LIJEČENJE BOLESTI HRANOM

HIT DIJETA ZA KOJOM SU POLUDJELI HRVATI ZABRINULA LIJEČNIKE Tisuće Hrvata slijedi opasne jelovnike, tvrde da im se život promijenio nabolje

Petra Krolo (lijevo) i Lucija Čeč (desno)
 CROPIX
 

Kada konvencionalna medicina zakaže, mnogi oboljeli od autoimunih bolesti okreću se alternativnim rješenjima, često suprotnima savjetima liječnika.

Tako se u posljednje vrijeme oboljeli od lupusa, Hashimotove i Crohnove bolesti, psorijaze, astme i alergija sve više odlučuju na promjenu načina prehrane.

Paleo načela

Posljednji hit je prehrana utemeljena na paleo načelima koja kažu: čovjek je tisućama godina bio lovac i sakupljač, a živio je samo od hrane koju je pronašao u prirodi. Bila je to nutritivno bogata hrana, poput mesa i ribe, jestivog lišća i korijenja te bobica.

Upravo se na takvoj prehrani, ali prilagođenoj 21. stoljeću, temelji autoimuni paleo protokol - AIP. Ta prva i izvorna dijeta ljudske vrste, kako je nazivaju pobornici, jest eliminacijska dijeta koja se bazira na paleo principu. Iz prehrane se izbacuju svi potencijalni alergeni i hrana koja bi mogla imati negativan utjecaj na naše zdravlje, a nakon određenog razdoblja ponovno se, jedna po jedna, uvode prateći zdravlje i reakcije tijela.

Jedna od prvih zagovornica AIP-a na našem području, nutricionistica Anita Šupe, za sebe kaže da za razliku od većine nutricionista nije osjećala obavezu slijediti službeno prihvaćene stavove i prehrambene smjernice jer se uvjerila da su one rezultat loše provedenih, zastarjelih istraživanja i komercijalnih interesa.

Oporavak crijeva

- AIP je dijeta za oporavak crijeva. Cilj je ukloniti sve namirnice koje bi mogle djelovati inflamatorno i kao okidač za imunološki sustav. Bazirana je na hrani koju su jeli naši preci tijekom većeg dijela ljudske povijesti, a zabranjeno je jesti sve što dolazi iz tvornica i industrijskog uzgoja - objašnjava Šupe, osvrćući se na novi prehrambeni trend, osmišljen 2013. kada je Sarah Ballantyne, poznatija kao Paleo Mama, objavila buduću paleo bibliju, “The Paleo Approach”. U regiji danas postoje tri Facebook platforme gdje više od 15.000 ljudi raspravlja o AIP-u i dijeli svoja iskustva.

Hrana koja iritira

- Glavni “iritanti” prije svega su gluten i drugi slični proteini iz žitarica te kazein. Kad imate propusna crijeva i poludjeli imunološki sustav, reagirat ćete i na neke zdrave namirnice, kao što su jaja ili bademi. AIP je nastao upravo na temelju tih spoznaja pa tako propisuje, u prvoj fazi, izbacivanje svih namirnica za koje znamo da mogu djelovati iritirajuće, kako bi se imunološki sustav smirio, crijeva zacijeljela te smanjilo stvaranje antitijela i uništavanje tkiva - objašnjava nutricionistica. Jednu od studija provela je i američka neprofitna organizacija Crohn’s & Colitis Foundation, koja je u studiji provedenoj na 15 oboljelih potvrdila pozitivan utjecaj dijete na simptome i upalu u crijevima kod oboljelih od kolitisa i Chronove bolesti.

Čak jedanaest oboljelih postiglo je remisiju nakon šest tjedana protokola. No AIP je kod nas i dalje nepoznat.

- Nažalost, većina liječnika drži se službenih smjernica koje uopće ne uzimaju prehranu u obzir pa pacijenti često čuju kako su “to sve gluposti” iako već imaju pozitivne rezultate s promjenom prehrane, napominje Šupe. S druge strane, docent Miroslav Mayer, internist reumatolog sa Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Zagreb, ne slaže se s njom. - Većina ljudi, kada se razboli, pokušava promjenama prehrane dokinuti bolest. Ne vjerujem da će eliminacijskim dijetama postići cilj - ističe Mayer, koji zastupa stav da ljude ne treba plašiti stalno štetnim učincima svih mogućih sastojaka hrane, nego isticati što je pozitivno u pojedinim namirnicama jer tako hrana, kaže, od otrova postaje lijekom.

- Nema epidemioloških dokaza da bi način prehrane izravno utjecao na pojavnost većine autoimunih bolesti. Postoje jasni arheološki dokazi da je reumatoidni artritis bio prisutan i prije više tisuća godina, kada su mnogi ljudi jeli po načelima propagirane paleo dijete uz bitno niži prosječni kalorijski unos od današnjeg čovjeka. AIP isključuje previše korisnih namirnica poput orašastog voća i žitarica pa i mliječnih proizvoda, jaja i brojnih sastavnica zdrave prehrane. Zato ga ne savjetujem - kaže Mayer. Možda najkontroverzniji dio AIP-a jest izbacivanje cijele jedne skupine namirnica iz prehrane - žitarica. No nutricionistica Šupe, ujedno i autorica bestselera “Istine i laži o hrani” te “Prve hrvatske LCHF kuharice”, smatra da potpuna eliminacija jedne skupine namirnica nije sporna.

Stiže i knjiga

- Kad neka hrana, kao što su to žitarice, sadrži toliko iritirajućih komponenti, najbolje ih je, u slučaju bolesti, potpuno izbaciti- zaključuje Šupe koja je u Šibeniku osnovala nakladničku kuću Tragom - Znanjem do zdravlja, koja je do danas izdala niz edukativnih i praktičnih knjiga na temu prehrane i zdravlja. U pripremi je trenutačno i “Autoimuni nutrivor”, knjiga i kuharica za autoimune bolesti dviju domaćih autorica - Ivane Zovak i Petre Krolo. Jednu od njih, 32-godišnju povjesničarku umjetnosti iz Zagreba, Petru Krolo, uhvatili smo u procesu finiširanja knjige koja ima više od 200 recepata.

Krolo i sama već 10 godina boluje od Hashimotove bolesti, autoimune bolesti štitnjače zbog koje je prije četiri godine krenula na AIP.

- AIP mi je doslovno promijenio život, rad na “Autoimunom nutrivoru” odveo me u nove priče, a najbolje od svega je što mi je vratio energiju i volju za životom. Naravno da i dalje ima crnih dana, ali generalno je neusporedivo prije i poslije. Prije sam imala napade anksioznosti i panike, trebala sam višednevne pripreme za odlazak do grada, a poslije sam bila spremna otići na drugi kraj svijeta - rekla nam je Krolo. Još jedna pobornica AIP-a koja se na svojoj koži uvjerila u njegovu učinkovitost je i 25-godišnja Varaždinka Lucija Čeč, inače novinarka.

Prije više od deset godina dijagnosticiran joj je sistemski eritemski lupus, zbog kojeg je kao dijete bila prisiljena učionicu zamijeniti bolničkim krevetom i godinama gutati tabletu za tabletom. Na AIP-u je bila 11 mjeseci. Cilj joj je, kao i svakom oboljelom od autoimunih bolesti, bio doći u stanje trajne remisije. Do toga još nije došla, no ipak je postigla većinu željenih efekata.

- Napokon imam dovoljno energije i mogu obaviti sve aktivnosti. Budim se bez bolova u zglobovima, nemam problema s probavom, a osip se smanjio za 80 posto i u godini dana nisam nijednom koristila kortikosteroidnu kremu. Međutim, nisam ostvarila napredak koji sam priželjkivala u pogledu alopecije, - uživljeno nabraja Lucija. Prelazak na paleo protokol bio joj je veliki šok jer je do tada bila vegetarijanka, no zbog striktnih pravila AIP-a počela je jesti meso, a morala se odreći i nekih omiljenih namirnica.

- Živjela sam na kruhu i siru, a sada više nemam ni sjećanje na te okuse. Nedostaju mi i tjestenina i pivo - pomalo sjetno kaže Lucija.

'Kečap od cikle'

- 500 g cikle

- 250 g mrkve

- 100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja + ekstra djevičanskog maslinova ulja prema potrebi

- 3 žličice nasjeckanog origana

- 1 - 2 žličice soli

- po želji: 200 g korijena celera

Upute:

Zagrijati pećnicu na 160 °C. Na lim za pečenje staviti papir za pečenje, a ciklu i mrkvu narezati na komade. Po želji može se dodati i korijen celera narezan na komade. Povrće staviti u lim za pečenje, dodati 10 ml maslinova ulja te izmiješati rukama. Peći u pećnici sat vremena na 160 °C. U blender staviti pečeno povrće, 90 ml maslinova ulja, origano i sol te izblendati, a prema potrebi dodati još maslinova ulja.

Riječ nutricionista: Ova dijeta nije dio službene kliničke dijetetike

U svojem stručnom radu s klijentima nutricionist Nenad Bratković gaji integrativan pristup, temeljen na iskustvu, znanstvenim dokazima, a otvoren je i za moderne i nove pristupe, nakon što ih pažljivo evaluira prije nego što ih primjenjuje u praksi.

- AIP protokol nije dio službene dijetoterapije, odnosno kliničke dijetetike, nego je protokol koji se više oslanja na znanja iz naturopatije i komplementarne medicine - ističe Bratković, koji ovakav AIP smatra previše restriktivnim.

- Isključuje se velik broj nutritivno vrijednih skupina namirnica. Uz isključivanje, primjerice, glutena, koji nerijetko ima svoje pravo mjesto u dijetoterapiji, tu su i mahunarke, pseudožitarice i orašasti plodovi označeni kao “krivci”, što bi se moglo označiti i kao znanstveno neutemeljeno - smatra nutricionist i upozorava na potpuno izbacivanje žitarica koje sadrže gluten iz prehrane, samo ako postoji indikacija.

- Eliminacija žitarica ne mora biti problem, ali može postati ako se nutritivna kvaliteta te skupine namirnica ne nadoknađuje drugim namirnicama. Pritom su škrob i gluten najmanje kritični, odnosno esencijalni, dok prvo valja pripaziti na makronutritivan i fitonutrijentni sastav - rekao je Bratković.

Pravila AIP-a

Zabranjene žitarice, orašasti plodovi i jaja

Jedu se sve vrste povrća, osim rajčica, paprika, patlidžana i krumpira, domaća fermentirana hrana poput kiselog kupusa ili vodenog kefira, meso, perad i riba, voće niskog glikemijskog indeksa poput avokada, šumskog bobičastog voća i citrusa, kokos i sve od kokosa (ulje, maslac,vrhnje, mlijeko, brašno...), a mogu se koristiti začinsko bilje, jabučni ocat, biljni čajevi, maslinovo ulje, jabučni ocat, biljni čajevi, maslinovo ulje.

Ne jede se šećer i sve što sadrži šećer, od čokolade do voćnog jogurta, voće s visokim glikemijskim indeksom, kao što su banane, te konzervirano i suho voće, sve vrste žitarica i brašna od žitarica, neovisno jesu li glutenske, bezglutenske ili pseudožitarice, orašasti plodovi i sjemenke, prerađevine koje sadrže skriveni gluten, poput pivskog kvasca ili mješavine začina, mliječni proizvodi, jaja, mahunarke, soja, margarin i industrijska ulja, gljive, alkohol, kava te procesuirana hrana, industrijski suhomesnati proizvodi, kao i gotova ili polupripremljena kupovna hrana i namirnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 22:06