VELIKA ŠKRTICA

OSAM PRIPRAVAKA NA KOJE NE TREBA BACATI NOVAC Rušimo mitove o preparatima za jačanje imuniteta kojima nije dokazano djelovanje

Manuka med: Med od “čudotvornog” novozelandskog drva liječi sve

Puhnuo je prvi vjetrić pa je za pristup mojoj kvartovskoj apoteci potrebna najava i otvaranje godišnjeg odmora.

Gužva veća nego kad Bandić dijeli grah u Maksimiru.

Čini se da nema te stambene štednje koju Hrvati ne bi raskinuli kako bi se na vrijeme pripremili za zimu.

Gledam malo po ljekarnama i DM-ovima pa se ne mogu načuditi koje sve bilje i saprofiti imaju začudni efekt na imunološki sustav.

Ekstrakt sjemenki grejpa ili brokule.

Gljive shitake i kordiceps.

Divlji origano.

Ulje divljeg origana: Tek se mjestimično bilježi kao mogući antimikrobni agens

Ulje crnog kima.

Doista, i pored svog tog blaga iz prirode još ima Hrvata koji kišu?

Razlog tome, navodi farmakolog Vladimir Trkulja, uglavnom je u činjenici da raznovrsni blagotvorni ekstrakti svakojakog bilja često nemaju gotovo nikakav efekt na pojavu malignih, kardiovaskularnih ili bilo koje druge bolesti pa tako ni na imunitet u svrhu čijeg se poboljšanja konzumiraju.

Evo osam takvih pripravaka na koje vam je džabe bacati novac.

Ekstrakt sjemenki grejpa.

Ekstrakt sjemenki grejpa: Reklamira se kao “prirodni antibiotik”, što je strogo zabranjeno

Neovisno o tome kupite li ga u DM-u za 70 kuna ili biljnoj ljekarni (tamo se prodaje Citrofit po 200 kuna), sugovornici Jutarnjeg upozoravaju kako nema nijednog znanstvenog dokaza da bi ekstrakt citrusa djelovao na imunitet.

“Citrusi se koriste u kozmetologiji jer sprječavaju razmnožavanje gljivica i bakterija, ali nema dokaza da ga Europska agencija za lijekove registrira za poboljšanje imuniteta”, upozorava Anita Galić iz Hrvatskog farmaceutskog društva.

Ilegalno oglašavanje

Dapače, na stranicama alternativa-webshop.com Citrofit se reklamira kao “prirodni antibiotik” i “antioksidans”, što je strogo zabranjeno i na što bi trebale reagirati neke domaće institucije.

Gljive shitake i kordiceps.

Shitake gljive: Nema znanstvenog dokaza da ijedna gljiva utječe na imunitet

U DM-u je moguće kupiti kapsule jedne i druge gljive po cijeni od 70 kuna, a na kojima stoji kako “sadrže vitamin C koji pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava”.

Galić napominje kako ni za jednu gljivu nema dovoljno znanstvenih dokaza da bi imale ikakvog utjecaja na imunitet, ali ih proizvođači zato “vežu” uz vitamin C kako bi ih lakše mogli prodavati.

“Za vitamin C postoji znanstvena tvrdnja da poboljšava imunološki sustav pa se on u slučaju ovih gljiva koristi kao dokaz djelovanja. No, gljive same po sebi nemaju takvo djelovanje niti bih ih osobno ikome preporučila u tu svrhu”, pojašnjava Galić, navodeći isto i za kombinaciju aronije s istim vitaminom koje je u DM-u moguće kupiti za 99 kuna.

Riječ je o proizvodu Bio aronija za imunitet s acerolom, ali koja sama po sebi, zajedno s kurkumom i acerolima, eventualno ima učinak na sprječavanje djelovanja slobodnih radikala, ali teško da bi bila prvi izbor liječnika za poboljšanje općeg stanja organizma.

Tu je zatim i ekstrakt brokule.

“Oko brokule se 80-ih godina prošlog stoljeća diglo puno prašine nakon što je jedan istraživač testirao njezin ekstrakt tvrdeći kako ona u jednom ad hoc testu pokazuje efekt. Na kraju se sve ipak pokazalo kao ćorak”, pojašnjava Trkulja, a Galić dodaje kako se brokula, zbog velike količine sulforafana, koristi kao lokalni pripravak za oboljele od nekih vrsta karcinoma, ali nema odobrenu zdravstvenu tvrdnju za imunološki sustav.

Tražite dokaze

Isto je i sa skupocjenim manuka medom napravljenim od “čudotvornog” novozelandskog drva koje, tvrde proizvođači, djeluje na sve - afte, psorijaze, procese u želucu, sinusitise te podizanje i održavanje imuniteta - a 500 grama proizvođača “NZ health naturally” stajat će 420 kuna.

Dok ga otplaćujete, sjetite se poruke nutricionistice Darije Vranešić Bender koja upozorava kako manuka med nema odobrenu zdravstvenu tvrdnju za imunitet, iako postoje neka istraživanja o njegovu djelovanju na imunološki sustav.

Aronija: Liječnici ne bi preporučili tablete od aronije za bolje opće stanje

“Bitno je odabrati pripravak koji nosi oznaku MGO i brojčanu oznaku jer tada znamo koliki je udio metilglioksala koji je aktivna komponenta ovoga meda”, kaže Vranešić Bender, a Galić upozorava kako med u pravilu nema djelovanje na imunitet, već se koristi zbog antibakterijskog djelovanja.

Ne postoje dokazi ni da će na vaš imunitet blagotvorno djelovati ulje divljeg origana (Nutrigoldovo stoji 120 kuna), kao ni kapusle na bazi ulja jetre morskog psa koje stoje 81 kunu.

Divlji origano, napominje Trkulja, u literaturi se tek mjestimično bilježi kao mogući antimikrobni agens, odnosno prezervativ za hranu, a Vranešić Bender napominje kako su zasad samo neke preliminarne studije pokazale utjecaj alkiglicerola (aktivne komponente ovog dodatka) na imunološki sustav, ali kako je potrebno provesti kvalitetnija istraživanja.

Za poboljšanje imuniteta možda se, dakle, bolje držati spojeva za koje iskustva liječnika i znanstvene studije navode mnoštvo dokaza.

Propolis, vitamin C, matična mliječ i echinacea.

Ili da naprosto pojedete malo voća i povrća?

Imate prijedlog za škrticu? Pišite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:42