SRBIJA

TAJANSTVENA SKUPINA 'LEVIJATAN' STRAH JE I TREPET ZLOSTAVLJAČA Postali su balkanska senzacija: 'Ako neće policija, mačke i pse odsad štitimo mi!'

Kada su mediji počeli o njima negativno izvještavati, Levijatani su odgovorili u svom stilu - objavili su fotografiju na smrt zlostavljanog psa koja je zgrozila javnost
 Facebook

Oni su postali prava balkanska senzacija kada je riječ o skrbi za napuštene i zlostavljane životinje. Iz Srbije su, nose fantomke, ne zna se tko su ni koliko ih točno ima, ruke su im vrlo snažne i oslikane tetovažama, a sasvim je sigurno da ih nijedan zlostavljač pasa ili mačaka ne bi želio susresti u mraku.

Ni bilo gdje drugdje, zapravo. Okupili su se pod imenom Levijatan, a na Facebooku ih prati gotovo 35 tisuća ljudi iz regije.

Zaštitnici

U intervjuu koju su dali portalu Espreso.rs kažu kako je njihovo udruženje zapravo skupina mladih, buntovnih ljudi, koji su na pomalo neobičan način odlučili pokazati koliko je društvo bolesno. Ne sankcionira se zlostavljače životinja pa oni slobodno šeću naokolo i ne prezaju ponoviti svoj zločin. Dapače, neki od njih se na društvenim mrežama ili po susjedstvu hvale time što su učinili, a pravosuđe ih ne sankcionira.

Zašto i bi kad su žrtve napušteni, ničiji psi s ulice, za koje nitko ne mari. Srbija, naime, nije baš napredovala u rješavanju problema napuštenih pasa.

- Poruka za zlostavljače je jasna: ne radite životinjama ono što ne biste voljeli da netko radi vama - kažu levijatanovci suptilno, nadajući se da će svi oni koji su potencijalni zlostavljači razmisliti o tome mogu li svoje životne frustracije riješiti na drugi način. Za one koji ih nisu shvatili ispod jedne su slike jasno napisali - Ne diraj životinje, naći ćemo te.

Loš odjek

Srpske novine raspisale su se o njima uglavnom negativno. Blic je tako njihova vođu Pavla prikazao u vrlo negativnom svjetlu. No, levijatanovci su odgovorili na svoj način - objavili su sliku psa koji je teško ozlijeđen, a potom bačen u šaht da umre.

Spašen je i zbrinut, a aktivisti su uz objavu fotografija ozlijeđene životinje koje izazivaju mučninu ostavili i pitanje: hoćete li angažirati državno tužiteljstvo da istraži ovaj slučaj?

- Na sreću je opet netko s fantomkom ili bez nje spasio ovog mučenika. Pas se nalazi kod jedne djevojke u Nišu i na sigurnom je. Informacije koje imamo su da je izboden vilama za sijeno i da su mu izbijeni zubi. Hoćete li sada dići medijsku hajku na nakazu koja je ovo učinila, na nečovjeka, gnjidu i nakazu? - zapitali su bijesno srpske novinare.

Prijetnje smrću

Nakon objave tih tekstova u novinama, počeli su dobivati i prijetnje s lažnih Facebook profila. Nepoznate osobe tako im prijete da će ubiti njih ili njihove pse ili sve skupa, ovisno o inspiraciji autora poruke. No, njih takve poruke nimalo ne plaše. Kažu kako nijednu od prijetnji nisu prijavili niti namjeravaju. Stotine pratitelja daje im potporu u borbi za prava životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:57