SAMO UZ NADZOR

NOVA METODA ABORTUSA Pilula za pobačaj kod kuće do ožujka stiže u Hrvatsku

 CROPIX
Više od polovice abortusa u Europi obavlja se tabletom RU-486, koja bi i kod nas mogla istisnuti kirurške metode

Lijekovi koji izazivaju pobačaj i mogu se koristiti do sedmog tjedna trudnoće od početka sljedeće godine bit će dostupni i u Hrvatskoj!

Prema najavi dr. Hermana Hallera, sanacijskog upravitelja KBC-a Rijeka, upravo traje završna faza pregovora o uvozu lijekova u Hrvatsku, u kojoj ti lijekovi - a radi se o kombinaciji mifepristona, poznatog kao tableta RU 486, i misoprostola - nisu registrirani.

- To je glavni razlog zbog kojeg se medikamentozni pobačaj u Hrvatskoj ne izvodi. Međutim, ti su lijekovi registrirani na razini Europske unije. S ulaskom Hrvatske u EU počeli smo razmatrati pravne mogućnosti uvoza tog lijeka i u Hrvatsku. To je bio najzahtjevniji dio posla. Pravnici su našli način, lijekovi bi preko jedne veledrogerije uskoro trebali stići i ja se nadam da ćemo u veljači, najkasnije u ožujku 2015. godine, početi obavljati pobačaje lijekovima - kaže dr. Haller. Prije toga će, kaže, svakako zatražiti dozvolu Ministarstva zdravlja, no tu ne očekuje nikakve ozbiljne prepreke.

- Zakonske prepreke za izvođenje pobačaja lijekovima nema, jer Zakon ne propisuje metode obavljanja. Međutim, smatramo da se radi o bitnoj novini i zato ćemo tražiti dozvolu Ministarstva. Nakon što napravimo protokol, počet ćemo s primjenom. Budući da će postojati veledrogerija koja dovozi lijekove i protokol o postupanju, ne vidim prepreka da pobačaj lijekovima počnu obavljati i druge bolnice - kaže dr. Haller.

U Hrvatskoj se danas najveći dio pobačaja obavlja metodom vakumske aspiracije, kojom se, pod lokalnom ili punom anestezijom, aspirira sadržaj maternice.

Pobačaj lijekovima je pak neinvazivna metoda pogodna za pobačaj u ranoj trudnoći, najčešće do 7. ili 8. tjedna. Žena prvo uzima mifepriston, koji blokira progesteron, nužan za održavanje trudnoće, a zatim misoprostol koji izaziva kontrakcije maternice. Uslijed djelovanja žena počinje krvariti, a pobačaj traje između 24 i 48 sati. Praćen je bolovima sličnim onima tijekom menstruacije, a intenzitet može varirati. Nakon pobačaja, uobičajeno je blaže krvarenje koje može trajati do dva tjedna.

- Vjerujem da ćemo primjenjivati protokol koji primjenjuju u Sloveniji, u kojoj se pobačaj lijekovima obavlja već dulje vrijeme te se tom metodom obavlja velika većina pobačaja. Prema proceduri, žena prvo odlazi ginekologu primarne zaštite, koji dijagnosticira trudnoću. Ako žena ne želi zadržati trudnoću, savjetuje se s ginekologom i, ako se odluči za pobačaj, dolazi kod nas, u bolnicu, gdje napravi dodatne pretrage i dobiva lijekove - objašnjava dr. Haller.

Žena odlazi kući i pije lijekove tijekom 24 do 48 sati, nakon čega ponovno dolazi u bolnicu gdje će se dovršiti pobačaj. U bolnici dobiva vaginalnu tabletu i u sljedeća četiri sata dolazi do pobačaja.

- Potom žena odlazi kući i dolazi na redovnu kontrolu za 10 do 14 dana - objašnjava dr. Haller. Pobačaj lijekovima će se plaćati, no cijena još nije formirana.

Iako konkretni lijekovi imaju i drugu primjenu osim izazivanja pobačaja, neće biti u slobodnoj primjeni da ne bi bili podložni zloupotrebi. Koristit će se isključivo za izazivanje pobačaja.

Lijek mifepriston, ključan za medikamentozni pobačaj, prvi je put proizveden 1980. godine u francuskoj farmaceutskoj kompaniji Roussel-Uclaf, pod kodom RU-38486, što je označavalo 38.486-i spoj sintetiziran u toj kompaniji. Poslije je naziv za spoj skraćen na RU-486. Već nakon godinu dana napravljena su prva istraživanja o učinkovitosti tog spoja u izazivanju pobačaja sličnog spontanom pobačaju - dakle, pobačaja bez kirurškog zahvata. Prvi testovi na 11 žena bili su uspješni, a tijekom 1987. godine napravljeno je novo ispitivanje na 20.000 žena diljem svijeta. Francuska je registrirala i počela koristiti taj lijek 1988., slijedila je registracija u velikoj Britaniji 1991., u Švedskoj godinu dana kasnije, a 1999. godine registriran je u Austriji, Belgiji... Do danas se koristi u većem dijelu Europe te se više od polovice svih pobačaja obavlja ovom metodom.

U Hrvatskoj nikada nije registriran, prvenstveno zbog straha od zloupotreba.

Prednosti pobačaja tabletama u odnosu na “klasičan” prije svega su u tome što nema kirurškog zahvata koji može dovesti do komplikacija, poput proboja maternice. U početku primjene ove metode glavni se prigovor odnosio na činjenicu da određeni postotak pobačaja lijekovima nije bio uspješan te su žene opet završavale na kiretaži.

- U Sloveniji od 1 do 3 posto žena na kraju ipak završi na kiretaži. To pak bitno ne odudara od postotka žena kojima i ‘klasični’ pobačaj ne završi uspješno već trebaju dodatne zahvate - kaže dr. Haller.

Po njemu, za samu ženu glavni je nedostatak pobačaja lijekovima njegovo trajanje.

- Pobačaj je sasvim sigurno jedan od emocionalno i psihološki najtežih zahvata na koje se žena odluči. Klasičan pobačaj traje kratko. Pobačaj lijekovima traje satima, tijekom kojih je žena svega svjesna i proživljava teško emocionalno razdoblje - kaže dr. Haller.

Tablete su bolje jer čuvaju zdravlje

Ginekolozi u pravilu pozdravljaju metodu pobačaja lijekovima. - Ako je pobačaj legalan i ako treba birati između klasičnog pobačaja i medikamentoznog, tablete su u svakom slučaju bolje, po svim elementima, jer prvenstveno čuvaju zdravlje žena. To je aposlutno bolje rješenje, daleko bolje i daleko manje traumatično za tijelo - kaže dr. Slavko Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode u zagrebačkoj Petrovoj. U toj bolnici klasični se pobačaji gotovo ni ne izvode, jer većina liječnika ima priziv savjesti. No, ističe, ako žena ide na abortus, lijekovi su bolje rješenje od kirurškog zahvata. Slično razmišlja i dr. Ratko Matijević, odnedavni predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KB Merkur.

- Metoda pobačaja lijekovim odavno je u većini svijeta nadživjela metodu kojom se pobačaji danas izvode u Hrvatskoj. Bolnica Merkur ima liječnike koji izvode pobačaje i ima kapacitet za primjenu ove metode te će tako i učiniti kad budemo imali naputak Ministarstva zdravlja, kad sve bude zakonski uređeno i definirano te kad budu izrađeni postupovnici - kaže dr. Matijević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:31