NOVA NADA

REVOLUCIJA U LIJEČENJU RAKA PROSTATE 'Potpuno smo izliječili čovjeka čiji smo tumor uništili hormonom za koji se dosad smatralo da je štetan'

Dosad se smatralo da je testosteron svojevrsno 'gorivo' za napredovanje raka prostate i cilj skoro svih terapija bio je smanjiti razinu tog hormona u organizmima pacijenata.

Novo, još uvijek eksperimentalno medicinsko istraživanje, pokazalo je nešto sasvim drugačije.

Kako javlja Daily Telegraph, muškarca s uznapredovalim stadijem raka prostate navodno je potpuno izliječila takozvana 'šok terapija', u kojoj su mu liječnici davali velike doze testosterona.

I drugim pacijentima koji su sudjelovali u istraživanju rak se polako počeo povlačiti.

Razina antigena specifičnog za prostatu, koji je ujedno i jedini tumorski biljeg pomoću kojeg se prilično rano može otkriti rak, drastično se smanjila kod većine od 47 muškaraca koji su se podvrgnuli novoj terapiji.

- Kod jednog pacijenta razina antigena pala je na nulu poslije tri mjeseca i 22 ciklusa liječenja, pohvalili su se znanstvenici.

iStock / iStock

Ovaj potencijalno revolucionarni medicinski eksperiment pokrenuo je profesor Sam Denmeade iz sveučilišne bolnice Johns Hopkins u Baltimoreu u SAD-u.

- Cilj nam je šokovima ubiti tumorske stanice napadajući ih testosteronom. Rezultati su zapanjujuće dobri, iako smo još u početnoj fazi. Ohrabruje nas činjenica da bolest kod većine muškaraca već godinu dana, otkad su na našoj terapiji, stagnira, izjavio je profesor Denmeade.

Svi oboljeli prije su dobivali hormonske lijekove Abirateron i Enzalutamid, na koje im je organizam već postao otporan.

Desetljećima prije ovoga otkrića muškarce s rakom prostate liječili su smanjujući im razinu testosterona, spolnog hormona koji luče testisi, a takav oblik terapije i danas zagovaraju mnogi stručnjaci.

Vrijeme će tek pokazati koliko je nova šok terapija, koju su Amerikanci predstavili na simpoziju u Münchenu u Njemačkoj, uspješna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:20