DIANA BEĆIREVIĆ

DJEVOJKA KOJU SU SVI VOLJELI Priča o uzbudljivoj karijeri prvog balkanskog top modela

Arhiva

Koji je to šok bio kada je slavni fotograf Pompeo Posar početkom osamdesetih prošlog stoljeća uslikao dvadesetak ljepotica na hrvatskoj obali, predstavivši ih u glamuroznom prilogu u Playboyu. Razgolićene, na hvarskoj rivi i ispred dubrovačkih zidina svijetu su djevojke s jadranske obale pokazale onu još neotkrivenu balkansku ljepotu divljih i neukrotivih žena, dok su roditelji tih cura izbjegavali susjede kako ne bi čuli opake komentare.

Među ljepoticama, od kojih su neke danas već bake, bila je i prelijepa Dijana Bećirević, cura iz Tuzle, koju je već prije zapazio fotograf i balkanski plejboj Čedo Komljenović ili Monty Shadow, kako kome drago, neformalni PR mnogih modela koji će kasnije osvojiti svijet. Mali je problem bio taj što mnoge od djevojaka koje su zablistale u Playboyu nisu u to vrijeme bile punoljetne. Tako ni Dijana, koja će kasnije postati Diana, pa Diana Niven, jer uostalom tko bi u Milanu ili Los Angelesu mogao izgovoriti ono Bećirević.

Sretna Bosna

Godine su prošle, ali ljepota nije. Dijana ili Diana, kojoj je upravo izašla knjiga “Diana, moja priča – roman o životu ispričan filmskim slikama” u izdanju Hanza Medije, istinski seks simbol bivše države u vremenima kada se slušalo Bijelo dugme, upijale Arsenove pjesme i gledalo “Ko to tamo peva”, i danas izgleda neodoljivo privlačno. Sa četiri godine sanjala je život u Los Angelesu gdje nakon mnogih životnih priča danas ima dom.

“Pitate me što sam sve u životu radila? Što sam bila? Sve i ništa. Uostalom, na sve ili ništa ionako igram cijeli život”, kaže mi atraktivna dama obučena po posljednjoj modi. Kćerka Titovog oficira svoju je knjigu počela je opisom one Bosne koje već davno nema, kada se bezbrižno trčkaralo ulicama njenog rodnog Lukavca i Tuzle, da bi je na kraju život odveo do misterioznih hodnika Vatikana i toplog prijateljstva s kardinalom Josephom Ratzingerom koji će kasnije postati papa Benedikt XVI.

“Kako je samo drag taj čovjek, tako miran, staložen”.

“Svog djede Mehmeda najviše se sjećam, a bila sam premlada pitati ga zašto nosi fes na glavi. Ta Bosna bila je tada mjesto sretnog života, kao što je bilo i moje djetinjstvo”, govori, uz mali dodatak da je kao curica svake sekunde maštala o životu u velikim gradovima. “Htjela sam ići tamo gdje je bila Marilyn Monroe, na najdalji kraj svijeta”.

Miss Jadrana

Slušalo se tada Elvisa Presleya, a domaće izdanje u Kići Slabincu izazivalo je uzdahe tinejdžerica. Utapala se utjeha kod ljubavnih boli u pjesmi “Zbog jedne divne crne žene”, da bi Kićo kasnije ispričao kako je u New Yorku upoznao tu kobnu crnku Miru, koja je kao četverogodišnjakinja iz Hrvatske otišla u Ameriku. Bio je idol i mladoj Diani, koja je čes­to dolazila svojoj sestri u Sarajevo gdje je stanovala kat ispod stana Zdravka Čolića. “U vojsci kod mog oca bili su i Davorin Popović i Slobodan Boda Kovačević iz grupe Index, znali smo se družiti i baš u to vrijeme došla je ponuda da snimim jednu reklamu. Pa drugu, treću i to me ponijelo. Više nisam imala vremena o ničem drugom razmiš­ljati.”

Među prvim reklamama bila je i ona za Bojana Križaja, tada veliku skijašku zvijezdu, zbog kojeg se, kao kasnije za Janicu, prekidao rad u tvornicama i uredima dok je osvajao medalje za bivšu Jugoslaviju. “Snimalo se u Beogradu, a u Zagrebu je bio centar mode”, kaže mi Diana koja je u svojoj knjizi opisala mnoge pikantne detalje iz tog vremena. Ima tu svega, tajnih ljubavi sa slavnima koji su se okup­ljali ispred Zvečke, a afere najčešće nisu dolazile do ušiju prevarenih muževa i žena. Ljubavi je bilo i na brodu na kojem se birala Miss Jadrana, a na kojem se našla i Diana. Saša Zalepugin i Dunja Lango vodili su program, nastupali Novi fosili, Tereza, Srebrna krila. “Osjećala sam se tada kao princeza”, kaže mi Diana koja je osvojila i laskavu titulu misice.

Naslovnice i reklame

A bili su to i dani ljubavi, pa i prve prave, velike, a košarkaškom zvijezdom Mirzom Delibašićem. “Ljubav je uvijek povezana s boli, pa je tako bila i ovaj moja”. Mirza, slavan, ali uvijek nezadovoljan, pun neke čudne tuge i melankolije, crnila, druženja s pićem i svim mogućim porocima, doživio je moždani udar i tako mu je sportska karijera bila gotova. “Bio je jarac koji je imao svjetlu i tamnu stranu, ništa nije bilo u boji.” Povrijedio je mnoge, pa i Dianu, ispričavao se čak u novinama, ali o njemu, kao i o svakoj prvoj ljubavi Diana danas govori sa sjetom.

Kako je završila ljubav s Mirzom, za Dianu su počele naslovnice, slike po novinama, reklame za deterdžent. “Kažete da sam bila atraktivna? Ne znam, bila sam dijete u sebi.”

Tko će uzeti Dianinu knjigu u ruke, saznat će nevjerojatne detalje rađanja glamoura na ovim prostorima, intriga sa slavnima u glavnoj ulozi i ljepoticama kao uobičajenoj kulisi. Čega li sve nije bilo u tim ludim osamdesetim, kada je zagrebački fotograf Ivan Balić Cobra nagovarao mlade djevojke da se skinu gole, a lisac Čedo Komljenović otvarao im put do Milana koji su sanjale sve ljepotice željne svjetske karijere.

“Sve je išlo brzo, radila sam dan i noć. To je bilo jedino vrijeme kada sam na ovim prostorima mogla zaraditi novce.” “Jeste li od toga mogli dobro živjeti?” “Kako ne, zarađivala sam više nego bilo tko. Jedna reklama, druga, peta i bilo je dovoljno da pobjegnem od kuće.”

Komljenović i glavni urednik tada kultnog “Starta” Mladen Pleše nagovorili su Dianu da snimi golišave slike za taj magazin, a nakon toga put joj je bio otvoren za odlazak u Milano. Grad pun izazova, najbolje mode, restorana, zabave do jutra. Lire su nestajale brže nego što je mislila i jednog je dana bila posve bez novca.

Prezime Niven

“Kod nas sam bila ‘netko’, tamo nitko, trebalo je početi iz početka. Jedne večeri, slomljena i tužna, sjedila sam u jednoj diskoteci, suznih očiju, bez volje za bilo čim. U istoj diskoteci je bila i Elena Di Castri, vlasnica vrlo poz­nate modne agencije. Primijetila me kako sjedim onako jadna i tužna te mi prišla. Ispričala sam joj što mi se dogodilo i ona me pozvala k sebi u agenciju.” Na nagovor Elene promijenila je prezime u Niven, a uspjeh je brzo došao. “Bože, kako su moje prezime Bećirević Talijani, a kasnije i Amerikanci, teško izgovarali. Kada sam čekala kod liječnika, znala sam prigovoriti sestrama da me nisu pozvale. “Kako da ne, već prije sat vremena, pa vi ste Bu...Beki.... Znalo je biti smiješno, a Niven je naravno glatko išlo”. Kaže mi Diana da sada priprema drugu knjigu u kojoj će opisati Talijane, te strasne ljubavnike koji obožavaju plavuše. Ali, nije ni sve tako idealno, pa će sigurno i to štivo biti nabijeno pikanterijama kao što je uostalom i njena prva knjiga koju je dugo i strpljivo pripremala.

A u Milanu je nakon prvih uspjeha uskoro imala i svoj stan. Nastavila se družiti sa Čedom, dolazila je za vikende u bivšu Jugu. Ubrzo je slijedila sarajevska Olimpijada, nove ljubavi. Pa i ona s Goranom Bregovićem, tim nestašnim i posebnim rokerom pred kojim je “moje krhko žensko srce palo bez opiranja”. Čitao joj je njen vitez bajke prije spavanja, živjeli su dinamično, kaže, “sto na sat”.

Mjeseci s Bregovićem

“Tko bi rekao da će ljubav tako planuti. On je bio poznat, bila sam i ja poznata u Italiji. Goran je Goran, pa je poseban bio i prvi susret u zagrebačkom Intercontiju. Sve je to bilo divno, slatko, a kako smo završili u sobi, e, ne znam. Znate, ja volim zločeste dečke, one koji osvajaju žene, ne volim one dobre. Gorana nije bilo briga za ništa, otimao je, uzimao, bila je to strastvena ljubav iako je moj cilj bio nastaviti život u Italiji.”

Trajalo je nekoliko mjeseci, “tamo, vamo” govori mi Diana, a svi ti dani bili su bez svađa ili drama. Takav je bio i kraj, iznenadan kako je i počelo. “Imala sam Porschea i jurila na te strastvene susrete. Vidim se s Goranom i danas, nikakve traume nisu ostale.”

Na pitanje kakvi su Hrvati ljubavnici Diana kaže: “Vrlo slični Talijanima. Kao što su i žene. Kad vole, vole. Tako i ja, kad volim, volim. Sve bih uradila za svog muškarca. Kao i Ruskinje, kada vole. Kada se krene dalje, Bože sačuvaj.” Spomenuo sam joj da se pričalo kako je napisala i knjigu gdje je opisala sve svoje ljubavne veze, a trebala je izaći u Beogradu. “Ne, nisam to na kraju napisala. Tražili su, ali od toga nije bilo ništa.

----------------------------------------------------

Knjiga “Diana - moja priča”, roman o životu ispričan filmskim slikama, izišla je ovih dana iz tiska.

Uzbudljivu priču o karijeri djevojke za kojom su uzdisali mnogi slavni muškarci možete nabaviti na kioscima Tiska i I-novina po cijeni od samo 49 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:08