OPASNI SAVJETI

STRUČNJAK RAZBIO MITOVE O RAZNIM DIJETAMA, GLUTENU, SUPERHRANI... Ne vjerujte svemu što vam serviraju; kelj je zdrav, ali neće vas izliječiti od raka

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 29.08.2017. u 15:07

, Image: 10345476, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Food and Drink Photos
Profimedia, Food and Drink Photos

Gotovo svakodnevno saznajemo različite, a često i oprečne informacije vezane uz zdravu prehranu. Malo je čokolada dobra, malo loša za zdravlje; malo je limunova korica čudotvorna, a malo je skoro pa otrovna… Kako bilo, teško se snaći u šumi informacija bez savjeta stručnjaka.

Liječnici i znanstvenici uporno ponavljaju koliko je utjecaj prehrane individualna stvar, i da se ni kod preporuka vitamina kao ni kod preporuka namirnica ništa ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo, ali konstantne je preporuke i opća upozorenja teško izbjeći. No, koliko u njima ima istine i kako otkriti što je doista zdrava prehrana?

Dr. Giles Yeo, neuroznanstvenik, biokemičar i suradnik na Cambridgeu, odlučio je razbiti nekoliko mitova o dijetama i zdravim prehranama na ovogodišnjem Festivalu znanosti u Brightonu u rujnu, no za Mirror je unaprijed prokomentirao neke općepopularne stavove.

Alkalna dijeta

Kao što sigurno znate, pH vrijednost određuje kiselost, odnosno lužnatost. Ljudsko tijelo i krv ima pH vrijednost oko 7,4, a zagovornici ove dijete tvrde da prehranom možemo kontrolirati pH krvi i organizma zbog čega je zdravije jesti ‘lužnatu’ hranu.

- Sve je to u redu, samo hrana nema utjecaj na pH u našoj krvi. Osim ako smo izrazito bolesni ili na rubu smrti, ništa nema takav utjecaj - kaže Yeo.

Na istu je stvar javnost upozoravao još prije dvije godine naš gastroenterolog dr. sc. Izet Hozo koji je za Slobodnu Dalmaciju napisao cijeli tekst posvećen razbijanju mita oko alkalne dijete.

Mozak iza ove zablude je američki naturopat Robert Young koji je uvjerio niz očajnih pacijenata s dijagnosticiranim kasnijim stadijima karcinoma, da tisuće dolara vrijedan tretman ima itekako učinka, a da je u tome posebno zdrav avokado. Trenutno je u zatvoru zbog dvadesetak tužbi za prevaru, prakticiranje medicine bez dozvole i krađu.

Zlo koje se zove gluten

Svatko poznaje nekoga tko je barem jedno isprobao bezglutebsku dijetu. Neki kažu da ih gluten napuhava, neki osjećaju mučninu, a neki se osjećaju depresivno. Prema podacima svjetskih istraživanja od celijakije boluje 1-2% stanovništva i oni doista ne smiju navaliti na bijelu tjesteninu. Smatra se da je otprilike 4% ljudi netolerantno na gluten što znači da mogu imati bolove u trbuhu, grčeve ili neke blaže simptome. Zašto onda 25% ljudi izbjegava gluten, pita se dr. Yeo.

Prirodni šećeri

Šećer je šećer. Bez obzira radi li se o rafiniranom bijelom šećeru ili o medenom sirupu, šećer je i dalje šećer. Med, javorov sirup i slične inačice svakako su ukusnije od običnog šećera, a i prirodne varijante imaju dodatne nutritivne vrijednosti. No, obzirom da se u oba slučaja tijelo mora izboriti sa šećerom, treba ga konzumirati umjereno.

Detoksikacija

Ne možete i ne morate očistiti tijelo od otrova, kaže dr. Yeo, to jetra i bubrezi rade umjesto vas. I odrađuju sasvim dobar posao ako ste sumnjali u njih. Ispijanje sokova od kelja i špinata za sumanute cifre neće očistiti tijelo od toksina, a kilograme ćete izgubiti jer se radi o niskokaloričnom napitku. Premda su takve kombinacije odličan izvor hranjivih tvari i vitamina, sa zdravstvenim prednostima prirodnih sokova ne treba pretjerivati jer nisu čudotvorni napici.

Superhrana

Ovaj termin dr. Yeo smatra jednim od najgenijalnijih marketinških izraza koji se trenutno koriste. Bez obzira radi li se o batatu, bobičastom voću ili zelenom lisnatom povrću, pojam ‘superhrana’ ne znači ništa, kaže Yeo. Posebno se za neke vrste ulja može čuti da su super korisna, kao što je kokosovo ulje za kontrolu kolesterola i težine, no znanstvenici to odbacuju. Većina namirnica koje se nazivaju ‘superhranom’ jesu zdrave, no to ne znači da su zdravije od brokule, jabuke ili graška.

ELIPSO

Izdvajamo