SPAŠAVANJE BEBE RYANA

ČUDESAN OPORAVAK DJEČAKA KOJI JE U SIROTIŠTU UMIRAO OD GLADI Sa sedam godina imao je 3,6 kilograma, hranu je povraćao samo kako bi je opet mogao jesti

 FACEBOOK

Sa sedam godina Ryan Morse imao je samo 3,6 kilograma, baš poput novorođenčeta, a slabašno tijelo zbog pothranjenosti mu je bilo prekriveno dlakama. Dječaka je s ruba smrti u bugarskom sirotištu, nakon što je 2015. vidjela njegove fotografije na društvenoj mreži, spasila Priscilla Morse.

Amerikanka je dječačića u listopadu prošle godine napokon dovela u rodni Nashville u saveznoj državi Tennessee.

Ryan se u posljednjih 13 mjeseci čudesno oporavio - dobio je 6,8 kilograma i uživa u domu punom ljubavi.

'Sama sam posvojena i nikad nisam dvojila da i sama trebam učiniti istu stvar i usrećiti dijete. Suprug i ja prvo smo posvojili prije četiri godine, a znala sam da se želim brinuti za Ryana čim sam ga prvi put ugledala. U mnogočemu me podsjetio na mog pokojnog brata. I on je bio dijete s posebnim potrebama', kaže Priscilla, koja u Americi ima vlastitu zlatarnicu.

U Bugarsku je prvi put otputovala prošlo ljeto. Ondje je ostala dva tjedna kako bi se upoznala i zbližila s dječakom iz sirotišta u gradu Burgasu te riješila papirologiju.

'To je divna zemlja s prekrasnim ljudima koji nemaju sredstava za djecu, ali imaju velika srca. Ryan je trebao samo cjevčicu za hranjenje, ali u sirotištu ni to nisu imali. Umirao je od gladi. Uživo je izgledao još manji nego na fotografiji. Moj kažiprst je bio deblji od njegova bedra. Plakala sam od očaja. Bojala sam se da neće preživjeti', prisjetila se Morse.

Čim su sletjeli u Ameriku, Ryana su prevezli u dječju bolnicu Vanderbilt u Nashvilleu. Liječnici su bili u šoku i mališanu isprva nisu davali prevelike šanse za preživljavanje.

Patio je od takozvanog 'refeeding' sindroma, zbog kojega na tijelu nastaju otekline i srce radi ubrzano, a unos kalorija mora se smanjiti, pa se dječak nije ni mogao udebljati. Tek u siječnju 2016. mališana su mogli polako početi hraniti preko cjevčice.

'U sirotištu nije dobivao hranu pa je onako malen preživljavao na bizarne načine. Gutao je zrak kako bi u želučiću stvorio osjećaj sitosti i povraćao je hranu samo da bi je opet mogao pojesti', prisjetila se majka mjeseci agonije.

Posvojeni sin u početku nije mogao ni uspostaviti kontakt očima s obitelji, a mišići su mu bili potpuno atrofirani. Sad se već pomalo smije i priča, a počeo je jesti i komadiće krute hrane. Osim što je patuljasta rasta, Ryan ima i cerebralnu paralizu, ali napokon živi sretno poput vršnjaka u Americi.

Obitelj Morse, koja osim siročeta iz Bugarske ima još troje djece, mališanov život dokumentira na Facebook stranici Saving Baby Ryan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:39