njegovo vrijeme za spavanje, što svi poštuju. Probude ga u slučaju iznimno hitne situacije, no Ed i tada kolegama daje do znanja kako bi bilo bolje da su ga ostavili na miru. Posao će uvijek obaviti, ali nakon buđenja nije raspoložen za druženje. Najbolje mjesto za ubiti oko u rano prijepodne je neka od stolica u postaji (najviše voli one u kojima se može vrtjeti) ili pak sijeno u štali. Što se hrane tiče, nije izbirljiv, ali je kolegama dao do znanja da neće pristati na to da mu serviraju lošu hranu, pa se brinu da jede dobro.

Nije ovo prvi put da je jedna mačka zaposlena u policiji. Prometni policajci u Velikoj Britaniji prije nekoliko godina udomili su mačka s ulice.

Počasni policajac

Nazivali su ga zapovjednikom Tizerom i patrolirao je željezničkim kolodvorom Kings’ Cross, gdje je bio zadužen za ubijanje miševa i štakora. Zaposlili su ga u solidno odrasloj dobi - u trenutku stupanja u službu navršio je 13 godina. Prije toga jedan je japanski mačak u Kyotu imenovan počasnim policajcem.

Zvali su ga Lemon, imao je svoju uniformu, a također je bio udomljen, nakon što se ušuljao u stanicu u potrazi za toplinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:15