OPASNOST OD ZARAZE

POLJUBAC SMRTI Dopuštate psu da vas liže po licu? Nakon ovoga ćete dobro promisliti o tome

 Getty Images

Kao što svaki ljubitelj pasa zna, od svojeg ćete najboljeg prijatelja s vremena na vrijeme dobiti sočan poljubac preko cijeloga lica. No, iako vam je možda drago dobiti takav izraz ljubavi od vašeg ljubimca, liječnici i virolozi upozoravaju da to i nije baš najbolja ideja. Jamačno znate i zašto: psi uokolo njuškaju svakakve prljave i nezdrave stvari uključujući i izmet drugih pasa ali i ljudi, piše portal IFLS.

Kako kaže John Oxford, profesor virologije i bakteriologije na Sveučilištu Queen Mary u Londonu, 'ne radi se samo o psećoj slini već i o tome što psi čitav život provode gurajući nos u razne prljave zakutke, istražujući izmet drugih pasa koji je pun klica i bakterija svih mogućih vrsta'.

Može li to doista uzrokovati ozbiljne probleme?

Jedna žena iz Velike Britanije odgovor na to pitanje otkrila je na teži način. Nakon što je od svojeg psa pokupila infekciju, završila je u bolnici zbog višestrukog zatajenja organa.

Priča o njezinom 'poljupcu smrti' počela je kad je primijetila poremećaj u govoru nakon čega je nazvala liječnika. Kad je Hitna pomoć stigla, našli su je onesviještenu u naslonjaču i hitno je prebacili u bolnicu. Osim nesvjestice i glavobolje, nije imala nikakvih drugih simptoma.

U sljedećim je danima počela patiti od jakih glavobolja, proljeva, groznice i zatajenja bubrega. Ubrzo su joj počela otkazivati i jetra, nakon čega su liječnici ustanovili da pati od teške sepse odnosno trovanja krvi.

Krvne pretrage ustanovile su infekciju bakterijom Capnocytophaga canimorsus. Iako rijetko, ova se bakterija može naći u slini pasa i mačaka. Kako žena nije imala nikakav ugriz ili ogrebotinu, liječnici su zaključili da se zarazila dopuštajući svome psu da je liže po licu.

Teško stanje ove pacijentice vjerojatno je dodatno otežala činjenica da ima više od 70 godina, no i puno mlađi ljudi trebali bi biti oprezni. Gospođa je provela dva tjedna na intenzivnoj njezi, a infekcija je na kraju riješena kurom jakih antibiotika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:56