ODBLOKIRALI MU RAČUN

ZAGREPČANIN (28) SE IZVUKAO IZ GLIBA 'Nakon osam godina više nemam minus na tekućem. Bila je to agonija, evo kako sam uspio vratiti dug sa svim kamatama'

Vinko nije jedini koji je iskusio što znači biti u minusu, s minusom na računu živi gotovo polovica Hrvata
 Ronald Goršić/EPH

Zagrepčanin Vinko Matica (28) prije mjesec dana konačno se riješio minusa po tekućem računu koji vuče još od 2008. godine. Tada je postavljao klime za jednu tvrtku, što je radio kao sezonski posao, i nije imao stalan radni odnos, pa tako ni pravo na minus. No, kada mu je, kako kaže, sjela prva veća lova, Zagrebačka banka mu je dozvolila minus od 5 tisuća kuna. Sa skromnom plaćom ionako je teško spajao kraj s krajem, a živio je u zajedničkom kućanstvu s majkom, kojoj je znao posuditi karticu s vremena na vrijeme. Nisu to bili veliki izdaci, priča Vinko, uglavnom su trošili za hranu i kućne potrepštine. Naravno, kako to obično bude, brzo su došli do limita, no onda se dogodilo nešto što Vinko nije mogao predvidjeti - ostao je bez posla.

Posao čekao godinama

- Kako nisam mogao vraćati minus, banka mi je blokirala račun. A da stvar bude još gora, posao nisam mogao naći još nekoliko godina. I onda, kada sam se napokon zaposlio prije dvije godine, počeo sam plaćati svoj prastari dug. No, dug više nije bio pet nego čak 12 tisuća kuna. Nakupile su se kamate i druga potraživanja od banke, i znao sam da me čeka agonija vraćanja duga. Kad je čovjek tako dugo bez posla, dobro mu dođe svaka kuna, pa čak i kad je riječ o samo dvije trećine plaće. Svejedno, nikad se više ne bih upustio u tako nešto, jer u ovakvim nestabilnim vremenima, čovjek ne može računati niti da će imati priliku vratiti svoj dug - priča Vinko, koji napokon osjeća ogromno rasterećenje jer je konačno došao do svoje, dugoiščekivane nule na bankovnom računu.

Međutim, Vinko nije jedini koji je iskusio što znači biti u minusu. Naime, s minusom na računu živi gotovo polovica Hrvata.

Marina Ralašić iz udruge Štedopis upozorava: ‘Kada ugledate minus na računu, nemojte odgađati’. - Shvatite situaciju ozbiljno, ali budite svjesni da postoji izlaz. Nema univerzalnog recepta, već nekoliko općih pravila. Najprije odlučite da ćete prestati gomilati dugove. Bez obzira na razloge zbog kojih ste se u dugu, morate ga otplatiti čak i ako ostanete bez posla, ako se razbolite ili ako vam se povećaju troškovi života zbog nekog drugog neočekivanog razloga. Nitko drugi neće vratiti vaše dugove, dug je vaša osobna obveza, zato - počnite ih vraćati odmah. Ako želite izaći iz minusa, trošite samo onoliko novaca koliko imate i samo na ono što je nužno: na hranu, režije, rate kredita i slično. Plaćajte samo gotovinom jer tada imate stvarniju predodžbu koliko trošite. Kreditne kartice izvadite iz novčanika i pospremite duboko u ladicu, ili, ako ne vjerujete sami sebi, dajte ih prijatelju ili rodbini na čuvanje - savjetuje Marina Ralašić iz udruge.

Ako ste, primjerice, u minusu po dozvoljenom prekoračenju na tekućem računu 5000,00 kuna i želite ga zatvoriti za deset mjeseci - što znači da biste od svojih prihoda trebali izdvajati 500 kuna mjesečno, da biste znali je li to realno i ostvarivo, popišite sve svoje prihode i rashode. Imati pisani plan svih svojih prihoda i rashoda najbolji je način, tvrde stručnjaci, da se izvučete iz minusa u kratkom vremenu. Osob ni budžet će vam pokazati na što trošite svoj novac i kako ostvarujete svoje ciljeve.

- Prvo, napravite popis svih svojih troškova i odredite prioritete plaćanja. Budite iskreni prema sebi, detaljno popišite sve na što trošite novac. Ne zaboravite račune koje plaćate jednom ili dvaput godišnje, poput cijepljenja psa ili članarine u sportskom klubu. Dajte prednost onima koji su najvažniji: nužni troškovi poput hrane i stanovanja su najvažniji. Morate jesti i imati krov nad glavom. Što je s odlaskom u kafić, članarinom u fitnessu i frizerom? Cigaretama? Zbrojite sve svoje troškove. Naravno, u prioritete plaćanja dodajte planirani iznos otplate minusa i fonda za “crne dane” - govori nam Marina Ralašić. Kaže da potom treba popisati i svoje prihode.

Posudite od prijatelja

- Ukupni prihodi su vam, kao i većini građana, manji od ukupnih rashoda, što znači da ćete i dalje gomilati dugove. A odlučili ste da nećete. Razmislite o prodaji svojih stvari ili dodatnoj zaradi. Pogledajte popis troškova i zapitajte se: “Kako mogu smanjiti ovaj trošak?” Ako na kraju shvatite da ne možete, pozajmite od prijatelja ili rodbine novac (bez kamata) na godinu dana, ali i taj dug morate vratiti. Na kraju, ostaje vam da odete u banku i uzmete gotovinski ili nenamjenski kredite koji je povoljniji od visokih kamata dopuštenog prekoračenja - zaključuje.

Kupujte planirano, čekajte sniženja

Minus možete pokriti samo na dva načina: povećanjem prihoda i/ili smanjenjem rashoda. Prihodi se mogu povećati pronalaskom dodatnog posla, povećanjem plaće, prodajom imovine koju ne koristite (automobila, računala, odjeće...), ukamaćenjem štednje ili ostvarivanjem zarade od ulaganja novca (ali zato ga prvo morate imati). Rashode možete smanjiti pametnijim trošenjem; ne kupujte impulzivno, samo ono što vam doista treba. Sastavite popis za kupnju i držite ga se. Smanjite troškove na koje možete utjecati (mobitel, benzin, grijanje) ili kupujte na sniženjima i akcijama. U trgovinu nastojte uvijek odlaziti siti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:15