SLAVLJE U MAKSIMIRU

FOTO: NAJSTARIJA ZAGREPČANKA PROSLAVILA 103. ROĐENDAN Gospođa Marija ima 12 praunuka, a njezin recept za dug život je krajnje jednostavan

Na fotografiji: Marija Debelić
 Damir Krajac / CROPIX
Na terasi Doma za starije u Hegedušićevoj slavilo se u čast Marije Debelić uz tortu, cvijeće, balone i pjesmu

Baka Marija Debelić proslavila je u četvrtak 103. rođendan. Na terasi Doma za starije Maksimir, uz tortu, cvijeće, šarene balone i pjesmu, slavilo se cijeli dan.

Iako su joj godine narušile vid i sluh, baka Marija nije skidala osmijeh s lica i u emotivnom je govoru zahvalila svima koji su došli u njezinu čast. Rodila je četvero djece, tri sina i kći, ima devet unuka, 12 praunuka i četiri šukununuka. No, život je nije mazio. Rođena je u vrijeme Prvoga svjetskog rata u kojem joj je poginuo otac. Udala se za čovjeka iz svoga sela Banjol na otoku Rabu. Kaže da je bio dobar čovjek i dobar radnik, stolar po zanimanju. U vrijeme Drugoga svjetskog rata, nažalost, završio je u logoru u Njemačkoj.

Rapska torta

Slavljenica Marija skromno kaže kako za njezinu dugovječnost ne postoji posebna tajna. Nikad nije pušila cigarete niti pila alkohol, jede zdravo i uvijek u isto vrijeme te popije samo jednu šalicu kave dnevno.

- To je Bog htio tako da ja doživim te godine. A čovjeku u životu najviše trebaju mir, ljubav i sloga u obitelj - poručila je 103-godišnjakinja.

Zagreb, 250517.
Dom za starije Maksimir, Hegedusiceva 20.
Proslava 103. rodjendana korisnice doma Marije Debelic, u drustvu obitelji, gradolnacelnika Milana Bandica i ostalih korisnika doma.
Na fotografiji: Marija Debelic sa kcekom.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Na fotografiji: Marija Debelić s kćerkom

Najviše ju je razveselila ruža koju joj je donio pjevač dok je na terasi Doma u Hegedušićevoj ulici pjevao pjesmu “Marija” u njezinu čast. Kći Bosiljka cijelo je vrijeme bila uz nju. Prigodno, poslužena je rapska torta, poznata poslastica od badema. Baka Marija se u Domu za starije Maksimir nalazi sedam mjeseci, a prethodno je živjela s kćeri. U Domu je omiljena korisnica i najstarija mezimica, a obitelj i prijatelji je svakodnevno posjećuju. Vrlo je zadovoljna, rekla je ispijajući kavu, uz osmijeh.

Dugovječni

- Mi imamo jako puno proslava, stalno feštamo, plešemo, pjevamo i veselo nam je. Zato su naši korisnici dugovječni, jer imaju radost u sebi. Naravno, nije sve sjajno, ima i onih drugih trenutaka, ali treba upriličiti što više ovakvih - rekla je ravnateljica Doma, Jasminka Dlesk Božić.

U Zagrebu trenutačno živi oko 200 stogodišnjaka, a Marija Debelić (103) je najstarija među njima. Većina njih živi u domovima za starije kojih je u Zagrebu ukupno deset.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:24