TATI I KĆI NOVOSEL JAPANCI NUDE MILIJUNE

Varaždinski čudotvorci: Izliječili smo 7000 ljudi od mucanja. Sad je na redu Rohatinski

 Hajdinjak/CROPIX

Dobar dan, oprostite, molim vas, možete mi reći gdje se nalazi... Tom je rečenicom na varaždinskom Korzu progovorilo više od sedam tisuća djece i odraslih, koji su dotad imali veće ili manje probleme s mucanjem.

Prvoj rečenici bez zamuckivanja prethodilo je sedam dana cjelodnevnog rada, u ordinaciji i hotelskoj sobi, od 8.30 do 22 sata! Bez popuštanja i isprika. Nakon te prve rečenice, često popraćene suzama radosnicama, posao nije ni približno gotov. Slijedi još pet dana boravka u Varaždinu i učenja u svakodnevnim situacijama.

I kad odu s 12-dnevnog tretmana, pacijenti nisu gotovi s terapijom. Nastavljaju kod kuće, a njihov logoped doc. dr. sc. Darko Novosel s kolegama bodri ih riječima: “Kad vam dobro ide, radite još više da to dobro što dulje traje jer uvijek se može bolje!”

Opisano je sažetak VaLMod programa, a osmislili su ga upravo doc. dr. sc. Darko Novosel, prof., s kćerima mr. sc. Tatjanom Novosel-Herceg, prof., i Ingrid Novosel-Kišić, dr. med., te ga primjenjuju uspješno već više od 25 godina.

No, prvom izlasku “u stvarni svijet” prethode dani mukotrpnog rada, niz vježbi koje slučajnom promatraču više nalikuju na razgibavanje sportaša, nego na rad kod logopeda. Tu su vježbe koordinacije iz sustava Brain Gyma, integracije primarnih i posturalnih refleksa, izuzetno važan respiracijski trening, program relaksacije, biofeedback, određivanje profila učenja... Ono što se radi na Odjelu za logopediju, podsjeća na mali dio vježbi koje je radio i sam engleski kralj u filmu “Kraljev govor” koji je dr. Novosel sa svojim suradnicima s guštom pogledao.

Sve je počelo davno baš u Općoj bolnici Varaždin u kojoj dr. Novosel i sad radi. Doduše, počeo je kao medicinski tehničar na Odjelu neurologije i u EEG laboratoriju. Paralelno je studirao na tadašnjem Fakultetu za defektologiju u Zagrebu. Redovno, ali uz rad: na nastavu je dolazio prije ili poslije dežurstava. Iz Varaždina u Zagreb i obrnuto. Diplomirao je u roku inaučene metode sa studija primjenjivao u Varaždinu. Možda bi i danas radio to isto da mu na samom početku karijere jedan, govornim problemom frustrirani, mladić nije “preuredio” ambulantu.

Drama u uredu

- Sjećam ga se kao danas. Radili smo uobičajenom tehnikom. Imao je slušalice na glavi i radio je sa mnom. Ali, nije išlo. U jednom trenutku skinuo je slušalice s glave, bacio ih u kut, uništio opremu i povikao: ‘Zar meni ne može pomoći baš nitko na svijetu?’ Tada sam shvatio da moram probati nešto drugo. Ono što sam osmislio danas se zove VaLMod program (VAraždinski Logopedski MODel) - prisjeća se dr. Novosel.

Danas je varaždinska bolnica poznata u cijeloj Hrvatskoj baš zbog njega i njegovih suradnika. Jezgru tima, uz dr. Novosela, čine njegove dvije kćeri, liječnica Ingrid i logopedica Tatjana, jedina instruktorica Brain Gyma u Hrvatskoj i tatina desna ruka. U “obiteljskom” poslu Tatjana je već 22 godine.

- Uvijek mi je bilo zanimljivo dolaziti k tati na posao. Privlačilo me na neki poseban način i privuklo me još kao srednjoškolku: tada smo Ingrid i ja pomagale tati s pacijentima tijekom vježbi telefoniranja i na terapijama u gradu. Kako me pacijenti nisu prije upoznali, s njima sam se ‘prvi put’ susretala u gradu. Ponašala sam se kao nepoznati prolaznik: ja bih išla prema njima potpuno nezainteresirano, a tata bi im sugerirao da prepoznatljivi upit upute baš meni. Bilo je to dobro za njih jer sam se s tatom često unaprijed dogovarala pa smo naoko jednostavnu situaciju malo zakomplicirali kakvim potpitanjem. Sve to kako bismo vidjeli u kojoj se mjeri nekom pacijentu stanje zaista popravilo. Kad sam sve to već radila kao srednjoškolka, uopće nije bilo upitno koji ću fakultet upisati i čime ću se u životu baviti - pripovijeda logopedica Tatjana.

- A ja sam bio protiv logopedije i medicine jer sam znao da ih čeka naporan, ali na kraju zanimljiv posao. No, nisam ih uspio odgovoriti - priznaje tata Novosel koji ponos dostignućima svojih kćeri ne skriva.

Informatičar Zoran

Uz tri Novosela, u logopedskom timu u Varaždinu još su i Zvjezdana Tenodi, prof., Gordana Njegovec, prof., Nenad Jertec, prof., i Maja Skupnjak, prof. Sve ih na okupu drži sestra Boba - Božena Tucelj. Ona je ujedno i osoba za prvi kontakt sa svakim pacijentom, bilo da je riječ o djetetu predškolske dobi ili već odrasloj osobi.

Čudno, ali u jezgru tog logopedskog tima spada i informatičar Zoran Kadežabek. On nema radno mjesto u bolnici i nitko ga od pacijenata nije upoznao, ali bez njega bi VaLMod program bio gotovo nezamisliv u 21. stoljeću.

- Pratimo dostignuća u različitim znanstvenim disciplinama, čime se i usavršavamo, pa se iz godine u godinu VaLMod program mijenja. Prema tome, koristimo i druge stručnjake iz područja psihologije, biologije, fizijatrije, nutritivne medicine, elektrotehnike... Mi znamo što bismo htjeli, što bi nama i pacijentima moglo pomoći, ali kako to pretvoriti u neki kompjutorski program, na primjer? E, to ne znamo. Zato nam je naš svestrani informatičar od velike pomoći. Mi mu kažemo što želimo, a on onda mozga i smišlja. U okvir mogućega smješta naše želje. Na kraju smo uvijek svi zadovoljni - ističe Novosel.

Osnovni princip njihova rada jest i edukacijska kineziologija te neurofiziološka psihologija. Zapravo, kažu, u startu terapije uz mucanje ih zanimaju i druge bitne fiziološke i metaboličke promjene. Pripremaju tijelo, otklanjaju uočene teškoće i kad sve dovedu u red, mucanje se smanjuje, a pacijenti mogu govoriti tečnije.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 19:04