REZOTKRIVEN MIT

ŽIVJETI NA HRANI BEZ GLUTENA JE GLUPOST! Zašto? Zato što nepodnošenje glutena ne postoji

Ako imate celijakiju , nemojte jesi gluten. No, ako nemate celijakiju, a to se odnosi na 99 posto populacije - nema razloga da konzumirate hranu bez glutena.

Čak i znanstvenici koji su svojedobno pokrenuli zaluđenost hranom bez glutena danas smatraju da je to beskorisno. Na čelu su Peterom Gibsonom, profesorom gastroenterologije na sveučilištu Monash u Melbourneu u Australiji.

Proveden je eksperiment o povezanosti glutena s gastrointestinalnim tegobama. Gibson je osobe s netolerancijom na gluten, ali koji nisu imali celijakiju podvrgnuo eksperimentu te ih je tjedan dana hranio s hranom s visokom, normalnom, niskom razinom glutena i placebo dijetom. Utvrđeno je da nije bilo nikakvog specifičnog odgovora na gluten.

Sve osobe su rekle da su osjećale bolove, nadutost , mučninu i imale plinove – pozlilo ima je, dakle, bez obzira jesu li jeli gluten ili placebo. Problem nije bio u glutenu , već što se događa u njihovom mozgu. To je tzv. nocebo efekt . Ljudi su se uvjerili da su bolesni. Nocebo efekt je sposobnost negativnog vjerovanja i očekivanja da prouzroči štetu, tj. negativan efekt, u organizmu.

Dok se kod placebo efekta postižu pozitivni rezultati tretmanom koji normalno ne bi trebao imati bilo kakav efekt, nocebo efektom se kod pacijenta postiže obrnuti rezultat u zdravstvenom pogledu, uslijed očekivanja najgoreg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 17:08