Čak i znanstvenici koji su svojedobno pokrenuli zaluđenost hranom bez glutena danas smatraju da je to beskorisno. Na čelu su Peterom Gibsonom, profesorom gastroenterologije na sveučilištu Monash u Melbourneu u Australiji.
Proveden je eksperiment o povezanosti glutena s gastrointestinalnim tegobama. Gibson je osobe s netolerancijom na gluten, ali koji nisu imali celijakiju podvrgnuo eksperimentu te ih je tjedan dana hranio s hranom s visokom, normalnom, niskom razinom glutena i placebo dijetom. Utvrđeno je da nije bilo nikakvog specifičnog odgovora na gluten.
Sve osobe su rekle da su osjećale bolove, nadutost , mučninu i imale plinove – pozlilo ima je, dakle, bez obzira jesu li jeli gluten ili placebo. Problem nije bio u glutenu , već što se događa u njihovom mozgu. To je tzv. noceb...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....