KAKO JE ZABRANJENI PREPARAT STIGAO U HRVATSKU?

OPASAN TREND I U HRVATSKOJ Autističnoj djeci roditelji daju otrovne kapi koje im razaraju utrobu

Crvi i razni drugi paraziti razlog su autizma pa se s njima treba boriti na najdrastičniji način dajući djeci veliku koncentraciju natrijevog klorida kako bi sve toksično izašlo iz tijela.” Taj se suludi opis autizma i njegova ‘liječenja’ diljem svijeta, poglavito putem interneta, vrti nekoliko godina pa ne čudi da se u priču uključio i dio roditelja iz Hrvatske. Sve ne bi li se prodavao ‘lijek’ koji nije ništa drugo do industrijski izbjeljivač za papir i tkaninu.

Samozvani terapeuti

Samozvani terapeuti autizma nude tzv. MMS/CD protokol u koji je uključen proizvod MMS (Miracle Mineral Solution) koji sadrži 28-postotni natrijev klorid i limunsku kiselinu. Djeci se daje kao kapi u tekućini ili pak kao klistir, a sve s ciljem ‘uništavanja nametnika koji izazivaju autizam’. Glavna propagatorica ‘liječenja’ u Hrvatskoj je defektologinja Barbara Brezac Benigar te majka autističnog djeteta iz Dubrovnika Helena Begenišić Schlachter. Putem Facebooka objašnjavaju roditeljima dobrobiti terapije koju je u svijetu proširila Amerikanka Kerri Riviera uz tvrdnju da je tako spasila brojne živote. Nažalost, dio roditelja daje taj pripravak svojoj djeci očekujući čudesno ozdravljenje, a u tome ih ne sprečavaju ni opasne nuspojave poput teških bolova u želucu i trbuhu, povraćanja ili pak ‘kontinuirane’ stolice izazvane agresivnim natrijevim kloridom. Dapače, ‘hvale’ se slikama krvavih stolica koje tumače kao ‘parazite koji su konačno izašli iz njihove djece, a time i autizam’.

Inkontinencija, odnosno nevoljno istjecanje mokraće također je dio CD protokola kao i pojačane reakcije u ponašanju djeteta. Propagatori metode tvrde da MMS neće izazvati ništa loše u organizmu djeteta jer ‘najveća kemija koja mu se daje su cjepiva, hrana i lijekovi’!?

Kazna FDA

Koliko se može vjerovati onima što decilitar natrijevog klorida i limunske kiseline prodaju za tridesetak dolara govori i to da se ‘spasiteljica’ Riviera zbog svoje nezakonite rabote godinama seli iz zemlje u zemlju, ali samo u one iz kojih ne može biti izručena SAD-u, gdje bi zasigurno kazneno odgovarala za nedjela koja čini ili je već učinila.

Prošlog je listopada Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) izvijestila javnost da je na četiri godine zatvora zbog prodaje industrijskog bjelila kao čudotvornog lijeka za brojne bolesti uključujući rak, AIDS, malariju, hepatitis, astmu, prehladu...osuđen 45-godišnji Louis Daniel Smith. Optužen je i osuđen jer je, kaže američki sud, prodavao lažni lijek putem interneta. Radi se upravo o MMS-u, mješavini natrijevog klorida i vode, koji se inače koristi u industriji kao izbjeljivač tkanina i papira te za pročišćavanje otpadnih voda i ne smije se prodavati za prehranu ljudi. Američki sud objašnjava da na takvim proizvodima uvijek stoji upozorenje da mogu biti potencijalno opasni ako se progutaju i dodaje kako je Smith dodatno povećao toksičnost MMS-a miješajući ga s limunskom kiselinom čime je stvoren klordioksid koji izaziva teške respiratorne i druge probleme, a ako se proguta mučninu, povraćanje i proljev. Također može izazvati trajno oštećenje želuca i crijeva. Osuđeni Smith inače je zatajio jasne dokaze FDA o štetnosti tog proizvoda.

Ozbiljne nuspojave

Slično upozorenje dala je i Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u kojem se kaže kako je Svjetska zdravstvena organizacija dobila prijave iz više zemalja o ozbiljnim nuspojavama nakon uporabe MMS-a. Naglašava se da kemijske tvari u MMS-u nemaju odobrenje za uporabu kao hrana, dodatak prehrani ili kao ljekoviti pripravak.

Hrvatska udruga za autizam na svojoj web stranici već duže vrijeme pokušava objasniti roditeljima kako svaka nova metoda pomoći njihovoj djeci mora imati znanstvene dokaze o učinkovitosti. Apeliraju na roditelje da sve metode i tretmane provode u suradnji s medicinskim osobljem i drugim stručnjacima za tu vrstu poremećaja. Također upozoravaju da je CD protokol i uporaba MMS-a opasna za zdravlje djece, što potvrđuju nadležna tijela za odobravanje lijekova i pripravaka za liječenje diljem svijeta.

Tko je ‘spasiteljica’ djece autista

Posljednjih godina kao “spasiteljica” djece s autizmom doslovno se prodaje “lijek i djelo” Kerri Riviere. Tvrdi da je liječenje natrijevim kloridom čudotvorno, drži plaćena predavanja i tečajeve putem Skypea i ima grupu na Facebooku CD Autism ne bi li se što lakše probila na “globalno tržište”.

No, da bi imala što veće tržište, za svoju opskurnu terapiju CD ima pomagače na lokalnim Facebook stranicama, gdje najčešće to rade majke koje i same imaju autističnu djecu. One su besplatni promotori njezine “metode” liječenja koje “govore iz vlastitog iskustva”. U svemu tome drži se daleko od SAD-a, gdje bi inače sasvim sigurno završila iza rešetaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 18:48